Saša Eržen

  • Saša Eržen

    4. 11. 2011  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Hudo

    Feromonska zapestnica

    Feromoni so kemične snovi, s katerimi se živali sporazumevajo z drugimi pripadniki svoje vrste - z njimi med drugim tudi privabljamo spolne partnerje. Silikonska zapestnica, ki vsebuje neodišavljene feromone, tako pripomore k privlačnosti samic in samcev človeške vrste. Več

  • Saša Eržen

    28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Hudo

    Šelestenje po življenju

    Bodite ekološki tudi po smrti, dajte se upepeliti, zasadite in pognojite drevo! Vse to omogoča razgradljiva žara Bios. Na začetku tega tisočletja si jo je zamislil španski oblikovalec Gerard Moline - najprej je ekološko žaro ustvaril za preminule domače ljubljenčke in preostale živali, leta 2005 pa je v sodelovanju s kolegom Martinom Ruizom de Azuo nastala današnja različica. Več

  • Saša Eržen

    21. 10. 2011  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Hudo

    Goreče dušice

    Ljubiteljem pohanih piščancev si ni več treba beliti glave, kaj storiti z oljem, ki je ostalo od cvrtja. Lahko ga natočijo v svečko, imenovano dušica. Ta naj bi izpolnjevala želje, ampak pojdimo lepo po vrsti. Najprej v kozarec nalijemo dve tretjini vode, nekaj kapljic eteričnega olja in tretjino jedilnega olja - takšnega, ki je ostalo od cvrtja ali pečenja in ga le precedimo. Na to položimo negorljivi prozorni plovec, v katerega smo vtaknili stenj. Več

  • Saša Eržen

    14. 10. 2011  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

    Robotska kuhalnica

    “Samo dve roki imam,” rade rečejo mame, od katerih se zahteva preveč stvari naenkrat. V eni roki otrok, v drugi telefon, na štedilniku pa se smodi kosilo! Robotsko kuhalnico, imenovano robostir, zato oglašujejo kot tretjo roko v kuhinji. Gre za trinogi pripomoček na baterije, ki ob pritisku na gumb zapleše valček po dnu posode, v kateri se kuha hrana. Več

  • Saša Eržen

    7. 10. 2011  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Hudo

    Jabolka z okusom maline

    Izdelovalci zdrave hrane se radi spakujejo z okusi, kot na primer pri jabolčnem čipsu z okusom maline. Gre za izdelek iz slovenskih jabolk integrirane pridelave, ki jih v čips “posušimo s pomočjo sodobne tehnologije, kjer čipsu dodamo še naravno aromo in ga nato pakiramo v atraktivno embalažo”. Hrustljava posušena jabolka ne vsebujejo konzervansov, so brez glutena, brez dodanih maščob in sladkorjev, ohranijo pa vitamine, minerale in vlaknine, zato je čips “primeren kot zdrav prigrizek za vse starostne skupine”.Okusi so različni - jabolka z okusom maline imajo za nekatere okus po šamponu, za druge po malinovih bonbonih, za tiste, ki se ga spomnimo, po napitku benko malina. Ko čips prežvečimo, začutimo tudi okus jabolk. Tako kot se prigrizek ne more odločiti, ali bi bil jabolčni ali malinov, tudi embalažna vrečka koleba med angleščino in slovenščino. Za vsako petindvajsetgramsko vrečko čipsa sta dali življenje dve jabolki, števila padlih malin pa ne povejo. Več

  • Saša Eržen

    30. 9. 2011  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

    Zajtrk prvčkov

    Kifeljček z zaseko, ki ga ponujajo v pekarni v pasaži ljubljanskega nebotičnika, je fantastična domača pogruntavščina in slastna alternativa drobnemu pekovskemu pecivu, ki je večinoma povsod enakega brezokusa, ne glede na sestavine. Zaseka, ta tradicionalna slovenska zabela oziroma namaz, pa bo sicer umanjkala na tako imenovanem tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki ga bodo v vrtcih in osnovnih šolah prvič organizirano zaužili 18. novembra. Več

  • Saša Eržen

    23. 9. 2011  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

    Akvarij in zen v umivalniku

    Nekaj pomirjujočega je v opazovanju rib, ki plavajo sem ter tja po akvariju, tako kot v grabljenju peska in občudovanju lastnega zen vrta. S posebnim antistresnim umivalnikom, ki ima vgrajen akvarij oziroma zen vrtiček, si lahko notranji mir vsaj za nekaj trenutkov ustvarimo kar med umivanjem rok ali zob. Umivalnik stoji na pokromanem stojalu iz pleha, spredaj ima vdelano držalo za brisače, v ozadju pa skriva vso potrebno infrastrukturo za vzdrževanje biotopa. Na vsaki strani lavaboja je tudi posodica za milo, ki služi kot pokrovček za luknjo, skozi katero lahko nahranimo ribe ali šarimo po pesku. Italijanski proizvajalec Open Kristallux je umivalnik z akvarijem oziroma zen vrtičkom poimenoval Moody, torej tak, ki spreminja razpoloženje. Kar je res, je res - tudi ko človek za umivalnik odšteje približno tri tisoč petsto evrčkov, se ob pogledu nanj z lahkoto pomiri. Več