• Uredništvo

    19. 6. 2023  |  Družba

    »Če so moški lahko zgoraj brez, zakaj ne bi smele biti ženske«

    "Če so moški lahko zgoraj brez, zakaj ne bi smele biti ženske? Podobno je z dojenjem v javnih prostorih, spet nekaj normalnega, pristnega, od česar bežimo. Namesto da bi nekaj normalizirali, to seksualiziramo, da bi iz tega naredili reklamo, marketing, nekaj koristnega."

  • STA

    19. 6. 2023  |  Družba

    Petkratna olimpijska prvakinja v preiskavi zaradi rasizma

    Nemška zvezna policija je uvedla preiskavo zoper petkratno olimpijsko prvakinjo v hitrostnem drsanju, zdaj 51-letno policistko Claudio Pechstein, zaradi morebitnih kršitev zakonov o javnih uslužbencih. Te se nanašajo na obtožbe, da naj bi v javnem nastopu uporabila rasistični besednjak, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

  • IK, STA

    18. 6. 2023  |  Družba

    Parada ponosa / Več kot le barvit dogodek in mavrične zastave

    Letošnja parada ponosa je podpornike LGBTIQ+ skupnosti povezala pod sloganom Več skupnosti, en boj. Tradicionalna povorka, v kateri je po navedbah organizatorjev sodelovalo 3500 ljudi, je sklenila večdnevno festivalsko dogajanje. Minila je v znamenju pozivov k solidarnosti in skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu.

  • Uredništvo

    17. 6. 2023  |  Družba

    Sovraštvo / Razbito okno z mavrično zastavo

    Danes ponoči okoli 2.30 je za zdaj še neznani storilec vrgel steklenico v okno lokala Pritličje v središču Ljubljane. V oknu, ki se je posledično razbilo, je bila v podporo mesecu ponosa in LGBT-skupnosti izobešena mavrična zastava. Policija dogodek preiskuje. 

  • STA

    16. 6. 2023  |  Družba

    Marko Rupnik / Izključitev iz jezuitske skupnosti Družbe Jezusove

    V slovenski skupnosti jezuitov so potrdili, da je bil Marko Rupnik, ki ga obtožujejo zlorab redovnic, 9. junija izključen iz jezuitske skupnosti Družbe Jezusove. V skupnosti novico "sprejemamo z žalostjo, a z zaupanjem v vodstvo Družbe Jezusove in njegovo odločitev", je za STA zapisal predstojnik Miran Žvanut.

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Družba

    »V demokratičnem sistemu se morajo ljudje o številnih zadevah najprej strinjati«

    "Demokracija kot oblika vladanja lahko dobro deluje le, če obstaja v družbi dovolj visoka stopnja medsebojnega zaupanja. V demokratičnem sistemu se morajo ljudje o številnih zadevah najprej strinjati, šele nato lahko konstruktivno razpravljajo o nerešenih problemih. Pomembno je, da obstaja dovolj veliko soglasje o osrednjih vrednotah, navadah in pravilih, ki so običajno povzete v ustavi. Šele na podlagi dovolj širokega temeljnega soglasja je mogoče izvajati konstruktivno razpravo o vprašanjih, o katerih imajo ljudje različna mnenja."

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Družba

    »Od tega tedna naprej sogovornika ni več mogoče pošteno užaliti zaradi političnega prepričanja«

    "Od tega tedna naprej sogovornika ni več mogoče pošteno užaliti zaradi političnega prepričanja. Sodnica Živa Sila je s sodbo okrajnega sodišča presodila, da je v političnih polemikah s političnimi kategorijami nemogoče razžaliti človeka do te mere, da bi lahko z advokatom zahteval zadoščenje. Žaljenje je še vedno mogoče, vendar ne z izrazi, ki jih študirajo na oddelku za politologijo fakultete za družbene vede in novinarstvo. V pogovor je treba vplesti mamo, bližnje in daljne sorodnike, domače živali, hišno številko, najstarejši poklic na svetu, dva ali tri človeške organe in sodobne seksualne prakse. Potem je sogovornik lahko osebno užaljen, vendar ne more teči na sodišče in trditi, da je politično preganjan. Razsodba nujno prinese komunikacijske zaplete v proces demokratičnega dogovarjanja znotraj sistema reprezentativne demokracije. Kako sploh še lahko koga užalimo?"

  • Monika Weiss

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Slab sistem plačevanja za odstranitev kožnih znamenj

    Na spletnih omrežjih se širi informacija, ki problematizira domnevna pravila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri odstranitvi kožnih znamenj. ZZZS naj namreč ne bi dovolil odstranitve več kot enega kožnega znamenja naenkrat, čeprav bi bilo to ceneje in čakalne vrste krajše. Eden izmed uporabnikov je tako zapisal: »Zanimiv način delovanja ZZZS: pri odstranitvi sumljivih materinih znamenj ne pustijo odstranitve več kot enega naenkrat. Kljub temu da bi bilo za njih ceneje in veliko manj potratno, predvsem pa bolje za čakalne vrste, če te ne bi prisilili, da greš za vsakega posebej.« Nato je dodal ključnik »mafija«.

  • Luka Volk

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Zaposleni v visokem šolstvu opozarjajo na stiske najslabše plačanih

    Visokošolski sindikat je vnovič organiziral stavko zaposlenih na vseh treh javnih univerzah, ob čemer so stavkajoči posebej opozorili na nujnost odprave plačnih nesorazmerij in dvig plač zaposlenim na delovnih mestih skupine J, kamor med drugim spadajo lektorji, bibliotekarji, informatiki in računovodski delavci. Menijo, da je trenutni vladni predlog zvišanja plač zgolj za en plačni razred preskromen, saj zaposleni s primerljivo ali celo nižjo izobrazbo v osnovnih in srednjih šolah prejemajo znatno višje plače.

  • Borut Mekina

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Tudi uradne institucije lahko trolajo

    Izraz trolanje se je kot praksa razširil predvsem po družbenih omrežjih, predstavlja pa, kot lahko preberemo v slovarjih, »namerno povzročanje neugodja ali težav določenemu uporabniku, oziroma pomeni postavljanje vprašanj in pisanje sporočil z namenom doseči čustven odziv ali odvrnitev uporabnikov od osnovne teme pogovora«. In v množici internetnih praks, ki se s spleta selijo v realno življenje, najdemo tudi trolanje. V Sloveniji imamo zdaj celo primer, da trola kar uradna institucija. Natančneje RTV Slovenija.

  • Luka Volk

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Hrup na Počku je vznemirjal osnovnošolce

    Na območju Slovenije je med 29. majem in 9. junijem že enajstič zapored potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar; na njej je sodelovalo okoli 800 udeležencev iz 29 zavezniških in partnerskih držav. Osrednji del dogajanja je potekal na štirih lokacijah po državi, kjer so se usposabljali kontrolorji združenih ognjev, a najbolj hrupno je bilo na osrednjem vadišču Poček v Postojni, kjer so ognjeno podporo zagotavljali letalniki, artilerija in tanki. Zgolj slabe tri kilometre od vadišča stoji naselje Prestranek in osnovna šola, kjer so hrupa že vajeni, vendar so bile razmere tokrat resnično neznosne.

  • Zakaj so Slovenci stalno jezni ...

    Se spomnite komedije Bes pod kontrolo, v kateri Adam Sandler ne more obvladovati svoje jeze? Na letalu popeni, ko mu stevardesa ne ustreže. Razjezi se. Ne more se več zadrževati. Letalsko osebje njegovo jezo obvlada šele s paralizatorjem, sodnica pa ga obsodi na anger management, kar pomeni, da naj bi se pod terapevtsko taktirko dr. Jacka Nicholsona naučil obvladovanja svojega besa – no, menedžiranja svoje jeze.

  • Dora Trček

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Lepota vezenine

    Makrameji, gobelini, vezenine – že bežen pohod po spletnih trgovinah največjih trgovcev z izdelki za dom priča, da stenske dekoracije, ustvarjene iz bombažnih niti, lanu, konoplje, jute in drugih materialov, v zadnjih letih doživljajo preporod. Ponudba je neskončna, od ročnih del do množične proizvodnje, od tradicionalnih do abstraktnih in otroških motivov. A vsi ti izdelki so največkrat zgolj dekoracija, ki jo bomo zamenjali takoj, ko se je bomo naveličali. Velikokrat tudi niso najboljše kakovosti. V ljubljanski Šiški pa iz metrov in metrov niti nastaja nekaj popolnoma nasprotnega – vezenine velikih formatov, za katere so motive ustvarili priznani domači in tuji umetniki. Pogled nanje presune, a ne le zato, ker se pred nami vrstijo umetniška dela. Ne, vezenine so ustvarjene tako popolno, da presunejo že s svojo umetelnostjo in natančnostjo izdelave.

  • Končna postaja

    Stanovanjska problematika je v Sloveniji že nekaj let vroča tema, zato je dobrodošla napoved sedanje vlade, da se bo končno lotila gradnje velikega števila cenovno dostopnih stanovanj. Razumljivo je, da je pri tem prednostna naloga vzpostavitev sistemskega, predvsem finančnega okvira, ki bo gradnjo sploh omogočil. V širši javnosti manj poudarjeno vprašanje pa je, kje bomo stanovanja gradili in, še pomembneje, kakšna bodo ta nova stanovanjska območja. Na srečo po zglede ni treba hoditi daleč, na primer na Nizozemsko ali v skandinavske dežele, ki veljajo za vodilne v svetu pri trajnostni urbanizaciji. Že v naši severni sosedi Avstriji, torej v okolju, ki nam je kulturno blizu in po katerem se tradicionalno radi zgledujemo, najdemo odlične primere novih stanovanjskih naselij. Zanimiva ni samo njihova podoba, ampak tudi načrtovalski procesi, ki so vodili do njihovega nastanka. Že pred časom smo na tem mestu pisali o mestu v malem, imenovanem Aspern Seestadt, ki nastaja na območju opuščenega letališča na obrobju Dunaja. Tokrat vzemimo pod drobnogled še eno večje dunajsko razvojno območje, Nordbahnhof.

  • Ajda Bračič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Rušitev ni rešitev

    V Evropi beležimo več kot 11 milijonov praznih stanovanjskih enot, dobršen del (okoli 30 odstotkov) teh pa je v stavbah, zgrajenih pred letom 1945 – v njih živi skoraj 120 milijonov Evropejcev. Tudi v Sloveniji razmerja niso bistveno drugačna. Hiše, stare sto let ali več, so del našega vsakdana in bistveno zaznamujejo podobo naših mest in vasi ter tudi našo skupno prostorsko identiteto.

  • Monika Weiss

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Ploskanje finski nuklearki

    Zadnji mesec zlasti med zagovorniki jedrske energije odmeva novica, kako so cene električne energije na Finskem strmoglavile, potem ko so sicer s precejšnjo zamudo (13 let) in za občutno višjo ceno (podražitev s treh na 11 milijard evrov) aprila letos vendarle zagnali novo jedrsko elektrarno Olkiluoto 3 (OL3). Cene elektrike so bile aprila v primerjavi z decembrom lani nižje za 75 odstotkov, konec maja pa so padle celo v negativno območje. Kako dogajanje z najbolj svežo jedrsko elektrarno v Evropi vidi Miha Jensterle, vodja projektov v priznanem berlinskem svetovalno-raziskovalnem podjetju adelphi, ki deluje na področjih energije, podnebja, okolja in razvoja?

  • Zala Kramperšek

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Ker ne bodo šli nazaj domov?

    28-letni Azur Bašović je v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine pred sedmimi leti prišel sam, preko delovnega dovoljenja za eno leto. »Med prvo zaposlitvijo nisem mogel nikamor, ker nisem imel prave pravice do dopusta, ko sem si ga želel. Bil sem nemočen. Delodajalec je zamujal s plačevanjem plač, ni plačeval nadur, tudi ko sem se v delovni nesreči poškodoval, mi ni dovolil, da bi vzel bolniško, pa tudi če bi si jo, denarno ne bi prišel skozi mesec. Enkrat sem zaradi njega izgubil tudi delovno dovoljenje, ker me je od dela odjavil, ne da bi me o tem obvestil,« opiše prvotno izkušnjo. Nato je za njim v Slovenijo prišla žena, ki se je prav tako zaposlila, zdaj imata tudi dva otroka.

  • STA

    15. 6. 2023  |  Družba

    »Starejši imamo pravico pravico do dostojnega in ne trpečega umiranja«

    V združenju Srebrna nit se ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi zavzemajo za ničelno toleranco do diskriminacije starejših in vseh oblik nasilja nad njimi. Ne obsojajo le klasičnih oblik nasilja, ampak tudi prikrite oblike, pri katerih starejšim iz različnih razlogov ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

  • STA

    14. 6. 2023  |  Družba

    Visokošolski sindikat / Nadaljevanje celodnevne stavke

    Visokošolski sindikat nadaljuje celodnevno stavko na vseh treh javnih univerzah. Po torkovem osrednjem shodu bodo stavkovne aktivnosti danes potekale po posameznih fakultetah. Osrednja zahteva ostaja odprava plačnih nesorazmerij, stavkajoči še posebej opozarjajo na razvrednotenje dela in prenizka plačila zaposlenih na delovnih mestih v skupini J.

  • STA

    13. 6. 2023  |  Družba

    V Sloveniji več kot 13.400 nedokončanih stavb

    V Sloveniji je število dokončanih stavb leta 2022 upadlo za osem odstotkov na nekaj več kot 8500. Ob tem je bilo dokončanih okoli 4300 stanovanj, kar pa je šest odstotkov več kot v prehodnem letu. Nedokončanih je ostalo še nekaj več kot 13.400 stavb, je danes objavil državni statistični urad.

  • STA

    13. 6. 2023  |  Družba

    Potrošniki / Pogostejši so nakupi cenejših izdelkov in nakupovanje v cenejših trgovinah

    Med potrošniki v regiji Jugovzhodne Evrope se umirjajo negativna pričakovanja, ob čemer Valicon na podlagi četrtletne raziskave Nova normalnost pričakuje postopno vračanje optimizma in povečanje obsega potrošnje. Kot so zapisali, so se potrošniki privadili na nove razmere in so v skladu s temi prilagodili potrošnjo.

  • STA

    13. 6. 2023  |  Družba

    Visokošolski sindikat / Danes in jutri znova stavka na vseh treh javnih univerzah

    Visokošolski sindikat bo danes in v sredo znova stavkal na vseh treh javnih univerzah. Osrednji stavkovni shod v Ljubljani bo ob 11. uri na fakulteti za družbene vede, v sredo pa bodo na posameznih fakultetah potekali različni dogodki. Osrednja stavkovna zahteva je odprava plačnih nesorazmerij, kritični so tudi do nove visokošolske zakonodaje.

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Družba

    »Ni samo življenje tisto, o čemer lahko odločamo, lahko odločamo tudi o smrti«

    "Pogovarjanje o smrti nam lahko pomaga, da nas je manj strah. Ni samo življenje tisto, o čemer lahko odločamo, lahko odločamo tudi o smrti. Mnogi menijo, da pomoč pri prostovoljnem končanju življenja smrt odriva iz naših domov. Sama vidim nasprotno, še nikoli se o smrti nismo toliko pogovarjali v družbi in družinah, kot se pogovarjamo danes. Asistenca pri umiranju postavi smrt v jedro življenja, tudi o tem moramo premisliti, se vprašati, kaj je za nas sprejemljivo in kaj ne, se pogovoriti z bližnjimi osebami."

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Družba

    Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije

    "Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije, imajo posebno psihološko strukturo, s katero je povezana zelo posebna psihološka dinamika. To vse spremeni. Kar je delovalo v delu z otroki v preteklosti ali kar še vedno deluje v delu z otroki, ki niso patološki narcisi, pri patoloških narcisih odpove."

  • STA

    12. 6. 2023  |  Družba

    Raziskava / Polovica mladih meni, da je kupovanje ponaredkov sprejemljivo

    V EU tretjina vseh vprašanih in polovica mladih meni, da je kupovanje ponaredkov sprejemljivo, če je cena pristnega izdelka previsoka, kaže v začetku leta opravljena raziskava Urada EU za intelektualno lastnino. Ob tem pa se večina strinja, da takšni nakupi predstavljajo neetično ravnanje in da se z njimi podpira kriminalne združbe.

  • STA

    12. 6. 2023  |  Družba

    Proti tigrastim komarjem z več kot milijonom sterilnih samcev

    V boju proti tigrastim komarjem bodo na jugu hrvaške Istre letos v naravo spustili 1,2 milijona sterilnih samcev. Na ta način želijo zmanjšati populacijo te invazivne vrste komarjev in uporabo insekticidov na območju, isto metodo pa nameravajo uporabiti tudi drugod na Hrvaškem, poroča hrvaški časnik Jutarnji list.

  • Šport je prikladno orodje za krepitev mehke moči v zunanji politiki

    Dogajanje na nogometnih zelenicah širom Evrope se, z izjemo severa celine in zaključka evropskih klubskih tekmovanj, počasi umirja, fokus ljubiteljev nogometa pa se je že preselil na nogometno tržnico. Poletni prestopni rok je pred vrati in tudi to poletje bodo številni nogometaši zamenjali delodajalca. Za sladke skrbi določenih nogometašev skrbijo predvsem v Savdski Arabiji. V tej največji državi Arabskega polotoka so se namreč odločili, da bodo, v okviru projekta Vision 2030, skušali okrepiti in razviti elitno nogometno ligo ter do omenjenega leta domače prvenstvo ustoličiti med desetimi najboljšimi na svetu. Nedvomno gre za ambiciozen projekt, ki namerava vključiti nekatere vrhunske nogometaše.

  • Uredništvo

    11. 6. 2023  |  Družba

    »RTV Slovenija je na nekaterih mestih že povsem zlomljena«

    "Novela zakona zdaj torej velja, četudi ustavno sodišče verjetno še dolgo ne bo našlo večine za vsebinsko presojo. Čeprav je bila prav ustavna presoja mesece osrednje vprašanje, je v tem trenutku postala vsebinsko manj pomembna. Več pla(s)ti javnega zavoda je zrušenih. Škoda je do neke mere nepopravljiva. Programsko, kadrovsko in finančno je osrednji javni medij načet, na nekaterih mestih povsem zlomljen. Ni pretirano označiti razmere za alarmantne, saj terjajo krizno reševanje, obenem pa še smiseln in celovit strukturiran pristop, ki bo sčasoma lahko vračal izgubljeno integriteto. Seveda je nujno potrebna tudi celostna revizija, detajlni pregledi potez, s tem pa preučitev škode in posledic ene najhujših političnih medijskih ugrabitev. Le tako in zato se bo sploh mogoče orientirati za naprej. A hkrati časa ni v izobilju, ni možno lagodje čakanja, med katerim ne bi že potegnili korenitih potez."

  • Danes je nov dan

    9. 6. 2023  |  Družba

    Volkovi v sredinski preobleki

    Anže Logar je prejšnji teden tudi uradno ustanovil Platformo sodelovanja. Po Ruparjevem Inštitutu 1. oktober gre za že drugo parastrankarsko iniciativo, ki je nedavno vzklila na slovenski desnici. Logar je namreč še vedno drugi človek stranke SDS, tja pa vodijo tudi vse povezave Ruparjevega društva.

  • Luka Volk

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Družba

    Ali bo Google v Ljubljani res odprl center kvantnih tehnologij?

    Visokošolski minister Igor Papič je za STA dejal, da namerava ameriški tehnološki velikan Google v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za matematiko in fiziko in Nanocentrom v Ljubljani zagnati center kvantnih tehnologij. Po zdaj znanih podatkih bi v začetni fazi Slovenija lahko na tem področju izobrazila do deset doktorskih študentov iz tujine, v centru pa bi delovalo približno sto strokovnjakov. Študente bi lahko, tako minister, sprejeli že jeseni, zagotovo pa drugo leto.