• Uredništvo

    6. 5. 2023  |  Družba

    »Namesto vase zaljubljenega posameznika v ospredje spet postaviti skupnost«

    "Skozi zgodovino se ciklično izmenjujejo obdobja, ki so bolj optimistična. Takrat se zdi, da je družba v znosnem ravnovesju ali se celo iz dneva v dan bolj in bolj razvija. Takšno kolektivno občutje je po koncu dveh velikih vojn prevladovalo v drugi polovici 20. stoletja. Ob nastopu večjih družbenih sprememb, na primer po vstopu v industrijsko ali sedaj digitalno dobo, pa nastopi družbeni zastoj, saj novi pogoji bivanja od skupnosti terjajo predrugačenje družb, kar običajno poteka s hudimi trenji. Trenutni družbeni mrk je v tem pogledu razumljiv, pri čemer velja vrednote starega sveta, kot so sprejemanje in vključevanje drugačnosti, solidarnost, socialna pravičnost, družbena enakost ..., prevesti v jezik mlajših generacij zato, da bodo lahko učinkovito in s čim manj pretresi usmerjale prihodnost."

  • Uredništvo

    6. 5. 2023  |  Družba

    »Tekmovalno naravnana družba je spremenila medsebojne odnose med otroki in starši«

    "Tekmovalno naravnana družba in zahteve na delovnih mestih so spremenile medsebojne odnose med otroki in starši, saj slednjim zaradi vsesplošnega pomanjkanja časa velikokrat zmanjkajo trenutki za ukvarjanje z otroki. Zmanjkuje tudi volje za postavljanje mej, ki so v času odraščanja nujne in potrebne. Odkupovanje in miritev slabe vesti z 'razumevanjem' otrok brez ustreznih pogovorov in tudi sankcij samo pripomoreta k izgubljanju vrednot medsebojnega spoštovanja in tolerantnosti do drugih."

  • Uredništvo

    5. 5. 2023  |  Družba

    »Na osamosvojitev kot tako ne pljuva Hribar, ampak tisti, ki ga napadajo«

    Na osamosvojitev kot tako ne pljuva Hribar, ampak tisti, ki ga napadajo. Tisti, ki nam prodajajo pravljice, da je samostojnost zasluga ozkega kroga petih ali desetih posameznikov, medtem ko vsem ostalim 'nikoli ni bila intimna opcija'. Tisti, ki leto 1991 projicirajo na današnje notranjepolitične boje. Tisti, ki državo delijo na verjetno edini točki enotnosti v njeni zgodovini. Tisti, ki bi imeli muzej zato, da bi utrjevali lastne mite in kulte osebnosti, ne pa, ker bi iskreno želeli, da bi mlajše generacije vedele in razumele, kaj se je zgodilo.

  • Uredništvo

    5. 5. 2023  |  Družba

    »Kot partnerica predsednika vlade se lahko ukvarja, s čimer koli se želi«

    "Kot partnerica predsednika vlade se lahko ukvarja, s čime rkoli se želi. Naj pa poudarim, ker je bilo veliko očitkov glede gospodične Gaber, predvsem to: je ena od oseb, ki jo poznam že 20 let, odkar se ukvarjam z neke vrste aktivizmom oziroma zaščito živali … In hvala bogu, da imamo predsednika vlade, ki je tako zelo občutljiv za mučenje živali."

  • Danes je nov dan

    5. 5. 2023  |  Družba

    Pazljivo s tehnologijami za biometrično identifikacijo!

    V Evropskem parlamentu potekajo pogajanja o aktu o umetni inteligenci, ki bo določal nekatera pravila rabe najnovejših tehnoloških igrač. Urejal bo mnoge prakse, med pomembnejše pa sodi omejevanje rabe sistemov za biometrično identifikacijo na daljavo, tudi tehnologij za prepoznavanje obrazov.

  • Luka Volk

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Družba

    Pozabljene ženske

    Med medicinsko fakulteto, ginekološko kliniko in staro stavbo porodnišnice v Ljubljani, v parku, poimenovanem po slovenski ginekologinji, profesorici in akademikinji dr. Lidiji Andolšek Jeras, so tej pomembni strokovnjakinji v spomin prejšnji teden odkrili še doprsni kip. Bila je redna profesorica za ginekologijo in porodništvo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, od leta 1987 do 1991 tudi dekanja, direktorica Univerzitetne ginekološke klinike UKC Ljubljana in sploh prva redna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Postavila je temelje slovenske reproduktivne ginekologije, bila je začetnica programa zunajtelesne oploditve pri nas. »Svojo izjemno poklicno kariero je posvetila uravnavanju rodnosti in varstvu rodnostnega zdravja žensk,« so ob tem zapisali na ginekološki kliniki.

  • Papež Frančišek sprejel slovenske žrtve spolnih zlorab in s prstom pokazal na slovenske škofe 

    Ko je pred dnevi papež Frančišek sprejel slovenske žrtve spolnih zlorab v katoliški cerkvi in borce za razkrinkavanje teh zlorab, združene v zavodu Dovolj.je, ter se jim opravičil, so verjetno od vseh najbolj debelo pogledali slovenski škofje, ki so se tudi odzvali temu primerno. Pravijo, da je papež »povsem svoboden« pri izbiri ljudi, ki jih vabi k sebi na avdienco, »vsi skupaj pa smo na poti reševanja preteklih zlorab«. Dodali so, da so se tudi slovenski škofje žrtvam zlorab že »večkrat opravičili«.

  • Monika Weiss  |  foto: Borut Krajnc

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Družba

    Damir Josipovič / »Marsikdo je igral dvojno vlogo, tudi prejšnja vlada, zlasti minister Vizjak. Tudi Hojs se pretvarja.«

    Dr. Damir Josipovič je višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja. Prepleta demografije in geografije se je lotil že v diplomskem delu na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v njem je analiziral politično-geografski oris obmejnega Zgornjega Obkolpja. Leta 2005 je doktoriral s temo Demogeografski učinki imigracije v Sloveniji po II. svetovni vojni: v perspektivi dejavnikov migracij in sprememb rodnostnega obnašanja.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Družba

    Suhi obrok, plastenka vode in omejeno gibanje

    Novembra lani smo obiskali železniško postajo v hrvaškem pristaniškem mestu Reka, skozi katero teče ena izmed živahnejših smeri balkanske migrantske poti proti severni in zahodni Evropi. Tam so zaradi požrtvovalnosti aktivistov, ki so mestne oblasti prisilili k vsaj trohici človekoljubja, migranti deležni osnovne zdravstvene in higienske oskrbe ter toplega obroka. Vsega tega so, čeprav v res najosnovnejši obliki, naslednjič deležni prav v sprejemnem centru za migrante v Ilirski Bistrici, kjer policija opravi prvi razgovor in najosnovnejši postopek, s katerim se določi nadaljnja usoda migrantskih skupin, družin in posameznikov, ki jim ni uspelo doseči Italije, pač pa jih je prestregla slovenska policija. Vse navadno še isti dan čaka prevoz drugam – najsrečnejše v ljubljanski azilni dom ali katero izmed njegovih izpostav, spet druge v postojnski center za tujce, ki je organizacijsko dejansko zapor, v katerem nezaželeni tujci čakajo na deportacijo. Najbolj nesrečni pa so deležni vožnje z marico do najbližjega slovensko-hrvaškega mejnega prehoda in izročitve hrvaškim varnostnim organom.

  • Uredništvo

    3. 5. 2023  |  Družba

    Čeprav se mnogokrat zdi, da je novinarstvo razvrednoteno ...

    "V razpasli krajini neštetih medijev, portalov ter medijskih derivatov, delujočih s cilji, po svojem bistvu odmaknjenimi od novinarstva, je strokovnost vse bolj ključna ... Čeprav se mnogokrat zdi, da je novinarstvo razvrednoteno, da v stalnem silovitem spopadu s hitrim tokom (dez)informacij izgublja tekmo z družbenimi omrežji, da je vse manj prostora in časa za tradicionalne medije, se vendarle vsakič znova izkazujeta vrednost in pomen verodostojnega novinarstva in novinarjev z integriteto. Javnosti so bolj razpršene in manj pozorne kot kadarkoli, a hkrati še dovolj zahtevne in vse bolj uveljavljajo možnosti izbir(e). Zaupanje ni dano za stalno in ni samoumevno, nenehno ga je treba na novo vzpostavljati in upravičevati - druge poti od spoštovanja standardov pa za novinarstvo z integriteto ni."

  • STA

    3. 5. 2023  |  Družba

    »Najhujše grožnje neodvisnemu novinarstvu predstavljajo cenzura, nadlegovanje in nasilje«

    Zaposleni na RTVS in STA so ob dnevu svobode medijev med drugim izpostavili vlogo novinarjev, ki jo imajo pri promociji demokracije in človekovih pravic. Pri tem se soočajo s številnimi izzivi, zato je pomembno, da imajo za profesionalno opravljanje svojega dela zagotovljene ustrezne pogoje. Poudarili so tudi pomen novinarske profesionalnosti.

  • STA

    3. 5. 2023  |  Družba

    »Osamljenost je nevarna za zdravje«

    Razširjena osamljenost v ZDA predstavlja enako tveganje za zdravje kot kajenje do 15 cigaret dnevno, kar zdravstvo letno stane več milijard dolarjev, je v torek dejal ameriški generalni kirurg Vivek Murthy in razglasil najnovejšo epidemijo javnega zdravja.

  • STA

    1. 5. 2023  |  Družba

    Število prebivalcev Slovenije se je povečalo

    V Sloveniji se je lani število prebivalcev povečalo za skoraj 9800. Prvega januarja letos je bilo med 2.116.972 prebivalci devet odstotkov tujih državljanov. Med njimi se je najbolj povečalo število državljanov Ukrajine, in sicer za skoraj 6100 ali 250 odstotkov, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).

  • Uredništvo

    30. 4. 2023  |  Družba

    Sašo Hribar / »Z vsem srcem sem se boril za odcepitev Slovenije od Jugoslavije«

    "Z vsem srcem, z vso častjo sem se boril za odcepitev Slovenije od Jugoslavije, kar sem nakazal že v letih prej, pa so me žal takrat sedanji osamosvojitelji preganjali in postavili pred sodišče kot nekoga, ki blati komunistično ureditev Socialistične federativne republike Jugoslavije."

  • Jure Trampuš

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    »Medijske laži imajo posledice«

    Kako bi poimenovali medij, ki zavestno širi laži? Za začetek bi rekli, da to ni medij, ampak propagandno občilo, ki deluje s točno določenim ciljem. Morda je ta vnašanje zmede, želja po ekscesnem dobičku, morda je v ozadju politični interes. Lahko je vse troje. Tako deluje ameriški Fox News, na katerem voditelji zavajajo, širijo teorije zarote, strašijo, promovirajo rasizem in govorijo o tem, da demokratska stranka z uvozom migrantov izvaja tako imenovano veliko zamenjavo.

  • Borut Mekina

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Nepremičnine izginjajo

    Nepremičninski trg je v zadnjih treh letih doživel velike pretrese. Cene so poletele v nebo predvsem zaradi nizkih obrestnih mer: lani so se za stanovanjske nepremičnine v letni primerjavi zvišale za 11,3 odstotka, še več leta 2021, ko so se povprečne cene dvignile za 15,8 odstotka. Ob vseh teh spremembah pa uradne evidence še naprej navajajo stanje z začetka leta 2020 ali celo leta 2017.

  • Luka Volk

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Dostojna smrt

    Sredi marca se je Alenka Čurin Janžekovič, upokojena učiteljica in ravnateljica, skupaj z možem odpravila v Švico. Temu je botrovala ena najtežjih odločitev, ki jo človek lahko sprejme v življenju, še več, večini se zdi naravnost nemogoča – odločila se je za smrt. Že od rojstva je živela z neozdravljivo in redko boleznijo, Morquijevim sindromom, ki prizadene sklepe in kosti. Zaradi bolezni je trpela hude, vse hujše bolečine, zato je že pred leti začela raziskovati možnosti, kako bi lahko sama končala svoje življenje. Kljub številnim zakonodajnim poskusom, da bi tudi v Sloveniji tistim, ki ne vidijo drugega izhoda, pomagali dostojno končati življenje, Alenka Čurin Janžekovič tega dne ni dočakala. Zato se je bila primorana odpraviti v tujino.

  • Luka Volk

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Popolne legalizacije konoplje v Sloveniji še ni na obzorju

    Prejšnji teden je v prestolnici potekal Marihuana marš, dogodek v organizaciji ŠOU v Ljubljani. Opozarjal je na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme, ki so posledica prohibicije konoplje kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog. Iz leta v leto se vrstijo pozivi, naj se uporaba konoplje v celoti legalizira – danes je njena uporaba za rekreativne namene dekriminalizirana, uporabnike pa lahko že zaradi posedovanja manjših količin doleti globa.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Albert Mrgole, družinski terapevt / »Otroci se zlorabe moči naučijo od staršev«

    Albert Mrgole skupaj z Leonido Mrgole vodi Zavod Vezal, kjer kot družinska terapevta pomagata staršem, otrokom, zakoncem in družinam, ki se znajdejo v takšnih ali drugačnih stiskah. Njun pogled na odraščanje mladih je drugačen od prevladujočega; kot kakšna prijazna hipija vseskozi govorita o odnosih, o tem, na kakšen način se povezujejo otroci in starši, zakaj je pomemben odnos, kaj se z avtoriteto dogaja danes. V zadnjih tednih so slovenske medije znova preplavile zgodbe o nasilju med mladimi – in najpogostejši odziv je, da so mladi pač razvajeni, da nimajo mej. Odgovor na to je seveda kazen. Albert Mrgole pravi, da je takšno razmišljanje povsem napačno, preživeto, celo nevarno. Nasilja pač nikoli ne moreš reševati z nasiljem.

  • Peter Petrovčič

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    »Živali imamo radi, a o njih ne vemo nič«

    Seveda. Se pa sprašujem, ali je družba na to pripravljena. Vzemimo popolno prepoved privezovanja psov na verige. Prepoved se uvaja, ne da bi sploh vedeli, koliko psov je danes privezanih na verige, zakon pa daje podlago za odvzeme teh živali. Inšpektor bo izdal ureditveno odločbo, da je treba v določenem času psa sneti z verige, in ko se bo čez čas vrnil preverit stanje, bo pes odvzet, če to ne bo urejeno. Moje vprašanje je: kam bodo vse te živali, ki jih je na tisoče, potem nameščene? Zavetišča za živali so že danes povsem polna.

  • Monika Weiss

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Samo avta ne!

    »Predvideli so kopico ukrepov, ki naj bi Slovencem otežili uporabo avtomobilov,« so iz Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije razglasili nekaj dni po tem, ko se je odprla javna razprava o predlogu posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Avtomobilski prodajalci, združeni v sekcijo – od Avto Triglava in BMW do Porsche Slovenija in Suzukija –, ki sami že desetletja s cenami in željo po dobičku številnim zares otežujejo dostop do avtomobila, so se tokrat razburili zaradi naslednjih predlogov: dodatne obdavčitve drugega avtomobila v gospodinjstvu, uvedbe plačljivosti vseh parkirišč, obdavčitev parkirišč v lasti podjetij, takse za vstop z avtomobilom v prestolnico in zmanjšanja dovoljene hitrosti v mestih na 30 km/h. Razburil jih je tudi domnevni predlog v NEPN, »da bi že do leta 2025 v Sloveniji odločili o predčasnem koncu prodaje novih in rabljenih bencinskih in dizelskih avtomobilov«. A najprej je treba pogledati dejstva, kaj je sploh predlagano in kaj je sploh res novo.

  • STA

    26. 4. 2023  |  Družba

    »Hrup v okolju predstavlja nevarnost za naše zdravje, počutje in kakovost bivanja«

    Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o hrupu, ki ga vsako leto obeležujemo zadnjo sredo v aprilu, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izpostavljajo, da hrup v okolju predstavlja nevarnost za naše zdravje, počutje in kakovost bivanja. Vsak posameznik bi se moral naučiti dobrih slušnih navad in skrbeti za zaščito svojega sluha, pojasnjujejo.

  • Uredništvo

    26. 4. 2023  |  Družba

    Zelene oaze namesto betona

    "Mestne občine bi morale namesto podiranja dreves in gradnje manj potrebnih betonskih trgov, načrtovati izgradnje zelenih oaz sredi mestnih središč, ki bi omogočale večjo absorbcijo CO2 in hlajenje mestnih površin ob vse višjih temperaturah," so v sporočilu za javnost zapisali v Mladem forumu SD.

  • Uredništvo

    25. 4. 2023  |  Družba

    Kako se med generacijami spreminjajo izkušnje slovenskega izseljenstva 

    "Vprašanja in izkušnje slovenskega izseljenstva se med generacijami spreminjajo. Pri mlajših generacijah je država učinkovitejša pri produkciji talentov za globalno okolje kot njihovem privabljanju. Nekdaj si je sicer zastavila postati mednarodno prepoznavno središče znanja in destinacija za globalne talente. Izhajala je iz vizije internacionalizacije, ki je nujna za razvoj in vzpostavitev globalnih odnosov in povezav v svetu. A ta mora biti del celostne vladne politike in celostnega nacionalnega pristopa, nastajati kot del dolgoročnega procesa, v partnerstvu med vsemi ključnimi resorji. V bitki za globalne talente nekatere države ta spoznanja že umeščajo v razvojne načrte in razvijajo sisteme podpore vrhunskega znanja in rok ne glede na poreklo."

  • STA

    25. 4. 2023  |  Družba

    Slovenija si bo prizadevala dvigniti stopnjo blaginje otrok ...

    Vlada je sprejela akcijski načrt jamstva za otroke 2022-2030, po katerem si bo Slovenija prizadevala dvigniti stopnjo blaginje otrok in vsem otrokom zagotoviti enake možnosti. Posebno pozornost so namenili otrokom s posebnimi potrebami, otrokom iz socialno prikrajšanih okolij in otrokom iz etničnih manjšin, so zapisali na vladnih spletnih straneh.

  • STA

    24. 4. 2023  |  Družba

    Fotoreporterji / Izginjanje poklica urednika fotografije in težave pri razvoju kadra

    Fotoreporterji in fotografi, povezani v aktiv, so z željo ozaveščati javnost o pomenu svojega dela danes opozorili na nestabilne delovne pogoje, ogroženost nekaterih žanrov in poklica, izginjanje poklica urednika fotografije in težave pri razvoju kadra. V aktivu so razvili orodje za pomoč pri oblikovanju cen, stekel je tudi dialog s policijo.

  • STA

    24. 4. 2023  |  Družba

    Upad stopnje cepljenja

    Začenja se svetovni in evropski teden cepljenja, s katerim želi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozoriti na globalni upad stopnje cepljenja in potrebo po tem, da se nadoknadijo morebitni izpuščeni odmerki cepiva, še posebej pri otrocih. "Cilj tedna cepljenja je zaščititi čim več ljudi pred boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem," poudarja WHO.

  • Rasizem in nogomet / Ena lastovka še ne prinese pomladi

    Iz Združenega kraljestva je ta teden prišla dobra novica za vse, ki se borijo proti diskriminaciji, predvsem pa rasizmu v športu. Neodvisna pritožbena komisija je namreč odločila, da se, prepoved sodelovanja v nogometu, za zdaj že nekdanjega nogometnega trenerja, Johna Yemsa podaljša. Ta je v triletnem mandatu na klopi angleškega četrtoligaša, Crawley Towna, s številnimi rasističnimi opazkami in neprimernimi komentarji razžalil številne nogometaše. Poročanja o tovrstnem sovražnem diskurzu proti temnopoltim in azijskim nogometašem so v javnost prišla aprila lani.