• Uredništvo

  15. 2. 2022  |  Družba

  »Najbolj se bojim omejevanja svobode«

  "Gledališče zmeraj nosi neko posebno družbeno odgovornost, čeprav mislim, da smo že daleč od tega, da bi teater odslikaval realnost ali družbo kot takšno. Seveda jo lahko na neki način komentira. In se mora ukvarjati z njo. Ker je to srž gledališča. Tu si lahko dovolimo stvari, ki si jih načeloma v življenju ne bi. Oder je prostor neomejenega izraza, svobode. Prostor nepričakovanega. Prostor premikanja, hoje po robu. To me zelo privlači."

 • Uredništvo

  15. 2. 2022  |  Družba

  »Zmagovanje močnejšega ne prinaša nujno dobrega, ampak dostikrat prav nasprotno«

  "Spolno neenakopravnost naj bi torej od nas zahtevala evolucija. Toda evolucija sama po sebi ničesar ne zahteva. Je le oportunist, ki tendira k prenašanju genov in ne zna presojati, kaj je lepo, kaj je spodobno, dostojno in kaj osrečuje človekovo dušo. Dobro vemo, da zmagovanje močnejšega ne prinaša nujno dobrega, ampak dostikrat prav nasprotno. In nenazadnje: zakaj bi živalski del narave sploh moral pogojevati družbeno vlogo, pri bitju, ki je, za razliko od jastogov, zmožno inteligence, sočutja, dogovora, razumevanja, spoštovanja, samozavedanja drugačnosti, različnih identitet, odločitev in okusov, domišljije, eksperimentiranja, prevpraševanja, iskanja smisla – višjega od zgolj plazilskega zadovoljevanja evolucijskih nalog."

 • Uredništvo

  14. 2. 2022  |  Družba

  Zločin ne zastara: 30. obletnica izbrisa

  Od 20. do 28. februarja bo v Galeriji Alkatraz (Metelkova) v Ljubljani na ogled razstava "30. obletnica izbrisa: Zločin ne zastara: ne izbrisa, ne Roga, ne tovarišic_ev, ki jih ni več med nami, ne bomo nikoli pozabile_i." "Z razstavo opozarjamo, da ne bomo pozabile_i in ne bomo dopustile_i kolektivne amnezije krivic in zločinov oblasti. S tem želimo ohranjati pri življenju iskro upora, v upanju, da v prihodnje onemogočimo brisanje ljudi, prostorov in skupnosti, " so zapisali v Iniciativi za pripravo 30. obletnice izbrisa.

 • Uredništvo

  14. 2. 2022  |  Družba

  Spolna vzgoja na nacionalki

  "Ne le varna, temveč tudi osrečujoča spolnost je pomemben del življenja, zato smo se združili ustvarjalci iz kar treh držav (Slovenija, Hrvaška, Romunija) in pripravili video Slovar spolne vzgoje. Z njim mladim predstavljamo 10 izrazov, ki se uporabljajo v povezavi s seksulnostjo v sodobni družbi," so na RTV Slovenija zapisali o novi oddaji, ki je del mednarodnega projekta ozaveščanja o spolnosti. Pri video je že na voljo za ogled na spletu, v petek, 18. februarja, pa bo ob 16.30 tudi na sporedu 1. programa TV Slovenija. 

 • Danes je nov dan

  14. 2. 2022  |  Družba

  Državni udar za narodov blagor

  Val državnih udarov, ki je v zajel nekatere države Zahodne Afrike, je bil pretekli teden v Gvineji Bissau zaustavljen. Kljub uspešnim udarom v Čadu, Maliju, Gvineji in Sudanu pa je teh v primerjavi s preteklimi desetletji relativno malo. Velika večina državnih udarov ni plod ljudskih vstaj ali protestov, pač pa so odvisni od odločitve vojske, ali bo zrušila oblast. Pri tem gre pogosto za zanemarjanje problemov, ki povzročajo jezo: revščine, korupcije, nasilja.

 • Uredništvo

  11. 2. 2022  |  Družba

  Preplet neokusnega kiča, patetike in neprofesionalnosti 

  "Proslava slovenskega kulturnega praznika je dokončno potrdila mojo hipotezo, da ima nov veter na RTV Slovenija dva ključna cilja. Prvi je uničenje kredibilnosti javne televizije. Drugi pa je povečati količino in učinkovitost poneumljanja, ki ga televizija kot ideološki aparat države prakticira kot eno svojih temeljnih funkcij. Poneumljanja je toliko, da skoraj ni več mogoče prižgati televizije, ne da bi ga bil človek deležen v najbolj koncentrirani obliki. To poneumljanje ruši kredibilnost, ki jo je javnemu servisu kljub napakam v preteklosti vendarle uspelo ohraniti."

 • Danes je nov dan

  11. 2. 2022  |  Družba

  Že imaš svoj NFT?

  Če smo se še lani spraševali, ali (okolju) škodljivi NFT-ji skrivajo tudi koristi, lahko danes zatrdno rečemo, da ne. Ob obljubah, da bodo umetnikom omogočili kontrolo nad deli in njihovo vrednostjo, se je izkazalo, da nimajo veliko skupnega z avtorskimi pravicami. Ne glede na to, da naj bi bilo lastništvo digitalnih del za vedno zapisano v verižnih blokih, teh pravic ne priznava nobena institucija – komu se torej lahko pritožimo, ko so nam kratene? Internetu?

 • Zala Kramperšek

  11. 2. 2022  |  Mladina 6  |  Družba

  Grožnje vrhovnemu vodji Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja

  Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja (ČZCBZ) verbalno nasilje, tudi fizične napade in grožnje s smrtjo pozna že od nastanka verske skupnosti, to je od leta 2013. Grožnje so se nanašale najprej na dejavnosti cerkve, zadnje leto in pol pa predvsem na to, kakšno mnenje ta izraža o sedanji vladi. Petega februarja je cerkev na profilu na Twitterju, kjer je zelo dejavna, objavila poziv vsem, »da prijavijo grožnje in napade, ki so jih prejeli s strani janšistov, fašistov in nacistov«. Objavo je opremila s slikovnim gradivom, v katerem je zbirka žaljivih komentarjev in osebnih napadov na vodjo cerkve Roka Grosa in njegovo družino.

 • Lara Paukovič

  11. 2. 2022  |  Mladina 6  |  Družba

  Ne gremo z Metelkove!

  Ministrstvo za kulturo še kar napada nevladne organizacije, ki domujejo na Metelkovi 6 v Ljubljani. Osemnajst uspešnih in mednarodno priznanih organizacij poteze ministrstva označuje za grob poskus spodkopavanja neodvisnega, avtonomnega in svobodnega ustvarjanja in posledico želje sedanje oblasti, da škoduje vsemu, nad čimer nima neposrednega nadzora.

 • Monika Weiss

  10. 2. 2022  |  Družba

  Lani vsak enajsti prodani avtomobil v EU električen

  Prodaja električnih vozil v EU, spodbujena s cilji EU za izpuste CO2, je lani narasla že drugo leto zapored - delež prodaje baterijskih električnih vozil je bil 9,1‑odstoten, kar pomeni, da je bil vsak enajsti prodani avtomobil v EU lani popolnoma električen. Vendar tak trend rasti ni samoumeven, opozarjajo v društvu za sonaravni razvoj Focus. V organizaciji Transport & Environment (T&E), katere član je tudi Focus, namreč ocenjujejo, da bo brez ambicioznejših ciljev za avtomobilske izpuste CO2 rast prodaje električnih vozil v Evropi do konca tega desetletja upadla, znova pa se utegen večati tržni delež avtomobilov na bencin in dizel.

 • Danes je nov dan

  10. 2. 2022  |  Družba

  Od kratkočasja do fenomena

  Ste v zadnjem času opazili objave na družbenih omrežjih z barvnimi kvadratki? Gre za izjemno popularno besedno igro Wordle s ciljem najti petčrkovno besedo v največ šestih poskusih.

 • Uredništvo

  10. 2. 2022  |  Družba

  »Popadljivost politikov je v zadnjem času velika«

  "V času poglobljene politične konfliktnosti, kot je čas pred volitvami, je novinarski poklic vedno težak, saj je občutljivost izjemna. Letos to konfliktnost in razdražljivost potencira še pandemija. Biti novinar javnega medija, za katerega državljani plačujemo prispevek in potem pričakujemo, da bo odseval našo lastno sliko sveta – je še zlasti težko. Ampak spet ne bi rada tega dramatizirala. Danes je povsod težko. Povsod se moramo boriti za boljše pogoje dela, za to, da delamo po priznanih profesionalnih merilih, in za pravico, da od tega ne odstopamo. Je pa res, da je popadljivost politikov in dela javnosti v zadnjem času velika in da so sploh ženske v novinarskem poklicu tarče izjemno vulgarnih obračunov. To je vse treba zdržati. Kot je zadnjič nekdo zapisal: Demokracija ni za šleve!"

 • Danes je nov dan

  9. 2. 2022  |  Družba

  Jedan čovek i jedna žena*

  Odzivi na izjemne nastope slovenskih smučarskih skakalk so nas opomnili, da živimo v šovinistični družbi. Pri tem ne mislimo le na ostudne odzive najbolj znanih domačih incelov in blesave komentatorje, temveč tudi na medijske odzive.