• Uredništvo

    3. 7. 2023  |  Politika

    »Pahor se obnaša, kakor da je razvil posttravmatsko stresno motnjo«

    "Čeprav ima vso pravico do političnega udejstvovanja, se Borut Pahor po izteku dveh mandatov obnaša, kakor da je razvil posttravmatsko stresno motnjo, najbrž povezano z iskanjem nenadoma zmanjšane pozornosti zase."

  • STA

    3. 7. 2023  |  Politika

    Primer Polanec / Tudi upravno sodišče prikimalo protikorupcijski komisiji 

    Nekdanji predsednik komisije za imenovanja in prejemke ter član nadzornega sveta SID banke Sašo Polanec je v postopku izbire članov uprave kršil integriteto po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, je ugotovitvi protikorupcijske komisije zdaj prikimalo še upravno sodišče. To je namreč zavrnilo Polančevo tožbo.

  • Uredništvo

    2. 7. 2023  |  Politika

    »Pozivi k državljanski vojni so izjemno nevarna in izrazito nespametna dejanja«

    Lanskega 23. decembra, na dan, ko je predsedniške posle prevzela Nataša Pirc Musar, se je na pročelju predsedniške palače pojavila nova pozlačena tabla. Zdaj na njej piše »Predsednica Republike Slovenije« in ne več predsednik, ženska oblika besede in ne več moška. Majhna, a pomembna sprememba: oblast v Sloveniji prevzemajo tudi ženske. Kar je dobro. Mladinin novinar in urednik notranje politike Jure Trampuš je v novi posebni izdaji INTERVJU 2023 pripravil poglobljen pogovor z Natašo Pirc Musar, ki je v pol leta pokazala, da je drugačna od svojega predhodnika; oglaša se v javnosti, predstavlja stališča in odločno nasprotuje kakršnikoli radikalizaciji v politiki, tudi besedam o državljanski vojni, ki jih tako lahkotno razširja SDS.

  • Uredništvo

    2. 7. 2023  |  Politika

    »Tokratna kriza utegne na naslednjih volitvah postati nagrobnik njegove vladavine«

    "Tokratna kriza, če je Macronu ne bo uspelo pametno pomiriti, utegne na naslednjih volitvah postati nagrobnik njegove vladavine, na katerega bo rože položila Marine Le Pen. Krmariti mora med upravičenimi varnostnimi zahtevami državljanov in političnim premislekom, da z uporabljenimi prijemi ne povzroči še globljega razkola v družbi. Soočiti se mora z množicami tolp in izjemno mladimi vandali, ki napadajo policijo in s precej večjo silovitostjo kot leta 2005 uničujejo državna, občinska, izobraževalna, trgovska in športna poslopja. Njegov sobotni apel staršem, naj se zavedajo svoje starševske odgovornosti in otroke zadržijo doma, je po svoje tudi priznanje, da zgolj policijske okrepitve trenutne krize ne bodo zajezile. Pred neljubo uvedbo izrednih razmer, ki jih že zahteva opozicija, poskuša Macron krizo pomiriti z mehkejšimi prijemi. Njegovo tveganje je veliko."

  • Uredništvo

    2. 7. 2023  |  Politika

    Komu se lahko Golob zahvali za padec politične podpore?

    "Bešič Loredan je oseba, ki se ji lahko Golob v največji meri zahvali za padec politične podpore. Ministrova v nebo vpijoča nesposobnost — skupaj z Golobovim zatrjevanjem, da minister še vedno uživa njegovo zaupanje — je politični fiasko posebne vrste, ki bi zahteval podrobnejšo analizo."

  • Uredništvo

    2. 7. 2023  |  Politika

    »Povejmo enkrat na glas. Proslava je odveč.«

    "Povejmo enkrat na glas. Proslava je odveč. Proslava je ritual vladajočih, ki nas prepričujejo, da bi bili brez njih izgubljeni v vesolju. Ne glede na barvo tistih, ki pripravljajo proslavo, jo vodijo in na njej govorijo, je vse skupaj absolutno preživela forma, ki v sodobnem času državljanov nima kaj iskati. Glorifikacija nečesa izpred več kot tridesetih let ne zanima nikogar več. Kaj res mislite, da mlade zanima tisto vsakoletno zaklinjanje na odru in ob njem, da bomo skupaj močnejši, da znamo stopiti skupaj, da smo enotni, da smo izbrani, da smo dali kri, znoj in življenja za to, kar imamo, in da nas čaka svetla prihodnost? Če mislite, da jih, potem je že čas, da odprete oči."

  • Janšev naskok na oblast …

    Janšev prislovični cinizem v odziv na nevarno medijsko povzemanje informacije o tem, da bi se lahko čez dve leti umaknil in po neverjetnih tridesetih letih vodenja svoje stranke vajeti predal komu drugemu, je bil skoraj pričakovan: »Eh, @n1slovenija. To je seveda ena od možnosti na kongresu @strankaSDS čez 2 leti, tako kot je bila na vseh dosedanjih kongresih. Pravega goloba na strehi imate precej bližje, z njim se ukvarjajte.«

  • Peter Petrovčič

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Teorija in praksa

    Decembra lani je tedaj 21-letni Aljaž Ograjenšek na začetku izmene zaradi nepravilnega ravnanja s službenim orožjem ubil prijatelja policista, ki je izmeno ravno končeval. Potem ko je krivdo priznal, je bil obsojen na leto in sedem mesecev zapora, kazen pa bo odslužil z delom v splošno korist. Kot olajševalno okoliščino je obramba ponudila tudi podatek, da je dveletno usposabljanje za policista, ki ga je končal šele nekaj mesecev pred dogodkom, »potekalo v času covidnih ukrepov, torej na daljavo in ne v živo«. Imamo torej policiste, ki so se za to delo izobrazili prek zooma?!?

  • Erik Valenčič

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Grimsova legija

    Spogledovanje SDS s skrajno desnico je že dlje na očeh javnosti. Primerov tega zavezništva v sovraštvu je zdaj toliko, da vseh niti ne moremo našteti, od Simonitijeve podelitve statusa nevladne organizacije v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot in Hojsovega pojmovanja neonacističnih protestnikov v rumenih brezrokavnikih za bisere do medsebojnega spodbujanja na družbenih omrežjih in skupnega, usklajenega širjenja splošne ksenofobije in antisemitizma.

  • Luka Volk

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Za otroke gre?

    Inštitut 8. marec je že oktobra lani v državni zbor vložil več kot 5000 overjenih podpisov in z njimi podprl predlog za spremembo dveh zakonov, s čimer bi bila vsem osnovnošolskim otrokom zagotovljena brezplačna kosila. To ne bi smela biti prevelika ovira za vladne stranke, te so se namreč že v koalicijski pogodbi zavezale, da bodo v osnovnih šolah zagotovile brezplačno prehrano. Vendar je matični odbor državnega zbora med obravnavo predloga, domnevno zaradi prostorskih in kadrovskih stisk, s katerimi bi se lahko po sprejetju predloga spoprijele nekatere šole, odločil, da bi se spremembe začele uveljavljati šele septembra 2027, torej po izteku vladnega mandata – in ne že januarja 2024, kot so predlagali v Inštitutu 8. marec.

  • Luka Volk

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Dve Sloveniji, dve proslavi

    Državni vrh se že lep čas ne zna zediniti, kje bi praznoval dan državnosti. Na desnici že leta, kadar je na oblasti druga politična opcija, pripravljajo alternativno proslavo, zadnji dve leti to počnejo pod pokroviteljstvom zavoda Iskreni in tednika Domovina. Letos so se, dan za tem, ko je v Ljubljani potekala osrednja državna proslava, družili na Vrhniki. Osrednji govor na državni proslavi je imela predsednica države Nataša Pirc Musar, na alternativni proslavi je navzoče nagovoril njen predhodnik Borut Pahor, proslava pa je bila, podobno kot državna proslava dan prej, v živo predvajana na prvem programu TV Slovenija.

  • Peter Petrovčič

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Prvaka sodnih postopkov

    V Sloveniji sta le dva res prava politična »prvaka« v najosnovnejšem pomenu te besede. Eden je politik z najdaljšim stažem, predsednik največje in najbogatejše stranke, poslanec že 33 let in trikratni predsednik vlade Janez Janša. Drugi je politik, ki v skoraj dve desetletji trajajoči politični karieri ne kot posameznik in ne s stranko ali listo ne na lokalni ne na državni ravni še ni bil poražen na volitvah; to je župan glavnega mesta Zoran Janković. Daleč pred vsemi pa sta tudi po številu kazenskih postopkov, torej sojenj za domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih bila z zlorabo položaja, korupcijo ali kakim drugim oškodovanjem javnih sredstev storila pri svojem delu. Čeprav ju druži to, da vsi ti postopki v ničemer ne ovirajo njunega političnega uspeha, so med njima v tem pogledu tudi velike razlike.

  • Borut Mekina

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Nuklearni alarm

    V petek, 16. junija, je predsednik slovenske vlade Robert Golob na posvetu o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji v Krškem sporočil: vlada bo v enem mesecu, torej do 1. avgusta, sprejela načelno odločitev o izvedbi projekta nove jedrske elektrarne. To bi lahko dobili najprej leta 2037, najkasneje pa leta 2047, je napovedal Golob. A veliko pomembneje je, kaj je na tem posvetu dejal predsednik uprave GEN energije Dejan Paravan: da so v družbi, kjer se s projektom druge nuklearke ukvarjajo že od leta 2005, zdaj spoznali, da osredotočenost le na en blok z močjo 1100 megavatov, kot je bilo načrtovano doslej, ni najboljša, saj so se »okoliščine v svetu spremenile«. Tako naj bi v podjetju postopek umeščanja v prostor začeli z razponom moči novega objekta do 1600 megavatov. Zdi se tehnična podrobnost, a gre za veliko več.

  • Monika Weiss

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Propagiranje JEK2 je donosno

    Promocija jedrske energije in drugega bloka krške jedrske elektrarne (JEK2) je dobila močan zagon poleti 2021. Ključen je bil dogodek iz julija 2021, ko je infrastrukturno ministrstvo takratne Janševe vlade državni Gen energiji – ta je krovna družba skupine Gen, v katero sodi Nuklearna elektrarna Krško – izdalo energetsko dovoljenje za JEK2 in s tem omogočilo nadaljevanje upravnih postopkov za gradnjo JEK2. Začela pa se je tudi orkestrirana propaganda, ki jo financirajo bogate državne energetske družbe in posavske občine, zlasti Krško, čeprav jo nekateri akterji želijo prikazati kot spontani civilnodružbeni projekt ljubiteljev jedrske energije. Gen energija je že septembra 2021 pod takratnim direktorjem Martinom Novšakom objavila javni razpis za dvoletno podporo, svetovanje in komunikacijske aktivnosti tudi »pri projektu JEK2«. Dan pred božičem 2021 je ta, skoraj 1,7 milijona evrov vreden posel dodelila svojemu hišnemu podjetju Consensus Darinke Pek Drapal in lobista Andreja Drapala. V milijonski posel je Drapal potegnil še Pristop, katerega soustanovitelj je bil, nekdanje Pristopovo podjetje Gaz ter angleškega projedrskega komunikatorja Jeremyja Gordona (Fluent in Energy). Za občutek o velikosti posla: skoraj 1,7 milijona evrov za 24 mesecev komunikacijskih aktivnosti pomeni v povprečju porabo skoraj 70 tisoč evrov na mesec (natanko 69.579 evrov), taka mesečna poraba pa recimo za 12 tisočakov presega vrednost celotne 18-mesečne komunikacijske pogodbe, ki jo je Gen energija podpisala aprila 2020 (57.096 evrov). Šlo je torej nesporno za velik »komunikacijski posel«.

  • Žeja po energiji / Pri velikih investicijah ni ideoloških razlik

    Izjava predsednika vlade dr. Goloba, da bomo malo prilagajali zakone, da bomo hitreje zgradili novo nuklearno elektrarno (NEK2), me je pošteno stresla. »Spet en velik korupcijski projekt,« je bila prva misel. Štiriletno ukvarjanje s projektom TEŠ6 na mestu predsednika parlamentarne komisije, kakšno leto »ljubiteljskega« ukvarjanja s projektom severnega dela tretje razvojne osi (3RO) in opazovanje oblastniškega izsiljevanja investicije Magna ima pač posledice, da najprej pomislim na to. Seveda bi lahko omenil še kakšen podoben projekt, a ti trije v glavnem pokažejo vso paleto manipulacij, ki so jih zmožni proizvesti nekorektni investitorji v povezavi s koruptivnimi politiki in upogljivimi strokovnjaki.

  • Luka Volk

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Preveč levo ali premalo levo?

    Nič nenavadnega ni, da v političnih strankah prihaja do frakcijskih bojev. A prav levičarske stranke so že zaradi svojega načina delovanja, ki vključuje nenehno prevpraševanje lastne pozicije, zanje toliko bolj dovzetne. Boji lahko tudi koristijo kot nekakšen korektiv, kadar bi stranka zašla na stranpot, a jo lahko tudi oslabijo. Prav frakcijski boji in nenehni spopadi, kdo je dovolj »lev« in kdo ne, so s političnega zemljevida uspeli praktično izbrisati levičarske stranke v Italiji, ošibili so špansko Podemos in razklali grško Sirizo.

  • Monika Weiss

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Nekateri so za desne in leve 

    Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, pred tem dolgoletni župan Tolmina, je eden od ministrov sedanje vlade, ki se tako rekoč od nastopa omenjajo med »šibkimi členi«, med ministri in ministricami »na udaru«, ki utegnejo biti zamenjani. A zdi se, da politično šibak minister, pristojen za naravo, v resnici ustreza marsikomu. In ne samo to: odločilne besede naj ne bi imel niti pri imenovanju ključnih kadrov na ministrstvu. Nedavno imenovana direktorica direktorata za vode Vesna Ugrinovski po naših podatkih ni bila Brežanova izbira. Še nenavadneje je, da enega od treh direktoratov Brežanovega ministrstva naprej vodi Georgi Bangiev, ki ga je nastavila Janševa vlada in je bil eden ključnih članov ekipe prejšnjega ministra Andreja Vizjaka (SDS).

  • Uredništvo

    30. 6. 2023  |  Politika

    Poletni intervjuji / Nataša Pirc Musar, Tina Gaber, Anže Logar in številni drugi

    V tokratni posebni številki Mladine (INTERVJU 2023) pogovori s trenutno najbolj aktualnimi osebnostmi s področja politike, družbe in (pop) kulture: predsednica republike Nataša Pirc Musar, zgodovinarka Manca G. Renko, zdravnica Metoda Dodič Fikfak, sociologinja Tina Gaber, pisateljica Dijana Matković, varuhinja potrošnikov Breda Kutin, sociokulturna psihologinja Hana Hawlina, glasbenica Helena Blagne, politik Anže Logar, vrhovni državni tožilec Jože Kozina, režiser, scenarist in producent Rajko Grlić, duhovnik in vloger Martin Golob, fotograf Arne Hodalič, pisatelj in pesnik Sjón ter glasbena skupina Joker Out. 

  • Uredništvo

    28. 6. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / NUKLEARNI ALARM

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 30. junija, dalje, preverite, zakaj pišemo o korupcijskih tveganjih pri predvideni gradnji nove jedrske elektrarne. Slednja so namreč tolikšna, da bi moral biti nemudoma uveden civilni nadzor nad projektom. Avtor tokratne naslovnice je oblikovalec Ivian Kan Mujezinović, v novi številki pa boste našli še veliko poglobljenega, zanimivega in aktualnega branja. Priskrbite si svoj izvod!

  • STA

    28. 6. 2023  |  Politika

    Vsi osnovnošolci bodo brezplačno kosilo začeli prejemati septembra 2027

    Državni zbor (DZ) je danes z 59 glasovi za in nobenim proti sprejel zakonska predloga Inštituta 8. marec o brezplačnih šolskih kosilih. Tako bodo do brezplačnega kosila od 1. septembra 2027 upravičeni vsi šolarji. Sprejeli pa so tudi dopolnilo predlagatelja, po katerem bodo do polne subvencije kosila od jeseni upravičeni otroci iz najšibkejših družin.

  • Loredan mora stran!

    V iniciativi Glas ljudstva in Inštitutu 8. marec smo javno pozvali ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana k odstopu, istočasno pa predsednika vlade, naj ga odpokliče. Po napovedi stranke SDS, da bo vložila pobudo za njegovo interpelacijo, v iniciativi Glas ljudstva menimo, da se moramo opredeliti do vprašanja, ali smo se s tem znašli na strani opozicije, ki smo jo pred enim letom pomagali spraviti z oblasti.

  • Uredništvo

    28. 6. 2023  |  Politika

    »Vsi ključni akterji Levice za zdaj odločno zavračajo morebiten izstop iz koalicije«

    "Vsi ključni akterji Levice za zdaj odločno zavračajo morebiten izstop iz koalicije, je pa pričakovati bolj kritično držo stranke in s tem poskuse večje diferenciacije od preostalih partneric. Vprašanje je, kaj to pomeni za koalicijske odnose, saj stranka na vladni ravni doslej ni bila posebej kritična. Novi svet Levice je skratka pred pomembnim izzivom, saj mu je članstvo dalo jasen mandat za naprednejšo držo, pri čemer je manevrski prostor znotraj koalicije omejen, morebitne kadrovske rošade na ministrstvih pa izrazito tvegane. S tega vidika bo zelo pomembno, komu in v kolikšni meri bo lojalna ministrska ekipa v odnosu med stranko in premierjem oziroma vlado. Relacije so volatilne, saj zaradi napovedanega zategovanja pasu finančnega ministra Klemna Boštjančiča na nitki visijo strankini paradni projekti, ki bodo pomembno diktirali uspeh Levice na volitvah."

  • STA

    27. 6. 2023  |  Politika

    Minister Poklukar / »Depolitizacija policije ne sme postati lov na čarovnice«

    Ob dnevu slovenske policije je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar dejal, da depolitizacija policije ne sme postati lov na čarovnice. Na osrednji slovesnosti v portoroškem Avditoriju so razglasili tudi poimenovanje vadbenega centra Gotenica po prvem poveljniku specialne enote Vinku Bezniku.

  • Policija, ki je zanimiva za turiste

    26. junij 2023, redna seja parlamenta nekaj dni po napadih na ljubljanski Paradi ponosa. Nataša Sukič iz Levice postavi vprašanje notranjemu ministeru Boštjanu Poklukarju:

  • STA

    27. 6. 2023  |  Politika

    Blinken pozdravil izpustitev kosovskih policistov

    Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v ponedeljek v telefonskem pogovoru s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučičem pozdravil izpustitev treh kosovskih policistov s strani Srbije in pozval k nadaljnji umiritvi napetosti med Beogradom in Prištino. K umiritvi je pozval tudi v ločenem pogovoru s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem.

  • Uredništvo

    27. 6. 2023  |  Politika

    Se SDS res pripravlja na obdobje po Janši?

    "SDS se postopoma pripravlja na tranzicijo na obdobje 'po Janši', pri čemer se zavedajo, da je ravno predsednik SDS-a figura, ključna, vsaj v tem trenutku, za strankino biti ali ne biti. Ravno zato si odpirajo toliko opcij, med katerimi morajo izbrati, da bo tranzicija zanje čim manj boleča."

  • Znova zloraba državne proslave

    Zavod Iskreni, njegov direktor Igor Vovk, portal in tednik Domovina, končno pa vsa slovenska opozicija na čelu z Janezom Janšo in Matejem Toninom, so lahko vidno zadovoljni. Že drugič jim je družno uspel veliki met z »alternativno« proslavo ob dnevu državnosti, s tem pa ekskluzivna politična gesta razdruževanja in izključevanja na nacionalni ravni. Seveda so ideološki manever izpeljali ob ustreznem bojkotu »glavne« proslave na Kongresnem trgu, kjer je nastopila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Moda nesramnega prisvajanja zgodovinskih zaslug v kombinaciji s prazniki ni nekaj čisto svežega. Sploh ne osamosvojitvenih, prej je pravilo. In tudi zloraba praznika ni edina: naj tokrat spomnim le na Janševe alternativne scenarije in lokacije ob dnevu upora proti okupatorju in z njimi povezano prikrajanje zgodovine.

  • STA

    26. 6. 2023  |  Politika

    SDS še ta teden napoveduje interpelacijo ministra za zdravje 

    Poslanska skupina SDS bo še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zaradi "vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju" s strani ministra in predsednika vlade Roberta Golob, so sporočili iz stranke.

  • STA

    26. 6. 2023  |  Politika

    Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) prvič osvojila vodilni položaj

    Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je v nedeljo osvojila svoj prvi vodilni položaj, potem ko je na volitvah za položaj vodje okrožja v Sonnebergu na jugu zvezne dežele Turingija zmagal njen kandidat Robert Sesselmann. Podpora stranki se sicer po vsej državi krepi že dlje časa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    26. 6. 2023  |  Politika

    Anketa / SDS prvič prehitela Gibanje Svoboda, Logar pred Natašo Pirc Musar

    Vlada Roberta Goloba je junija doživela zdrs javnomnenjske podpore, kažejo podatki najnovejše ankete Mediane za POP TV. Vlado tako podpira 43,1 odstotka vprašanih, 46,7 odstotka je ne podpira. Padec podpore se kaže tudi v padcu podpore Gibanju Svoboda. To je z 21 odstotki tako junija prvič v mandatu pristalo za stranko SDS (21,8 odstotka).