• Luka Volk

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Janez Janša poziva k bojkotu nemške znamke Adidas

    Pri nemškem proizvajalcu športnih oblačil Adidas so se pred junijem, znanim tudi kot mesec ponosa, v spomin na obletnico stonewallskega upora odločili ponuditi kolekcijo južnoafriške znamke Rich Mnisi. Ta je med drugim oblikovala ženske kopalke, v katerih je za potrebe oglaševalske kampanje pozirala oseba, ki je po videzu biološki moški. To je zmotilo predvsem ameriške konservativce in Adidasu so očitali, da propagira »woke« ali prebujensko ideologijo in da se trudi izbrisati ženske. Na vlak zgražanja so skočili tudi na slovenski desnici, predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal: »Nikoli več nič od Adidasa.«

  • Luka Volk

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Nesreča vojaškega helikopterja

    Maja 2021 je moral v neposredni bližini Brestanice zasilno pristati španski vojaški helikopter eurocopter tiger, ki je med vračanjem z mednarodne vojaške vaje Jadranski udar trčil v električni daljnovod. Ob trku pilot in kopilot nista bila poškodovana, nastale so poškodbe na helikopterju, trk je povzročil izpad električne energije v bližnjem Krškem, posekane žice daljnovoda pa so ovirale promet, cestni in železniški. Zaradi tega so morale Slovenske železnice začasno vzpostaviti nadomestne avtobusne prevoze.

  • Peter Petrovčič

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Smrtonosna rezilna žica

    Robert Golob je že pred lanskimi volitvami, od katerih je zdaj že več kot leto dni, napovedal, da bodo »tehnične ovire«, torej rezilna žica in panelne ograje, s slovensko-hrvaške meje odstranjene. Ker je z novim letom Hrvaška vstopila v schengensko območje, kar pomeni popolno odprtje meja med državama, nehumane ovire na meji tudi z najbolj ksenofobnega vidika niso smiselne. Koliko smrti pa so povzročile, odkar jih je leta 2015 začela postavljati vlada Mira Cerarja, njene naslednice pa so jih vztrajno dograjevale?

  • Borut Mekina

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Koristni kader

    Žugelj je kariero začel leta 1999 kot upravni delavec na ministrstvu za finance, v sektorju za davčni in carinski sistem. A se je nenavadno hitro po karierni lestvici povzpel v času prve vlade Janeza Janše, ko je leta 2006 postal direktor uradnega lista, dve leti za tem pa že direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) – pa četudi ni bilo povsem jasno, ali ima zahtevanih 10 let delovnih izkušenj na vodstvenih položajih.

  • Borut Mekina

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Kje so danes šikanirani in kje politično nameščeni kadri?

    Pod tretjo vlado Janeza Janše sta poleg policije predvsem finančna uprava (Furs) in urad za preprečevanje pranja denarja doživela največjo kadrovsko revolucijo. Pri uradu za preprečevanje pranja denarja velja izpostaviti primer Lea Pongračiča, ki je v uradu vodil oddelek za sumljive transakcije. Pongračič je v času Janševe vlade moral oditi na Furs, kjer ni imel posebnih pristojnosti. Od tam pa je na njegovo mesto na urad za preprečevanje pranja denarja prišla neizkušena simpatizerka SDS Simona Kaučič. Na Fursu so se kadrovske menjave leta 2020 začele z odstavitvijo izkušenega Petra Jenka, ki ga je sprva nadomestila Irena Nunčič, nekoč članica SDS in vodja volilnega štaba na županskih volitvah v Šmarju pri Jelšah, kjer je sodelovala z Vinkom Gorenakom. Namestnik generalnega direktorja pa je postal Simon Starček, nekdanji podpredsednik odbora SDS za izobraževanje. Ključno pozicijo znotraj Fursa, to je položaj direktorja posebnega davčnega urada, ki se ukvarja z najtežjimi in največjimi primeri, pa je septembra leta 2021 zasedel na zaigranem natečaju izbrani Tomaž Deželak, med drugim predsednik lokalnega odbora SDS iz Domžal in podžupan te občine.

  • Watergate / Kaj je Janša pobral pri Nixonu

    Maja 1970 se je v Ljubljani odvrtel zaključni turnir svetovnega prvenstva v košarki. Naslov svetovne prvakinje je osvojila Jugoslavija, ki je med potjo do zlate medalje premagala tudi Ameriko. »Luna vaša, zlata naša,« so vzklikali navijači, ki so se v noči pred tekmo zgrnili pred hotel Lev, v katerem so spali ameriški košarkarji – do jutra so zganjali trušč, tako da ameriški košarkarji niso mogli spati. Zbudili so se neprespani, utrujeni, živčni, dekoncentrirani, po malem tudi prestrašeni. Proti Jugoslaviji niso imeli nobenih možnosti.

  • Luka Volk

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Janšev trojanski adut

    Po dolgem zatišju, ki je sledilo predsedniškim volitvam, Anže Logar, domnevno neodvisni kandidat za predsednika države, zaposlen v državnem zboru kot poslanec SDS, za naslednji teden napoveduje ustanovitev društva. Šlo naj bi za nekakšen možganski trust, ki naj bi se odzival na aktualna družbena in politična vprašanja. Kot poroča Delo, je že znanih nekaj imen, ki naj bi tvorila deseterico soustanoviteljev novega društva. To bodo dr. Romana Jordan, ki je bila v času predvolilne kampanje vodja njegovega volilnega štaba, sicer članica SDS, pravnik dr. Matej Avbelj, ki je vodstvu RTV Slovenija pomagal vložiti pobudo za oceno ustavnosti zakona o javni radioteleviziji na ustavno sodišče, sicer pa podpornik SDS, Logarjeva dolgoletna politična sopotnica in zasebna prijateljica Eva Irgl, tudi poslanka SDS, bivši minister za digitalno preobrazbo Nove Slovenije Mark Boris Andrijanič ter Alja Brglez, vodja kabineta nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja. Našteta imena ne pomenijo večjega presenečenja.

  • Za Janšo je predsednica parlamenta pod vplivom drog

    Nobenega dvoma ni, da je s svojo objavo na tviterju Janez Janša grobo žalil predsednico parlamenta. Razjezila ga je najbrž njena izjava, da je kršila nekatere predpise za varovanja zdravja v času njegovega mandata, ker so bili po njenem mnenju butasti.

  • STA, uredništvo 

    25. 5. 2023  |  Politika

    Premoženje slovenskih politikov

    Spletni portal Oštro je vzpostavil podatkovno bazo Detektor premoženja. Gre za odprto bazo podatkov, v kateri uredništvo Oštra objavlja informacije o premoženju slovenskih političnih funkcionarjev. Podatke so novinarji pridobivali prek javno dostopnih registrov in drugih javnih oziroma javno dostopnih virov, so sporočili iz Oštra.

  • Vpliv Tine Gaber na politično in medijsko pojavnost predsednika vlade

    Trendi so jasni, ne pa tudi reflektirani: kakšen vpliv ima Tina Gaber na medijsko in politično pojavnost predsednika vlade? Je ta pozitiven ali negativen, mu pomaga pridobivati simpatije ali ravno obratno? Še nekaj mesecev nazaj je bila njegova nova spremljevalka prepovedana tema – sicer uradno Robert Golob, tako pravi sam, še ni ločen, a je večkrat energično pojasnil, da svoje zasebnosti in družinskih zadev ne bo komentiral, kar je bila jasna prošnja novinarjem, da se tega držijo.

  • Uredništvo

    25. 5. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / BALKANSKI WATERGATE

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 26. maja, dalje, preverite, ali je slovenski urad za preprečevanje pranja denarja zlorabila mednarodna hudodelska združba. Avtor ilustracije na naslovnici je nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič, fotografija je delo Boruta Krajnca, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović.

  • Uredništvo

    25. 5. 2023  |  Politika

    »Referendum o evtanaziji je nedopusten«

    "Današnja manipulacija z evtanazijo služi res ostudnemu cilju – strašiti ljudi z nasilno smrtjo, ki jo pripravljajo neki sovražniki, seveda politični. Za to je, trdijo nasprotniki evtanazije, najbolje uporabiti preventivno maščevanje, torej takšne sovražnike vnaprej kaznovati. Naj bo to še tako nerazumljivo, nasprotniki evtanazije so običajno tudi zagovorniki smrtne kazni in hkrati nasprotniki splava. V vseh treh primerih je 'sovražnik' nasilno, pogosto in po možnosti dokončno kaznovan. Rasizem, seksizem, nacionalizem in druge oblike nestrpnosti praviloma spremljajo takšno mentaliteto. Zato v EU velja, da se v nobenem od teh primerov ne sme odločati na referendumu, saj bodo vedno trpele manjšine in najranljivejši."

  • STA

    24. 5. 2023  |  Politika

    Golob / 100 milijonov evrov za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev

    Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in "božičnica" za upokojence.

  • Tomaž Lavrič

    23. 5. 2023  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »Kdor poje, slabo ne misli«

  • Uredništvo

    23. 5. 2023  |  Politika

    »Če bi bil zdaj ustavni sodnik, bi se pri RTV oziral na pravice zaposlenih in pravice gledalcev«

    "V odredbi o začasnem zadržanju novele zakona o RTV piše, da so funkcionarji zdaj vršilci dolžnosti, ki opravljajo tekoče posle. V praksi pa gre za vse kaj drugega. Če bi bil zdaj ustavni sodnik, se pri noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija ne bi oziral samo na funkcionarje, pač pa na pravice zaposlenih in na pravice poslušalcev in gledalcev do obveščenosti." 

  • Uredništvo

    23. 5. 2023  |  Politika

    »Biti bogat je neokusno. Biti brezčuten pa je strašno.«

    "Da bi človek razumel, kaj je socialna država, mora najprej razumeti, kaj je življenje zunaj polja osebnega udobja. Ni nujno, da vsak na svoji koži izkusi revščino, nasilje, podlost, da bi ločil dobro od zla. Nujno pa je, da zna brati svet. Da se zaveda, kdo so 'črnci' sveta."

  • Uredništvo

    23. 5. 2023  |  Politika

    »Najprej nekomu ploskamo, čez štirinajst dni pa ga izdatno popljuvamo«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • STA

    23. 5. 2023  |  Politika

    Zgodovinski dogovor / Omejitev črpanja vode iz reke

    Ministrstvo za notranje zadeve ZDA je v ponedeljek doseglo dogovor s sedmimi zveznimi državami v porečju reke Kolorado o omejitvi črpanja vode iz znamenite reke, ki so jo suše krepko izčrpale. Predsednik ZDA Joe Biden je dogovor označil za zgodovinskega.

  • Uredništvo

    23. 5. 2023  |  Politika

    Slovenci v Avstriji / Politični poziv k odpravi dvojezičnosti ni nedolžen

    Skupina 133 pobudnikov s prvopodpisanima dr. Francetom Bučarjem in dr. Ivanom Kristanom je 15. maja 2015 pozvala Državni zbor Republike Slovenije, da brez odlašanja sprejme akt o notifikaciji nasledstva Republike Slovenije po Jugoslaviji glede Državne pogodbe o obnovi neodvisne in demokratične Avstrije oziroma Avstrijske državne pogodbe (ADP). Poziv je ostal brez odgovora. Zdaj, ker se v Avstriji ponovno pojavljajo pozivi k odpravi dvojezičnosti na Koroškem, so ga Državnemu zboru poslali ponovno. Med podpisniki poziva sta tudi nekdanja predsednika republike Danilo Türk in Milan Kučan, nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, številni veleposlaniki, pa znani obrazi iz političnih, kulturnih in profesorskih vrst, denimo Anton Bebler, Borut Bohte, Silvo Devetak, Boris Frlec, Pavel Gantar, Spomenka Hribar, Tine Hribar, Matjaž Kmecl, Ladislav Lipič, Matjaž Mulej, Boris A. Novak, Jože Pirjevec, Iztok Simoniti in Alenka Šelih. 

  • Uredništvo

    23. 5. 2023  |  Politika

    Ministrica imenovala novo direktorico Moderne galerije

    Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za vršilko dolžnosti direktorja Moderne galerije imenovala dr. Martino Vovk, kustosinjo in muzejsko svetovalko v Moderni galeriji. Slednja bo z delom pričela 1. junija. Dr. Martina Vovk je bila na to mesto imenovana potem, ko je ministrica za kulturo sprejela ponujeni odstop dosedanjega direktorja dr. Aleša Vaupotiča.

  • Golob in gospa v kontejnerju / »To je, kot da bi šli v hotel, si mislite. Na počitnice.«

    Več kot neroden trenutek so ujele kamere, tokrat tudi RTV Slovenija, ne da bi ga novinarji zares problematizirali. Ko se je na obisku na Štajerskem zaradi strahovitih plazov po dolgotrajnem deževju mudil predsednik vlade Robert Golob s svojo spremljevalko, je pristopil do gospe Terezije Pitner iz Selnice ob Muri, ki jo je naravna nesreča skupaj z možem pregnala iz hiše.

  • Uredništvo

    22. 5. 2023  |  Politika

    »Logarjev prevzem SDS bi bil najboljši scenarij za razvoj strankarske demokracije v Sloveniji«

    "Svojo politično pot v sredino, v vmesni prostor, ki obstaja, trenutno pa ga nihče ne zaseda, začenja drugi človek SDS, z neoprijemljivim političnim kapitalom s predsedniške dirke opasani Anže Logar. Možnosti za njegov politični preboj do naslednjih parlamentarnih volitev čez manj kot tri leta niso dobre. Če bo, denimo, kot projekt Povežimo Slovenijo prepoznan kot politični satelit Janševe SDS, ima slabe možnosti za prestop parlamentarnega praga. Če pa bo Logar nemara učinkovito prerezal popkovino s SDS, je pričakovati topovsko obstreljevanje iz matične stranke, ki lahko potopi njegov projekt, preden se bo sploh dobro razvil. Še najboljši za razvoj strankarske demokracije v Sloveniji bi bil malo verjeten scenarij, da Logar prevzame SDS."

  • Uredništvo

    22. 5. 2023  |  Politika

    Zakaj osamosvojiteljem ne dovolimo, da bi se osamosvojili?

    "Leta minevajo in vedno težje razumem, zakaj osamosvojiteljem ne dovolimo, da bi se osamosvojili. Ne razumem, zakaj jim vztrajno preprečujemo, da bi se odcepili od nas in naše zgodovine, zakaj jih želimo na vsak način zadržati znotraj meja našega videnja minulih dogodkov. Verjamem namreč, da bi bilo njim in nam veliko lepše, če bi se razšli in bi šel vsak od nas svojo pot nazaj. Lahko bi se razšli češkoslovaško in ostali prijatelji, in osamosvojitelji bi odprli svoje Muzeje slovenske osamosvojitve, postavili bi si spomenike v nadnaravni velikosti, organizirali bi sebi posvečene konference in simpozije ter napisali avtobiografske zgodovinske učbenike. Mi pa bi jih pri tem zgolj od daleč opazovali, tako kot nas na primer danes od daleč opazujejo Makedonci."

  • STA

    22. 5. 2023  |  Politika

    V Grčiji bodo nove volitve

    Kljub prepričljivi zmagi konservativne stranke Nova demokracija premierja Kiriakosa Micotakisa na nedeljskih parlamentarnih volitvah se v Grčiji verjetno obetajo nove volitve. Stranki je namreč zmanjkalo nekaj sedežev za večino, s katero bi lahko vladala sama, Micotakis pa je že v nedeljo namignil na zavrnitev možnosti oblikovanja koalicije.

  • Kdo so Logarjevi podporniki pri ustanavljanju društva?

    Dr. Anže Logar, aktualni poslanec stranke SDS in aktualni predsednik Sveta SDS, najpomembnejšega organa Janševe stranke med kongresoma, končno stopa po potih realizacije vseh svojih obljub o svežem političnem projektu, ki bo »nekaj velikega«. Toda kako se bo neosamosvojeni politik osamosvojil od netolerantnega šefa?

  • STA

    22. 5. 2023  |  Politika

    »To je prvič, da se s pregonom vojnih zločinov ukvarjamo že med vojno«

    Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in pravosodna ministrica Dominka Švarc Pipan sta se danes po pogovorih v Ljubljani strinjala, da je pri reformah pravosodja nujno zagotoviti neodvisnost sodnikov. Reynders se je Sloveniji tudi zahvalil za podporo v boju proti agresiji nad Ukrajino od samega začetka.

  • STA

    22. 5. 2023  |  Politika

    Ponovno ovadili nekdanje vodilne v Banki Slovenije

    Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po informacijah portala 24ur ponovno ovadil nekdanje vodilne v Banki Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank. Med ovadenimi je ponovno tudi nekdanji guverner Boštjan Jazbec.

  • STA

    21. 5. 2023  |  Politika

    Fašistični pozdrav v Trstu obsodila tudi predsednica republike 

    Somišljeniki pokojnega novinarja Almeriga Grilza so v petek ob 36-letnici njegove smrti v Ulici Paduina v Trstu, kjer so se tradicionalno zbirali skrajni desničarji, njegov spomin počastili s trikratnim fašističnim pozdravom, je poročal Primorski dnevnik. Dogodek je obsodila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

  • Uredništvo

    21. 5. 2023  |  Politika

    »Desničarji se že več kot 30 let šlepajo na antikomunizem«

    "Desničarji se že 30 in več let šlepajo na antikomunizem. Sprva so še imeli nekaj podpore ali vsaj razumevanja, pozneje pa se jim je to izpelo. Ker pa že od osamosvojitve pogrevajo ene in iste teme, so se v izogib nezanimanju nehvaležne in zdolgočasene publike - ki ji žrtve komunističnega nasilja še bolj dol visijo kot njim samim - morali radikalizirati."

  • Uredništvo

    21. 5. 2023  |  Politika

    »Ko delate spomenik, se morate odločiti za eno stran«

    "Vse družbe so razcepljene. Ko delate spomenik, se morate odločiti za eno stran. Običajno je tako. Redki so spomeniki, ki ne stopijo na eno stran. Dvoumni spomeniki običajno niso uspešni. Na spomenikih je ena stran praviloma izključena iz pogovora in se prej ali slej hoče vključiti. Če vas dolgo nihče ni poslušal, je potem vaš vstop v pogovor dramatičen in tudi nasilen."