• Borut Mekina

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Kozarec je poln in prazen

    Ko se je na začetku aprila koalicija odločila za nadomestitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s prispevkom v višini 35 evrov, ki bi ga pobirala javna zavarovalnica ZZZS, v ospredju ni bilo vprašanje solidarnosti. Koalicija je v parlamentarni postopek tedaj vložila stari zakon – še iz vlade Marjana Šarca – po eni strani, da bi preprečila napovedano podražitev dopolnilnih zavarovanj, očitno pa tudi zato, da bi prehitela namero gibanja na čelu s Pavlom Ruparjem. Ta je namreč nameraval v parlamentarni postopek vložiti populistični zakon, s katerim bi dopolnilno zavarovanje zgolj ukinili, ne glede na posledice za javnofinančni sistem.

  • Luka Volk

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Politika

    Kultura smrti? Kultura življenja?

    Na četrtem shodu Ruparjevih upokojencev je Pavel Rupar, bivši poslanec SDS, tržiški župan in zapornik, ki se danes predstavlja kot glas upokojencev, zganjal, kakor je to opisal filozof dr. Boris Vezjak z mariborske Filozofske fakultete, »najhujšo in najbolj primitivno retorično propagando v novejši slovenski zgodovini«. Med drugim je predsednico države Natašo Pirc Musar pozval, naj odslovi eno svojih svetovalk, Biserko Marolt Meden, dolgoletno borko za pravice starejših in bivšo predsednico Srebrne niti, ki v predsedničinem uradu danes zaseda položaj svetovalke za družbene dejavnosti. Dejal je, da ta »namesto predlogov za dobro in dolgo življenje predlaga zakon o evtanaziji«. V mislih je imel zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, za katerega v Srebrni niti zdaj zbirajo podpise pred vložitvijo zakona v zakonodajni postopek.

  • Dr. Božo Repe / Slovenija je 30 let zgolj razprodajala tisto, kar simbolizira nekdanji Trg revolucije

    Naj najprej zapišem, da se bivši predsednik Milan Kučan v govoru ni neposredno zavzel za menjavo spomenikov. Interpretacije politikov in dela medijev pa so šle v to trditev. Intenca citiranih stavkov morda res kaže na to, čeprav je sicer vsebinsko v nasprotju s tistim, kar je Kučan izrekel na začetku govora. Pobuda je že »nadgrajena« in dobiva konkretne politične obrise. Predsednik vlade je uslužno ponudil pomoč. V posamičnih, tudi levo-liberalnih skupinah razpravljajo o podpisovanju pobud, da bi spomenik revolucije prenesli v muzej in celo da bi nekdanji Trg revolucije, sedanji Trg Republike preimenovali v Trg osamosvojitve. Pri preimenovanju bi torej definicijo temeljnih vrednost in državljanskih pravic, ki jih predpostavlja republika od francoske revolucije naprej, zamenjali z nacionalno osamosvojitvijo, ki bi bila po novem nad republiko; torej narod nad državo in državljanstvom.

  • Uredništvo

    10. 5. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / OBLJUBA POGUBE

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 12. maja, dalje, preverite, zakaj pišemo o nevarnosti umetne inteligence. Avtor ilustracije na naslovnici je nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Politika

    Enakopravna obravnava imamov v primerjavi z drugimi verskimi delavci

    Mufti Nevzet Porić je danes s sodelavci obiskal ministrico za kulturo Asto Vrečko. V okviru obiska je izpostavil tudi vprašanje enakopravne obravnave imamov v primerjavi z drugimi verskimi delavci ter ministrico povabil na ogled Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji.

  • Uredništvo

    10. 5. 2023  |  Politika

    Kučan / »Ali po 30 letih ne bi bilo potrebno, da ima slovenska država neko novo simbolno točko?«

    "Jaz sem pravzaprav govoril o tem, da bi bilo dobro premisliti, ali po tridesetih letih ne bi bilo potrebno, da ima slovenska država neko novo simbolno točko. Moje stališče je bilo vedno, da je junak te osamosvojitve, najzaslužnejši zanjo, slovenski narod oziroma vsi državljani Slovenije, ki so že decembra '90 glasovali za samostojno državo, ki so pripravljali razglasitev tistih šest mesecev in ki so seveda potem tudi enotno stali ob boku TO in policiji, ko je bilo treba braniti to odločitev pred agresijo JLA; in so pri tem vztrajali vse do mednarodnega priznanja, ki je bilo v veliki meri naslonjeno prav na to stališče Slovenije, da je hotela priti do svoje državnosti po mirni poti."

  • STA

    10. 5. 2023  |  Politika

    Fajon / »Ostajam zmerna optimistka glede izvolitve Slovenije«

    Zunanja ministrica Tanja Fajon je v New Yorku, kjer med drugim opravlja pogovore z veleposlaniki regionalnih skupin sistema Združenih narodov, povedala, da mesec dni pred glasovanjem v Generalni skupščini o novih članicah Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025 ostaja zmerna optimistka glede izvolitve Slovenije.

  • Tomaž Lavrič

    9. 5. 2023  |  Politika

    Opozicija se zavzema za odstrel vseh nevarnih zveri 

  • Tomaž Lavrič

    9. 5. 2023  |  Politika

    Medved je v gozdu koristen tudi drugače

  • Mahničeva sramotilna lekarna

    »Ko Dominika Švarc Pipan ne bo več ministrica, se bo zaposlila v podjetju Lekarna Ljubljana,« je nesramno namignil Janšev nekdanji sekretar za nacionalno varnost, sedaj poslanec Žan Mahnič. Nič novega, strupena žalitvena retorika je zraščena v substanco stranke SDS in kot iz strupenjače brizga naokrog že dolga leta.

  • STA

    9. 5. 2023  |  Politika

    Predčasna razrešitev direktorja Moderne galerije

    Ministrstvo za kulturo je začelo postopek za predčasno razrešitev Aleša Vaupotiča z mesta direktorja Moderne galerije. V uradnem postopku ga je seznanilo z razlogi za razrešitev in ga pozvalo, da se do njih opredeli. Vaupotič je bil na mesto direktorja imenovan aprila 2021, od tedaj je bilo več opozoril glede slabega vodenja javnega zavoda.

  • Uredništvo

    9. 5. 2023  |  Politika

    »Slovenija med državami, v katerih ljudje najmanj zaupajo znanosti«

    "Slovenci so visoko tudi na lestvici držav, v katerih ljudje najmanj zaupajo znanosti. To nezaupanje pa ni metodične vrste, takšne, ki je podkovana z določeno mero zdrave skepse do morebitne navezave znanost-kapital in z vsaj nekaj znanja tudi o tem, da znanost ni avtocesta do genialnih odkritij, ampak napreduje prek vijugastih poti, polnih zmot. (Nekoč so moški znanstveniki denimo trdili, da so moški pametnejši od žensk. Z božjo pomočjo, kajpak.) A mnogih ta malo bolj zapletena vprašanja ne vznemirjajo, v znanosti a priori vidijo zaroto bogatih in zlih, razen ko jim ta ponudi twitter. To apriorno nezaupanje se je razširilo v času covida, ker se je urgentna izdelava cepiva nesrečno povezala z zatiralskimi vladnimi ukrepi. A nedavno smo dobili tudi prvi veliki protiokoljski protest kmetov, ki zaradi svojih interesov enostavno zanikajo segrevanje planeta in škodljivost pesticidov v vodi, prsti in zraku, ki povzročajo raka, srčne, respiratorne in nevrološke bolezni."

  • STA

    9. 5. 2023  |  Politika

    Zdravstveni informacijski sistem / Diskriminatorna obravnava nekaterih pacientov?

    Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za zdravje glede osnutka zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu dal več priporočil v smeri boljšega spoštovanja pravice do varstva pred diskriminacijo. Nekaj določb osnutka bi namreč lahko povzročilo diskriminatorno obravnavo nekaterih pacientov, so zapisali pri Zagovorniku.

  • STA

    8. 5. 2023  |  Politika

    Anketa / Svoboda pred SDS, NSi prehitela SD

    Največ vprašanih bi volilo Gibanje Svoboda, ki mu je podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko zrasla, kaže anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Stranko bi volilo 23,8 odstotka vprašanih, medtem ko bi največjo opozicijsko stranko SDS, ki ji je podpora upadla, volilo 20,9 odstotka vprašanih. Ocena dela vlade se je izboljšala.

  • STA

    8. 5. 2023  |  Politika

    Predsednica / »Več policistov pred šolami ni dober signal, zadevo je treba nasloviti drugje«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ocenila, da začasno povečana navzočnost policije v okolici slovenskih šol ne naslavlja jedra problema. Za ta ukrep so se predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje dogovorili s policijo v luči tragičnih dogodkov v Srbiji. Pirc Musar pa meni, da več policistov pred šolami ni dober signal.

  • Uredništvo

    8. 5. 2023  |  Politika

    Se bo Logar v kratkem aktiviral?

    "Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan se je ta mesec povzpel na vrh lestvice ocenjevanih politikov, čeprav pri reformi še ni prišel prav daleč od napovedi, analiz in časovnic. Z vrha je izpodrinil Anžeta Logarja, ki bo moral nekaj ukreniti, da njegov politični kapital, pridobljen na predsedniških volitvah, ne splahni. Za to naj bi poskrbel s platformo sodelovanja, verjetno zametkom nove politične stranke, ki naj bi jo ustanovil s somišljeniki. Ker se je »projekt Pavel Rupar« izjalovil v očitni strel v Janševo koleno, se bo zadnje mesece neopazni Logar verjetno v kratkem aktiviral."

  • Uredništvo

    8. 5. 2023  |  Politika

    Gorazd Kovačič / »Že vsaj 15 let na volitvah gledamo isti film«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • STA

    8. 5. 2023  |  Politika

    Golob / »Zgodovine ne smemo zlorabljati za sovražni govor«

    Predsednik vlade Robert Golob je danes položil venec pri spomeniku padlim borcem za osvoboditev Ljubljane na Orlah. V govoru na spominski slovesnosti je med drugim poudaril, da zgodovine ne smemo zlorabljati za sovražni govor. Pozval je še, da najdemo pogum, "ko se bomo borili za prave vrednote in za pravo svobodo".

  • Uredništvo

    8. 5. 2023  |  Politika

    O Golobu in drugih letečih pujsih

    V okviru cikla Dežela pridnih bo v četrtek, 11. maja ob 20.00 na dvorišču Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) potekal pogovor. z naslovom O golobu in drugih letečih pujsih. Gost režiserja in scenarista dokumentarnih filmov ter novinarja Mladine Erika Valenčiča bo publicist dr. Boris Vezjak.

  • Uredništvo

    7. 5. 2023  |  Politika

    Nika Kovač / »Nismo si želeli nemočno opazovati razpadanja socialne države«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Uredništvo

    6. 5. 2023  |  Politika

    »Rupar je idealna zgodba za Janeza Janšo«

    "Nenadoma nismo več daleč od mitingov resnice iz naše polpretekle zgodovine. Ti so se začeli nedolžno, na koncu so bile to tribune obsojanja in naštevanja sovražnikov. Slovenci smo bili na vseh spiskih na samem vrhu. Tudi Rupar je s pokojnin skočil na vse sisteme družbenega. Protesti so neke vrste javne tribune obsodb in iskanja sovražnikov. Vrstijo se pozivi po odstranitvah in eliminacijah. Iz nedolžnega prepevanja se bo prešlo na konkretne akcije. Tako kot ni nedolžna zgodovina podobnih posebnežev, ki so jih drugi izkoriščali in potiskali v prvi plan. Rupar je idealna zgodba za Janeza Janšo. Ni nujno, da stoji za njim ali da ga podpira. Lahko pa mirno pokaže nase in reče: Poglejte, v primerjavi z njim sva jaz in moja stranka utelešenje strpnosti, sodelovanja in zaupanja. Dajte nam novo priložnost. In pesimisti lahko hitro padejo na to ponudbo …"

  • Uredništvo

    6. 5. 2023  |  Politika

    Kučan / »Pravi junaki osamosvojitve so Slovenci in vsi državljani Slovenije«

    Prvi predsednik republike Milan Kučan se je v govoru na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike zavzel za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike v Ljubljani. "Muzej, kakršen koli že, ne more opravljati funkcije spomenika," je med drugim dejal Kučan in dodal, da bi spomenik osamosvojitve nosil pomembno izročilo prihajajočim rodovom, da nič v zgodovini naroda ni podarjeno, saj si je "svobodo in dostojanstvo treba izboriti vsakokrat znova". V tem boju pa sta po njegovih besedah še kako potrebna pogum in razum, ki sta veljala tudi za vodilo osvobodilni partizanski vojski, ki se je 5. maja leta 1945 po težkih bojih na Vrhniki na Grčarevcu odpravila proti Ljubljani.

  • Janša zlorabil beograjsko tragedijo

    Janez Janša je takoj pohitel in v skladu z dobro razvitimi principi psihopolitike hujskaštva in kulturnega boja nemudoma zlorabil beograjsko tragedijo. Cinična, perverzna, nepietetna in globoko nečloveška reakcija nekoga, od katerega sicer že dolga leta ničesar ne pričakujemo. No, ne ravno ničesar, pričakujemo vedno novo dno. In ga tudi dočakamo.

  • Kako omejiti vlado

    V času epidemije so morali državni odvetniki v nasprotju s svojo strokovno presojo po navodilu Janševe vlade preganjati domnevne organizatorje protivladnih protestov in od njih zahtevati povračilo več deset tisoč evrov stroškov policijskega dela med protesti. V zdaj veljavnem zakonu pač piše, da morajo državni odvetniki vedno ubogati vlado.

  • Borut Mekina

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

    Samo jahte ne

    O stranpoteh režima Viktorja Orbána so pisali že številni, eno od del, ki so dvignila največ prahu, je knjiga madžarskega profesorja Attile Antala. Za Orbánov sistem vladanja naj bi bilo značilno »preoblikovanje« javnih sredstev v zasebna, trdi v knjigi Antal, zaradi tega na Madžarskem nastaja nekakšna »neofevdalna« ureditev z nacionalnimi kapitalisti, v njenem središču pa je predsednik vlade z družinskimi poslovnimi interesi. Orbánova oligarhija naj bi se od Putinove razlikovala le po tem, da na Madžarskem zlorabljajo subvencije EU. Seveda pa je to tudi pravi razlog, zaradi katerega je EU blokirala skupaj že približno 13,2 milijarde sredstev, namenjenih Madžarski.

  • Monika Weiss

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

    Okrepite svetovalne službe v šolah – drugič!

    Pisali smo, da je strateški svet za preprečevanje sovražnega govora ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pozval, naj sistematizira začasno, v obdobju covid-19 uvedeno okrepitev šolskih svetovalnih služb v osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. »To okrepitev svetovalnih služb mora ministrstvo spremeniti v trajno, tu ni dileme,« je zahtevam sveta pritrdil predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Gregor Pečan in opozoril, da gre brez dvoma za prednostno nalogo.

  • Monika Weiss

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

    Natura 2000 je bogastvo

    Se spomnite bivšega okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ki je že po nekaj mesecih vodenja ministrstva napovedal »revizijo območij Natura 2000 v Sloveniji in EU«? Zdaj se zahteve po zmanjšanju območij Nature 2000 spet pojavljajo. »Zahtevamo revidiranje, ponovno proučitev in zmanjšanje območij Natura 2000, ekološko pomembnih območij, območij občutljivega trajnega travinja in prestavitev navedenih območij na območja, kjer ne omejujejo kmetijske pridelave, da bo Slovenija primerljiva ostalim državam,« se glasi ena od osmih zahtev Sindikata kmetov s podporniki, naslovljena na Golobovo vlado.

  • Luka Volk

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

    Rupar / Vrhovni populist

    V sredo je bil na Trgu republike v Ljubljani že četrti, tako so ga poimenovali organizatorji, »vseslovenski protestni in protivladni shod upokojencev«. Na njem je spet imel glavno besedo Pavel Rupar, bivši poslanec SDS in tržiški župan, ki je za svoje grehe nekoč že sedel v zaporu – ter tam spregledal, ugledal svetlobo in postal boljši človek. Vsaj tako pravi sam. Pred parlamentom so se mu pridružili »le iskreni in preizkušeni državljani«, je dejal v nagovoru, »državljani, ki smo vse predolgo molčali, zdaj pa je čas, da odločno zahtevamo, kar so nam vzeli«.

  • Luka Volk

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

    Še ena velika laž

    Radijski voditelj in programski svetnik RTV Slovenija Sašo Hribar se je v oddaji Radio Ga-Ga nedavno dotaknil ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve. Dejal je, da mu gre na živce, kot tudi »njegovi prdci. Tisti, ki so razdvajali slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se oni morali slikati in bi v njem imeli svoje spomenike.« Dodal je še nekaj bogokletnega: da »osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo. Bila je agresija na Slovenijo, ampak zgodovinske danosti so bile take, da je bilo vsakomur jasno, da se vojna v Sloveniji ne more razplamteti, ker je armada komaj čakala, da gre sto kilometrov nižje.« Sašo Hribar je s tem dregnil v pomembno točko poveličevanja dogodkov osamosvojitve – spomnil je namreč, da ob samih dogodkih tudi politika ni govorila o vojni, ampak o agresiji. Poimenovanje je z leti izginilo.

  • Luka Volk

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

    Nova slovenska pomlad

    Prejšnji teden se je v Sloveniji mudil Ryszard Legutko, poljski filozof in politik, nekdanji poslanec v poljskem parlamentu in šolski minister iz vrst ultrakonservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) – ja, prav tiste, ki se je najbolj zagreto zavzemala za popolno prepoved splava na Poljskem. Danes zaseda mesto poslanca v evropskem parlamentu. Na naša tla ga je pripeljala založba Družina, pri kateri je nedavno izšel slovenski prevod njegove knjige Demon v demokraciji: Totalitarne skušnjave v svobodnih družbah. V njej Legutko, ki ga poljski aktivisti za človekove pravice oklicujejo za skrajnega desničarja, populista in homofoba, razvija tezo, da ima liberalna demokracija, torej politični sistem, na katerega danes prisega večina zahodnega sveta, precej več skupnega s komunizmom, kot bi si morda mislili. Njegovemu predavanju v Cankarjevem domu je prisluhnilo nekaj deset ljudi, med drugimi tudi predsednik SDS Janez Janša in pa nekdanji notranji minister Aleš Hojs.