• Luka Volk

  5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

  Rupar / Vrhovni populist

  V sredo je bil na Trgu republike v Ljubljani že četrti, tako so ga poimenovali organizatorji, »vseslovenski protestni in protivladni shod upokojencev«. Na njem je spet imel glavno besedo Pavel Rupar, bivši poslanec SDS in tržiški župan, ki je za svoje grehe nekoč že sedel v zaporu – ter tam spregledal, ugledal svetlobo in postal boljši človek. Vsaj tako pravi sam. Pred parlamentom so se mu pridružili »le iskreni in preizkušeni državljani«, je dejal v nagovoru, »državljani, ki smo vse predolgo molčali, zdaj pa je čas, da odločno zahtevamo, kar so nam vzeli«.

 • Luka Volk

  5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

  Še ena velika laž

  Radijski voditelj in programski svetnik RTV Slovenija Sašo Hribar se je v oddaji Radio Ga-Ga nedavno dotaknil ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve. Dejal je, da mu gre na živce, kot tudi »njegovi prdci. Tisti, ki so razdvajali slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se oni morali slikati in bi v njem imeli svoje spomenike.« Dodal je še nekaj bogokletnega: da »osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo. Bila je agresija na Slovenijo, ampak zgodovinske danosti so bile take, da je bilo vsakomur jasno, da se vojna v Sloveniji ne more razplamteti, ker je armada komaj čakala, da gre sto kilometrov nižje.« Sašo Hribar je s tem dregnil v pomembno točko poveličevanja dogodkov osamosvojitve – spomnil je namreč, da ob samih dogodkih tudi politika ni govorila o vojni, ampak o agresiji. Poimenovanje je z leti izginilo.

 • Luka Volk

  5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

  Nova slovenska pomlad

  Prejšnji teden se je v Sloveniji mudil Ryszard Legutko, poljski filozof in politik, nekdanji poslanec v poljskem parlamentu in šolski minister iz vrst ultrakonservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) – ja, prav tiste, ki se je najbolj zagreto zavzemala za popolno prepoved splava na Poljskem. Danes zaseda mesto poslanca v evropskem parlamentu. Na naša tla ga je pripeljala založba Družina, pri kateri je nedavno izšel slovenski prevod njegove knjige Demon v demokraciji: Totalitarne skušnjave v svobodnih družbah. V njej Legutko, ki ga poljski aktivisti za človekove pravice oklicujejo za skrajnega desničarja, populista in homofoba, razvija tezo, da ima liberalna demokracija, torej politični sistem, na katerega danes prisega večina zahodnega sveta, precej več skupnega s komunizmom, kot bi si morda mislili. Njegovemu predavanju v Cankarjevem domu je prisluhnilo nekaj deset ljudi, med drugimi tudi predsednik SDS Janez Janša in pa nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

 • Borut Mekina

  5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

  Kupimo Hrvaško!

  V zadnjih desetih letih so sprva ameriški, nato pa češki, slovaški, hrvaški in zdaj na koncu tudi madžarski skladi prevzeli več nekoč znanih slovenskih podjetij. Prvi češki privatizacijski sklad ali PPF ima danes v lasti POP TV, češki holding EPH je 49-odstotni lastnik najbolj dobičkonosnega dela Slovenskih železnic, njihovega tovornega prometa, češka družba J&T je druga največja lastnica Petrola. Hrvaški državni pokojninski skladi so danes eden pomembnejših posamičnih lastnikov v Krki, v Zavarovalnici Triglav, v pozavarovalnici Sava Re, hrvaški skladi so pomagali prezadolženemu Agrokorju kupiti Mercator, financirali so prevzem Žita in tako naprej.

 • Jure Trampuš

  5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Politika

  Ali politiki lahko hodijo na dopust?

  »Slovenski delavec na zastonj golaž; Golob jih pozdravlja iz najdražjega hotela na Siciliji,« je na prvega maja dan kričal naslov na Nova24TV. »Golobova prvomajska poslanica iz luksuznega hotela,« je pisalo na nekem lokalnem derivatu že omenjene Nove. »Medtem ko se bo slovenski delavec danes razveselil zastonj prvomajskega golaža, na @8Marec pa mu bodo razložili, da so ostrige za 20 EUR čisti elitizem, gre predsednik za 1000 EUR na noč po poteh serije Beli lotos,« je zapisal Mirko Majer, urednik do opozicije prijaznega Planeta TV.

 • Ruparjeva ulica dviguje nagačene golobe

  »Prihaja nov ples – ples poštenih, zavednih Slovencev,« je suvereno nekakšno novo pomlad in preporod naroda napovedal Pavel Rupar, ustanovitelj Inštituta 1. oktober in organizator že četrtega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev v Ljubljani. Tistega, ki so ga na TV Slovenija, ugrabljenem javnem servisu, s pomočjo Vide Petrovčič, na dan svobode tiska prenašali v prenosu v živo.

 • Tomaž Lavrič

  3. 5. 2023  |  Politika

  Večina ledene gore je skrita

 • Tomaž Lavrič

  3. 5. 2023  |  Politika

  Ali slovenski kmetje verjamejo v pravljice?

 • Uredništvo

  3. 5. 2023  |  Politika

  Naslovnice nove Mladine / NOVA SLOVENSKA POMLAD

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. maja, dalje, preverite, zakaj pišemo o novi slovenski pomladi in razkrivamo, da na desnici pripravljajo teren za ponovni prevzem oblasti. Avtor fotografije na naslovnici je Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

 • STA

  3. 5. 2023  |  Politika

  Novinarji / »Vsak dan smo bolj izčrpani in vsak dan imamo razlog, da obupamo«

  Ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev sta društvo novinarjev in novinarski sindikat med drugim izpostavila pomen povezovanja novinarjev, saj so skupaj lahko močnejši ob vseh izzivih, s katerimi se soočajo. Spomnili so tudi na odgovornost, ki jo imajo novinarji do javnosti, zaupanje katere lahko upravičujejo le z verodostojnim delom.

 • STA

  3. 5. 2023  |  Politika

  Skrajno desni stranki prepovedali udeležbo na volitvah

  Grško vrhovno sodišče je skrajno desni stranki Grki (Helenes) v torek prepovedalo udeležbo na parlamentarnih volitvah 21. maja. Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z dejstvom, da je ustanovitelj in podpornik stranke, desničarski skrajnež Ilias Kasidiaris, v zaporu zaradi ustanovitve kriminalne organizacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

 • STA

  3. 5. 2023  |  Politika

  Medijska (ne)svoboda / Slovenije ni več med problematičnimi državami 

  Na lestvici medijske svobode, ki jo od leta 2002 objavlja organizacija Novinarji brez meja (RSF), je Slovenija od lani napredovala za štiri mesta. RSF v letnem poročilu o indeksu medijske svobode sicer ugotavlja, da so razmere za novinarstvo zadovoljive v manj kot tretjini držav, panogo pa da vedno bolj spodkopava industrija lažnih novic.

 • Uredništvo

  3. 5. 2023  |  Politika

  »V Janševi propagandi je opazna izrazita sprememba: več, ostreje, pogosteje«

  "Državljani bi morali, če bi želeli ohraniti parlamentarno demokracijo, čim bolj razviti svoje intimne opcije, da ne bi podlegli agresivnemu 'uravnoteženju', ki nam ga že vrsto let vsiljuje desnica. Njihovi komentatorji neprepričljivo hvalijo svobodno kapitalistično pobudo, ob tem pa sistematično napadajo posamezne osebnosti in zagovarjajo surovo uravnilovko: kdo prejema koliko denarja, je glavna točka obtožbe, tudi ko so zneski povsem smešni. V Janševi propagandi je sicer opazna izrazita sprememba: več, ostreje, pogosteje, skupaj z novim valom populizma in krčevitimi pripravami na prevzem oblasti. Ne slepimo se, da je tako že od nekdaj - je, a ne v takšnih razsežnostih in s toliko vloženega denarja."

 • Uredništvo

  3. 5. 2023  |  Politika

  »Volilci se ne spremenimo. Hočemo novo, delamo pa po starem.«

  "Pred letom dni smo glasovali za novo. Glasovali za drugačno. Po opravljeni volilni dolžnosti smo se lepo zvalili v naslanjače in začeli spremljati dirko po klancu navzdol. Mi vemo, da prej ali slej vsi telebnejo na realna tla. Vidijo, da ne morejo izpolniti obljub, občutijo na lastni koži interes neštetih, so užaljeni ob vsakem zapisu, ki ni propaganda njih in njihovih, in sanje postajajo more. Namreč, vedno znova se ne zgodi še nekaj pomembnega. Volilci se ne spremenimo. Hočemo novo, delamo pa po starem. Hočemo spremembe, pa si najbolj želimo status quo. Hočemo drugačno politiko, pa ves čas jokamo po nekih starih političnih praksah. Zahtevamo, da se vse obrne na glavo, sami pa bi radi obstali na nogah. V bistvu smo lenobe, zapečkarji in navadni godrnjavci. Pričakujemo čudeže od drugih, sami pa se ne bi spremenili niti za milimeter."

 • Janševa velika družina

  Stranka SDS nas vabi v svojo veliko družino s serijo jumbo plakatov po Sloveniji. Nič novega za nekoga, ki ima veliko denarja, čigar izvora naši organi pregona in financ nikakor ne znajo ali nočejo zaznati. Tudi ni kakšna posebnost za stranko, ki daleč največ pozornosti namenja propagandi skozi celo leto, ne samo pred volitvami, in se sicer rada pohvali z enormnimi uspehi pri novačenju novih članov. Povejmo to naravnost: SDS svoj posel opravlja skrajno učinkovito in uspešno, verjetno najbolje med vsemi političnimi strankami. Kako in s kakšnimi metodami, je čisto drugo vprašanje.

 • Luka Volk

  1. 5. 2023  |  Politika

  Peterle Hribarja obtožuje, da je bil dezerter

  Radijski voditelj in programski svetnik RTV Slovenija Sašo Hribar se je v oddaji Radio Ga-Ga, sicer kultni satirični oddaji, nedavno dotaknil ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve, s čimer je na desnici sprožil pravi pogrom nad seboj. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so nad njegovimi izjavami »zgroženi«, so zapisali v sporočilu za javnost, zato zahtevajo javno opravičilo, od vodstva RTV Slovenija pa, da proti avtorju in uredniku oddaje sprožijo »ustrezne ukrepe«. A to še ni vse, predsednik združenja Lojze Peterle, sicer eden vidnejših predstavnikov in funkcionarjev poosamosvojitvene desnice, je Hribarja označil celo za dezerterja. 

 • STA

  1. 5. 2023  |  Politika

  »Nobena delavska pravica podarjena in večna«

  Blaginja, ki nam jo prinaša gospodarska rast, je sad prizadevanj vseh nas. Zato je prav, da se izboljšuje položaj vsakega posameznika, ki tako ali drugače sodeluje v verigi delovnih procesov, je v poslanici ob 1. maju zapisal premier Robert Golob.

 • Uredništvo

  1. 5. 2023  |  Politika

  Lidija Jerkič / »Nekako grenek občutek je ob tem prvem maju«

  "Nekako grenek občutek je ob tem prvem maju. Pričakovanja so seveda vsakič večja, kot je realnost. Tega smo že navajeni. Ampak vendarle, premik v smeri, da bi bil kapital, premoženje oziroma zaslužki razdeljeni bolj enakopravno, se zdi, da se ne dogaja."

 • STA

  30. 4. 2023  |  Politika

  1. maj / »Od delodajalcev zahtevamo, da delo plačujejo dostojno«

  Sindikati se morajo tudi v času rekordno nizke brezposelnosti bojevati za plače, pokojnine in delovne pogoje, je v govoru na kresovanju, ki ga je na predvečer 1. maja v Kopru organizirala Obalna sindikalna organizacija - KS 90, poudaril njen generalni sekretar Damjan Volf. Predsednica ZZZS Lidija Jerkič je na Rožniku ocenila, da pravice nazadujejo.

 • Uredništvo

  30. 4. 2023  |  Politika

  »Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru«

  "Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru, si ga pa seveda neizmerno želiš. Mir bo nastopil takrat, ko bo Putin umaknil vojsko. Če se Ukrajina preda, bo zasedena, naslednja bo katera druga država. Putinu je uspelo spraviti Švedsko in Finsko v Nato, uspelo mu je pospešiti oboroževanje sosednjih držav ter celotnega Nata in Evropske unije. Tudi v Sloveniji se je leta 1991 vojna končala z umikom JLA z našega ozemlja. Smo za to žrtvovali kakšen del našega ozemlja? Nismo. Niti ga ni kasneje Hrvaška."

 • Uredništvo

  29. 4. 2023  |  Politika

  »Evropa ni nikogaršnji vazal«

  "Evropa ni nikogaršnji vazal. Če je Evropa samozavestna in močna, je lahko velika demokratična sila. Na svetu ne obstaja drug prostor, na katerem bi bilo toliko ustavnih demokracij, ki svojim državljanom zagotavljajo temeljne pravice – tako socialne kot gospodarske. Na to smo lahko ponosni. Nismo vazal ne ZDA ne kogar koli drugega. V takšne izjave se ne bi smeli pretirano poglabljati. Od časa do časa vsak francoski predsednik reče, da Francija ni odvisna od Američanov. To sta počela že de Gaulle in Mitterrand, zdaj pa je to storil še Macron. Zato me njegove izjave niso presenetile. Že naslednji dan je sicer rekel, da so ZDA najtesnejši evropski zavezniki. Vsaka izjava, ki jo da kakšen predsednik zunaj svoje države, ni vedno povezana z mednarodno politiko. Včasih ima tudi precej zveze z notranjo politiko. In takšen vtis sem dobil tudi pri Macronovih besedah."

 • Uredništvo

  29. 4. 2023  |  Politika

  »Slovenska desnica spravo razume kot sredstvo za doseganje svoje lastne politične moči«

  "Tisto, za kar se slovenska desnica zavzema, namreč ni resnična sprava. Ampak nekaj, kar sama imenujem enostranska sprava: kolaborantom je treba odpustiti kolaboracijo, treba jih je izenačiti s partizani oziroma z vsemi tistimi, ki so se borili in umirali za svobodo."

 • Uredništvo

  29. 4. 2023  |  Politika

  Kako poškodovana je slovenska družba?

  Poleg redne tedenske številke je izšla tudi posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Nove Mladinine ALTERNATIVE ponujajo poglobljene tekste o aktualnih osebnosti in področnih strokovnjakov. Tokrat so razmišljanja delili Nika Kovač, Gorazd Kovačič, Barbara Rajgelj, Mladen Dolar, Mirjana Ule, Dragan Petrovec, Tatjana Bobnar, Dušan Keber, Jože P. Damijan, Anica Mikuš Kos, Rudi Rizman, Mateja Ratej, Vinko Möderndorfer in Jaša Jenull.

 • Uredništvo

  28. 4. 2023  |  Politika

  »Policijska ura je sinonim policijske države«

  "Policijska ura je namreč sinonim policijske države. Slednja v zgodovinskem pogledu velja za poslednje zatočišče absolutistične oblasti. Kulturni prelom s takim načinom vladanja se je formalno začel z razvojem moderne države. V kontinentalnem pravnem in moralnem, humanističnem izročilu Evrope je moderna država rezultat razvite pravne kulture in etike, vladavine prava in kakovostnega upravnega aparata, policije in celotne javne uprave."

 • Uredništvo

  28. 4. 2023  |  Politika

  Vera Jourova / »Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje«

  "Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje,. Financiranje mora biti transparentno in ne sme biti način za vplivanje na uredniško vsebino."

 • STA

  28. 4. 2023  |  Politika

  Minister Mesec / »Prvi maj je praznik vseh, ki živijo od svojega dela«

  Boj za delavske pravice in pravičnejšo družbeno ureditev po besedah ministra Luke Mesca ni stvar preteklosti, ampak temeljni izziv sedanjosti. S tem bojem so po njegovih besedah notranje povezani boji za robustne socialne blagajne ter sisteme socialne varnosti, ki delovnim ljudem omogočajo spodobno življenje, ter blažijo družbene neenakosti.

 • Golobov nepomemben zdrs, ki ga moramo prezreti?

  Letošnja poslanica predsednika vlade Roberta Goloba ob Dnevu upora proti okupatorju je vsebinsko neverjetno prazna. Tako zelo, da se zdi na hitro spisana kot univerzalna templata za vsako domačo priložnost, kjer lahko politik po potrebi zamenja zgolj zadnji stavek.

 • Jure Trampuš

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

  Za upokojence in SDS

  Pavel Rupar, kralj src slovenskih upokojencev in upokojenk, nekdanji župan, poslanec, zapornik in član stranke SDS, je sporočil, da je konec predigre. Zdaj namerava ustanoviti politično stranko. Trg republike in napev o čebelicah, kot pravi sam, nista dovolj. Naslednji korak je torej stranka, sledijo volitve in vstop v parlament. »Nisem ne lev ne desen,« pravi Rupar, »sem za dostojne pokojnine.«

 • Monika Weiss

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

  Okrepite svetovalne službe v šolah!

  »Javni sistem vzgoje in izobraževanja se srečuje s številnimi težavami, ki vplivajo na celotno družbo, od sovražnega govora do medvrstniškega (in) psihičnega in fizičnega nasilja. Razmere zahtevajo povečanje kadra v šolskih svetovalnih službah osnovnih šol,« je eno od opozoril, ki jih je vladi Roberta Goloba podal Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora in vlado pozval, da podaljša začasno, v obdobju epidemije covid-19 nastalo povečanje sistemizacije šolskega svetovalnega delavca v osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom ter zavodu za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Še več; svet od vlade pričakuje, da trajno poveča sistemizacijo delovnih mest svetovalnega delavca in ustrezno prilagodi normative.

 • Peter Petrovčič

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

  Pripravljen je zakon za odpravo krivic, ki jih je posameznikom med epidemijo povzročila prejšnja vlada

  Ob prvi obletnici volitev so z ministrstva za pravosodje sporočili, da so pripravili zakonske podlage za odpravo krivic, ki so bile v času prejšnje vlade storjene z izrekanjem kazni na podlagi neustavnih vladnih odlokov, ki so se še posebej vestno zlorabljali za kaznovanje in splošno šikaniranje protivladnih protestnikov.