• Janševa velika družina

    Stranka SDS nas vabi v svojo veliko družino s serijo jumbo plakatov po Sloveniji. Nič novega za nekoga, ki ima veliko denarja, čigar izvora naši organi pregona in financ nikakor ne znajo ali nočejo zaznati. Tudi ni kakšna posebnost za stranko, ki daleč največ pozornosti namenja propagandi skozi celo leto, ne samo pred volitvami, in se sicer rada pohvali z enormnimi uspehi pri novačenju novih članov. Povejmo to naravnost: SDS svoj posel opravlja skrajno učinkovito in uspešno, verjetno najbolje med vsemi političnimi strankami. Kako in s kakšnimi metodami, je čisto drugo vprašanje.

  • Luka Volk

    1. 5. 2023  |  Politika

    Peterle Hribarja obtožuje, da je bil dezerter

    Radijski voditelj in programski svetnik RTV Slovenija Sašo Hribar se je v oddaji Radio Ga-Ga, sicer kultni satirični oddaji, nedavno dotaknil ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve, s čimer je na desnici sprožil pravi pogrom nad seboj. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so nad njegovimi izjavami »zgroženi«, so zapisali v sporočilu za javnost, zato zahtevajo javno opravičilo, od vodstva RTV Slovenija pa, da proti avtorju in uredniku oddaje sprožijo »ustrezne ukrepe«. A to še ni vse, predsednik združenja Lojze Peterle, sicer eden vidnejših predstavnikov in funkcionarjev poosamosvojitvene desnice, je Hribarja označil celo za dezerterja. 

  • STA

    1. 5. 2023  |  Politika

    »Nobena delavska pravica podarjena in večna«

    Blaginja, ki nam jo prinaša gospodarska rast, je sad prizadevanj vseh nas. Zato je prav, da se izboljšuje položaj vsakega posameznika, ki tako ali drugače sodeluje v verigi delovnih procesov, je v poslanici ob 1. maju zapisal premier Robert Golob.

  • Uredništvo

    1. 5. 2023  |  Politika

    Lidija Jerkič / »Nekako grenek občutek je ob tem prvem maju«

    "Nekako grenek občutek je ob tem prvem maju. Pričakovanja so seveda vsakič večja, kot je realnost. Tega smo že navajeni. Ampak vendarle, premik v smeri, da bi bil kapital, premoženje oziroma zaslužki razdeljeni bolj enakopravno, se zdi, da se ne dogaja."

  • STA

    30. 4. 2023  |  Politika

    1. maj / »Od delodajalcev zahtevamo, da delo plačujejo dostojno«

    Sindikati se morajo tudi v času rekordno nizke brezposelnosti bojevati za plače, pokojnine in delovne pogoje, je v govoru na kresovanju, ki ga je na predvečer 1. maja v Kopru organizirala Obalna sindikalna organizacija - KS 90, poudaril njen generalni sekretar Damjan Volf. Predsednica ZZZS Lidija Jerkič je na Rožniku ocenila, da pravice nazadujejo.

  • Uredništvo

    30. 4. 2023  |  Politika

    »Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru«

    "Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru, si ga pa seveda neizmerno želiš. Mir bo nastopil takrat, ko bo Putin umaknil vojsko. Če se Ukrajina preda, bo zasedena, naslednja bo katera druga država. Putinu je uspelo spraviti Švedsko in Finsko v Nato, uspelo mu je pospešiti oboroževanje sosednjih držav ter celotnega Nata in Evropske unije. Tudi v Sloveniji se je leta 1991 vojna končala z umikom JLA z našega ozemlja. Smo za to žrtvovali kakšen del našega ozemlja? Nismo. Niti ga ni kasneje Hrvaška."

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    »Evropa ni nikogaršnji vazal«

    "Evropa ni nikogaršnji vazal. Če je Evropa samozavestna in močna, je lahko velika demokratična sila. Na svetu ne obstaja drug prostor, na katerem bi bilo toliko ustavnih demokracij, ki svojim državljanom zagotavljajo temeljne pravice – tako socialne kot gospodarske. Na to smo lahko ponosni. Nismo vazal ne ZDA ne kogar koli drugega. V takšne izjave se ne bi smeli pretirano poglabljati. Od časa do časa vsak francoski predsednik reče, da Francija ni odvisna od Američanov. To sta počela že de Gaulle in Mitterrand, zdaj pa je to storil še Macron. Zato me njegove izjave niso presenetile. Že naslednji dan je sicer rekel, da so ZDA najtesnejši evropski zavezniki. Vsaka izjava, ki jo da kakšen predsednik zunaj svoje države, ni vedno povezana z mednarodno politiko. Včasih ima tudi precej zveze z notranjo politiko. In takšen vtis sem dobil tudi pri Macronovih besedah."

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    »Slovenska desnica spravo razume kot sredstvo za doseganje svoje lastne politične moči«

    "Tisto, za kar se slovenska desnica zavzema, namreč ni resnična sprava. Ampak nekaj, kar sama imenujem enostranska sprava: kolaborantom je treba odpustiti kolaboracijo, treba jih je izenačiti s partizani oziroma z vsemi tistimi, ki so se borili in umirali za svobodo."

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    Kako poškodovana je slovenska družba?

    Poleg redne tedenske številke je izšla tudi posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Nove Mladinine ALTERNATIVE ponujajo poglobljene tekste o aktualnih osebnosti in področnih strokovnjakov. Tokrat so razmišljanja delili Nika Kovač, Gorazd Kovačič, Barbara Rajgelj, Mladen Dolar, Mirjana Ule, Dragan Petrovec, Tatjana Bobnar, Dušan Keber, Jože P. Damijan, Anica Mikuš Kos, Rudi Rizman, Mateja Ratej, Vinko Möderndorfer in Jaša Jenull.

  • Uredništvo

    28. 4. 2023  |  Politika

    »Policijska ura je sinonim policijske države«

    "Policijska ura je namreč sinonim policijske države. Slednja v zgodovinskem pogledu velja za poslednje zatočišče absolutistične oblasti. Kulturni prelom s takim načinom vladanja se je formalno začel z razvojem moderne države. V kontinentalnem pravnem in moralnem, humanističnem izročilu Evrope je moderna država rezultat razvite pravne kulture in etike, vladavine prava in kakovostnega upravnega aparata, policije in celotne javne uprave."

  • Uredništvo

    28. 4. 2023  |  Politika

    Vera Jourova / »Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje«

    "Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje,. Financiranje mora biti transparentno in ne sme biti način za vplivanje na uredniško vsebino."

  • STA

    28. 4. 2023  |  Politika

    Minister Mesec / »Prvi maj je praznik vseh, ki živijo od svojega dela«

    Boj za delavske pravice in pravičnejšo družbeno ureditev po besedah ministra Luke Mesca ni stvar preteklosti, ampak temeljni izziv sedanjosti. S tem bojem so po njegovih besedah notranje povezani boji za robustne socialne blagajne ter sisteme socialne varnosti, ki delovnim ljudem omogočajo spodobno življenje, ter blažijo družbene neenakosti.

  • Golobov nepomemben zdrs, ki ga moramo prezreti?

    Letošnja poslanica predsednika vlade Roberta Goloba ob Dnevu upora proti okupatorju je vsebinsko neverjetno prazna. Tako zelo, da se zdi na hitro spisana kot univerzalna templata za vsako domačo priložnost, kjer lahko politik po potrebi zamenja zgolj zadnji stavek.

  • Jure Trampuš

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Za upokojence in SDS

    Pavel Rupar, kralj src slovenskih upokojencev in upokojenk, nekdanji župan, poslanec, zapornik in član stranke SDS, je sporočil, da je konec predigre. Zdaj namerava ustanoviti politično stranko. Trg republike in napev o čebelicah, kot pravi sam, nista dovolj. Naslednji korak je torej stranka, sledijo volitve in vstop v parlament. »Nisem ne lev ne desen,« pravi Rupar, »sem za dostojne pokojnine.«

  • Monika Weiss

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Okrepite svetovalne službe v šolah!

    »Javni sistem vzgoje in izobraževanja se srečuje s številnimi težavami, ki vplivajo na celotno družbo, od sovražnega govora do medvrstniškega (in) psihičnega in fizičnega nasilja. Razmere zahtevajo povečanje kadra v šolskih svetovalnih službah osnovnih šol,« je eno od opozoril, ki jih je vladi Roberta Goloba podal Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora in vlado pozval, da podaljša začasno, v obdobju epidemije covid-19 nastalo povečanje sistemizacije šolskega svetovalnega delavca v osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom ter zavodu za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Še več; svet od vlade pričakuje, da trajno poveča sistemizacijo delovnih mest svetovalnega delavca in ustrezno prilagodi normative.

  • Peter Petrovčič

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Pripravljen je zakon za odpravo krivic, ki jih je posameznikom med epidemijo povzročila prejšnja vlada

    Ob prvi obletnici volitev so z ministrstva za pravosodje sporočili, da so pripravili zakonske podlage za odpravo krivic, ki so bile v času prejšnje vlade storjene z izrekanjem kazni na podlagi neustavnih vladnih odlokov, ki so se še posebej vestno zlorabljali za kaznovanje in splošno šikaniranje protivladnih protestnikov.

  • Borut Mekina

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Zdrava pamet proti provizijam

    Osnove že poznamo: dopolnilno zavarovanje je neumnost. To ni zavarovanje, ampak davek, ki ga pobirajo zasebniki. To so zasebna podjetja, ki si od teh nabirk trgajo provizijo. Če bi pobiranje teh 35 evrov dopolnilnega zavarovanja zgolj prenesli na državo, bi zdravstvo – ali pa mi – za zdravstvene storitve imeli na voljo 50 milijonov evrov na leto, kolikor znašajo operativni stroški teh zasebnih podjetij. Tako preprosto je to. Da je dopolnilno zavarovanje neumnost, je splošno znano, kljub temu pa te neumnosti že 20 let ni mogoče odpraviti. Zakaj ne? Ker smo vedno znova priča sramotnemu podrejanju peščici vplivnežev. Tik pred odpravo tega zasebnega davka navadno zmaga nekakšna hlinjena preudarnost. Odločevalci pri podrejanju množici filigransko izbranih nepovezanih podrobnosti, zakaj dopolnilnega zavarovanja ni mogoče odpraviti, naenkrat pozabijo na širši pogled.

  • Peter Petrovčič

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Smo čuteča bitja?

    Pred več kot pol stoletja, na začetku šestdesetih let, je bila večina ulic v Ljubljani še makadamskih in po njih so se vozili skoraj izključno fičoti. Trgi in ulice so dobivali nova imena, svetniki so izginjali, narodni heroji prihajali, na Cigaletovi ulici so odprli prvi pravi »zahodnjaški« supermarket v Sloveniji, prve restavracije so začele ponujati čevapčiče, a v vsej Sloveniji še ni bilo niti enega traktorja. Že tedaj pa so ljubljanske in okoliške kmetije tu in tam dobile obisk zagovornikov pravic živali z vljudnimi predlogi, naj psom dajejo vodo, verigo okoli vratu zamenjajo z jermenom, jih kdaj tudi odvežejo … To nehvaležno nalogo je pred toliko leti opravljala predvsem širši javnosti neznana »laična«, zdaj že pokojna zagovornica živali Lea Eva Müller.

  • Homofob na TV Slovenija

    V Ljubljani se je te dni mudil Ryszard Legutko, poljski evropski poslanec, sicer tudi profesor filozofije na Jagelonski univerzi v Krakovu. Založba Družina je natisnila prevod njegove knjige z naslovom »Demon v demokraciji – totalitarne skušnjave v svobodnih družbah«.

  • 27. 4. 2023  |  Politika

    Predsednica ob dnevu upora proti okupatorju / »Uporni človek je človek upanja«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila, da moramo biti na upor ponosni, saj je omogočil obstoj slovenskega naroda. Poudarila je, da moramo zato podpreti upor Ukrajincev, ob tem pa si je izposodila misel francoskega pisatelja in filozofa Alberta Camusa, da je uporni človek človek upanja.

  • Uredništvo

    27. 4. 2023  |  Politika

    Če ne bi prišlo do upora, se danes ne bi pogovarjali v slovenščini

    Mogoče se pri nas preveč pozablja, da smo mi bili takrat del zavezniške Evrope, ki se je borila proti nacizmu in fašizmu. NOB v Sloveniji in Jugoslaviji je bil del te zavezniške vojske, predstavnik zaveznikov v bazi je bil major William Jones. Pri Titu (Josip Broz - Tito) v Drvarju je bil med samim desantom sin angleškega premierja Churchilla (Winston Churchill). To se kar pozablja, Evropa temelji na tem, ta boj proti fašizmu in nacizmu je treba bolj poudariti. Takrat smo bili del enotnega boja Evrope in sveta!

  • Uredništvo

    26. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / Smo čuteča bitja?

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 28. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da bi kot bitja z razumom lahko razumeli, da mnogim živalim povzročamo trpljenje. Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

  • STA

    26. 4. 2023  |  Politika

    Slovenija v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov 

    Slovenija je v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa pandur, namenjenih za prevoz pehote, danes poroča spetni portal 24ur. V Slovenski vojski so bili 24 let, šlo naj bi za najmanj staro orožje, ki ga je Slovenija doslej poslala Ukrajini.

  • STA

    26. 4. 2023  |  Politika

    Dan upora proti okupatorju / Borčevski praporščaki v času Janševe vlade niso bili zaželeni

    Ob dnevu upora proti okupatorju, ki ga bomo praznovali v četrtek, bo državna proslava zvečer v Šoštanju, rojstnem kraju pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha, ki mu je vlada tudi posvetila letošnje leto, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Slavnostna govornica na proslavi bo predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

  • Kmečki seksizem in mačizem, ki državo dojema kot žensko mednožje, sebe pa kot moške genitalije

    »Evropa zelena, ljudje lačni.« Neposredno okriviti zeleno politiko za lakoto ljudi je zagotovo napačna diagnoza in posplošitev številnih dejavnikov, ki vplivajo na nastanek problema lakote in dostopa do hrane. Žal je zaživela kot del obsežne protestniške folklore kmečkega pohoda v Ljubljani, kjer je sicer mrgolelo podobnih sloganov.

  • STA

    25. 4. 2023  |  Politika

    Patria / Janša mora plačati več kot 22.000 evrov 

    Okrožno sodišče v Kranju je predsedniku SDS Janezu Janši naložilo, da mora tožilki in sodnikom v zadevi Patria, od katerih je terjal odškodnino, povrniti stroške pravdnega postopka v skupni višini 22.647 evrov. Tožbeni zahtevek Janše zoper tožilko in sodnike je sicer kranjsko sodišče zavrnilo že januarja.

  • STA

    25. 4. 2023  |  Politika

    Milan Kučan / »Vemo dobro, kdo je napaden in zakaj mu je potrebno pomagati«

    Mirovna pogajanja ne bodo mogla izničiti teritorialne integritete in suverenosti Ukrajine, je o možnostih za mir v Ukrajini dejal nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Ob tem je poudaril, da so "morda v odnosih pred vojno skriti odgovori, pomembni za končanje te nepotrebne vojne".

  • Uredništvo

    25. 4. 2023  |  Politika

    FOTO + VIDEO / Protest kmetov v Ljubljani

    Več utrinkov s protesta v fotogaleriji in videoposnetku spodaj.

  • STA

    25. 4. 2023  |  Politika

    Kmetje s traktorji v Ljubljani / »Ko kmet protestira, država že krvavi«

    Kmetje pred poslopjem parlamenta v središču Ljubljane danes na drugem protestnem shodu v mesecu dni opozarjajo na vse večja bremena in pritiske na kmetijstvo. "Dovolj je," je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved ter vlado pozval k izpolnitvi vseh njihovih zahtev glede odprave okoljskih in administrativnih omejitev.

  • Janša pri Pirkoviču / »Če bi bil to POP TV, vi pa Tina Gaber, bi verjetno Golob prišel rad na pogovor«

    Pirkovičeva »Arena« v živo z naslovom »Leto po volitvah«, minilo je namreč natančno 365 dni od zmage stranke Gibanje Svoboda, ki je prinesla olajšanje pred morebitnim nadaljevanjem orbanizacije države, ni ponudila soočenja med Robertom Golobom in Janezom Janšo. Prvi se ni odločil za prihod v studio, zato je v njem obsedel zgolj prvak SDS.