• Borut Mekina

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

  Zdrava pamet proti provizijam

  Osnove že poznamo: dopolnilno zavarovanje je neumnost. To ni zavarovanje, ampak davek, ki ga pobirajo zasebniki. To so zasebna podjetja, ki si od teh nabirk trgajo provizijo. Če bi pobiranje teh 35 evrov dopolnilnega zavarovanja zgolj prenesli na državo, bi zdravstvo – ali pa mi – za zdravstvene storitve imeli na voljo 50 milijonov evrov na leto, kolikor znašajo operativni stroški teh zasebnih podjetij. Tako preprosto je to. Da je dopolnilno zavarovanje neumnost, je splošno znano, kljub temu pa te neumnosti že 20 let ni mogoče odpraviti. Zakaj ne? Ker smo vedno znova priča sramotnemu podrejanju peščici vplivnežev. Tik pred odpravo tega zasebnega davka navadno zmaga nekakšna hlinjena preudarnost. Odločevalci pri podrejanju množici filigransko izbranih nepovezanih podrobnosti, zakaj dopolnilnega zavarovanja ni mogoče odpraviti, naenkrat pozabijo na širši pogled.

 • Peter Petrovčič

  28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

  Smo čuteča bitja?

  Pred več kot pol stoletja, na začetku šestdesetih let, je bila večina ulic v Ljubljani še makadamskih in po njih so se vozili skoraj izključno fičoti. Trgi in ulice so dobivali nova imena, svetniki so izginjali, narodni heroji prihajali, na Cigaletovi ulici so odprli prvi pravi »zahodnjaški« supermarket v Sloveniji, prve restavracije so začele ponujati čevapčiče, a v vsej Sloveniji še ni bilo niti enega traktorja. Že tedaj pa so ljubljanske in okoliške kmetije tu in tam dobile obisk zagovornikov pravic živali z vljudnimi predlogi, naj psom dajejo vodo, verigo okoli vratu zamenjajo z jermenom, jih kdaj tudi odvežejo … To nehvaležno nalogo je pred toliko leti opravljala predvsem širši javnosti neznana »laična«, zdaj že pokojna zagovornica živali Lea Eva Müller.

 • Homofob na TV Slovenija

  V Ljubljani se je te dni mudil Ryszard Legutko, poljski evropski poslanec, sicer tudi profesor filozofije na Jagelonski univerzi v Krakovu. Založba Družina je natisnila prevod njegove knjige z naslovom »Demon v demokraciji – totalitarne skušnjave v svobodnih družbah«.

 • 27. 4. 2023  |  Politika

  Predsednica ob dnevu upora proti okupatorju / »Uporni človek je človek upanja«

  Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila, da moramo biti na upor ponosni, saj je omogočil obstoj slovenskega naroda. Poudarila je, da moramo zato podpreti upor Ukrajincev, ob tem pa si je izposodila misel francoskega pisatelja in filozofa Alberta Camusa, da je uporni človek človek upanja.

 • Uredništvo

  27. 4. 2023  |  Politika

  Če ne bi prišlo do upora, se danes ne bi pogovarjali v slovenščini

  Mogoče se pri nas preveč pozablja, da smo mi bili takrat del zavezniške Evrope, ki se je borila proti nacizmu in fašizmu. NOB v Sloveniji in Jugoslaviji je bil del te zavezniške vojske, predstavnik zaveznikov v bazi je bil major William Jones. Pri Titu (Josip Broz - Tito) v Drvarju je bil med samim desantom sin angleškega premierja Churchilla (Winston Churchill). To se kar pozablja, Evropa temelji na tem, ta boj proti fašizmu in nacizmu je treba bolj poudariti. Takrat smo bili del enotnega boja Evrope in sveta!

 • Uredništvo

  26. 4. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / Smo čuteča bitja?

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 28. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da bi kot bitja z razumom lahko razumeli, da mnogim živalim povzročamo trpljenje. Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

 • STA

  26. 4. 2023  |  Politika

  Slovenija v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov 

  Slovenija je v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa pandur, namenjenih za prevoz pehote, danes poroča spetni portal 24ur. V Slovenski vojski so bili 24 let, šlo naj bi za najmanj staro orožje, ki ga je Slovenija doslej poslala Ukrajini.

 • STA

  26. 4. 2023  |  Politika

  Dan upora proti okupatorju / Borčevski praporščaki v času Janševe vlade niso bili zaželeni

  Ob dnevu upora proti okupatorju, ki ga bomo praznovali v četrtek, bo državna proslava zvečer v Šoštanju, rojstnem kraju pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha, ki mu je vlada tudi posvetila letošnje leto, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Slavnostna govornica na proslavi bo predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

 • Kmečki seksizem in mačizem, ki državo dojema kot žensko mednožje, sebe pa kot moške genitalije

  »Evropa zelena, ljudje lačni.« Neposredno okriviti zeleno politiko za lakoto ljudi je zagotovo napačna diagnoza in posplošitev številnih dejavnikov, ki vplivajo na nastanek problema lakote in dostopa do hrane. Žal je zaživela kot del obsežne protestniške folklore kmečkega pohoda v Ljubljani, kjer je sicer mrgolelo podobnih sloganov.

 • STA

  25. 4. 2023  |  Politika

  Patria / Janša mora plačati več kot 22.000 evrov 

  Okrožno sodišče v Kranju je predsedniku SDS Janezu Janši naložilo, da mora tožilki in sodnikom v zadevi Patria, od katerih je terjal odškodnino, povrniti stroške pravdnega postopka v skupni višini 22.647 evrov. Tožbeni zahtevek Janše zoper tožilko in sodnike je sicer kranjsko sodišče zavrnilo že januarja.

 • STA

  25. 4. 2023  |  Politika

  Milan Kučan / »Vemo dobro, kdo je napaden in zakaj mu je potrebno pomagati«

  Mirovna pogajanja ne bodo mogla izničiti teritorialne integritete in suverenosti Ukrajine, je o možnostih za mir v Ukrajini dejal nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Ob tem je poudaril, da so "morda v odnosih pred vojno skriti odgovori, pomembni za končanje te nepotrebne vojne".

 • Uredništvo

  25. 4. 2023  |  Politika

  FOTO + VIDEO / Protest kmetov v Ljubljani

  Več utrinkov s protesta v fotogaleriji in videoposnetku spodaj.

 • STA

  25. 4. 2023  |  Politika

  Kmetje s traktorji v Ljubljani / »Ko kmet protestira, država že krvavi«

  Kmetje pred poslopjem parlamenta v središču Ljubljane danes na drugem protestnem shodu v mesecu dni opozarjajo na vse večja bremena in pritiske na kmetijstvo. "Dovolj je," je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved ter vlado pozval k izpolnitvi vseh njihovih zahtev glede odprave okoljskih in administrativnih omejitev.

 • Janša pri Pirkoviču / »Če bi bil to POP TV, vi pa Tina Gaber, bi verjetno Golob prišel rad na pogovor«

  Pirkovičeva »Arena« v živo z naslovom »Leto po volitvah«, minilo je namreč natančno 365 dni od zmage stranke Gibanje Svoboda, ki je prinesla olajšanje pred morebitnim nadaljevanjem orbanizacije države, ni ponudila soočenja med Robertom Golobom in Janezom Janšo. Prvi se ni odločil za prihod v studio, zato je v njem obsedel zgolj prvak SDS.

 • Uredništvo

  25. 4. 2023  |  Politika

  »Če bi bile volitve danes, bi Svoboda še enkrat zmagala«

  "Recimo, da lahko verjamemo določenim javnomnenjskim projekcijam, ki kažejo, da so prišli na nekih 20 odstotkov podpore in se izenačili s SDS-om. Ampak kljub temu ocenjujem, da če bi bile volitve danes, bi Svoboda še enkrat zmagala. Predvsem zato, ker je spomin na dogajanje pod prejšnjo vlado še precej živ. Ne nazadnje se je to pokazalo tudi na jesenskih referendumih, kjer je bila zmaga za koalicijo kar pomembna in občutna, razmerje je bilo podobno, kot smo ga videli na aprilskih volitvah v DZ."