• Uredništvo

    14. 4. 2023  |  Politika

    Ko medijem uspe zrušiti liberalno vlado, pride na oblast Janez Janša

    "Mediji so pretekle dni – ob klasičnem – z velikim zanosom objavili tudi vstajenje stranke SDS – ki se je po javnomnenjskih raziskavah izenačil z Gibanjem Svoboda. Raziskave namreč ugotavljajo, da gibanju Svoboda priljubljenost naglo pada, opozicijski SDS pa se zvišuje," je v svoji kolumni na Valu 202 zapisal Marko Radmilovič. Dodal je, da liberalne vlade, ko se znajdejo na oblasti, nemudoma začnejo rušiti vsi mediji v državi. "Opozicijski, se pravi tisti, ki delujejo v orbitah okoli SDS, tako ali tako."

  • Psihopolitika gnusa / Rupar bi goloba v rižoti

    Novinar Jože Možina se je v svoji najavi pohvalil, da bo njegov nedeljski gost zloglasni Pavel Rupar, protestniški tribun upokojencev po navodilih svojih političnih botrov. Ne potrebujemo veliko domišljije, da bi si plastično predstavljali, kako bo televizijski cirkus stekel tokrat, saj so intence in metode ugrabiteljev javne radiotelevizije že na široko znane in končno tudi silno predvidljive – vselej se odvijajo glede na politično korist dirigentov iz ozadja. Čudimo se le temu, da protagonistov nihče nima volje zares ustaviti. Sploh ne Golobova vlada, ki je zamudila rok za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča, kar je neverjetna blamaža, saj se tehtnica močno preveša na stran tistih sodnikov, ki bodo blokirali sprejem novele Zakona o RTVS. Končno bi lahko upravičeno odpoklicala štiri Janševe nadzornike, kot pravi in dokazuje bivši generalni direktor Igor Kadunc, pa tega žal ne stori.

  • Uredništvo

    14. 4. 2023  |  Politika

    »Gre za pomemben premik na področju, kjer so si mnoge levosredinske vlade in koalicije že polomile zobe«

    "Vložitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je spominjala na tajno vojaško operacijo, lahko razumemo kot poskus prevzemanja pobude v zakonodajnem in političnem kontekstu. V tem delu lahko tudi razumemo napoved predsednika vlade, da bo vlada v nekaj dneh sprejela uredbo o zamrznitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35 evrih, da ne bi kakšni zasebni zavarovalnici padlo na pamet izkoristiti vmesno obdobje do sprejema zakona za dvig zavarovalnega davka. Kakšna bo končna usoda zavarovanja, se bo izkazalo po razpravi v državnem zboru, a nedvoumno ostaja, da obvezna zavarovalnina ne bo več materija zasebne sfere, kjer je vse podvrženo dobičku in zaslužku, ampak bo država s svojimi institucijami prevzela odgovornost za nekaj, kar že tako počne. Gre za pomemben premik na področju, kjer so si mnoge levosredinske vlade in koalicije že polomile zobe, medtem ko so politiki z nasprotnega političnega pola dopustovali na jahtah in golf terenih na eksotičnih otokih s pomembnimi lobisti in dobavitelji zdravstvene opreme."

  • Luka Volk

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Bi lahko vladni predlog posegel v avtonomijo javnih zavodov?

    Novela zakona o zavodih, za katero si je vlada prizadevala, da bi bila obravnavana po skrajšanem postopku, bo zakonodajni postopek nadaljevala po redni poti. Tako so odločili vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednice državnega zbora, saj so se proti predlogu skrajšanega postopka izrekli v prav vseh parlamentarnih strankah, razen v Gibanju Svoboda. Predlog sprememb zakona pa še vedno sproža burne odzive, v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) napovedujejo celo možnost zakonodajnega referenduma, če bo novela sprejeta.

  • Peter Petrovčič

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Plačljivi splav

    Slovenija je ena izmed vedno bolj osamljenih držav, kjer je pravica do splava že desetletja nekaj samoumevnega. Svetovni trend oteževanja in onemogočanja te osnovne ženske pravice je vedno močnejši. V Inštitutu 8. marec pa so opozorili, da je ta pravica tudi v Sloveniji protiustavno omejevana, saj je le 80-odstotno financirana iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, preostalih 20 odstotkov pa iz dopolnilnega, ki ga nimajo vse ženske, poleg tega pa so zavarovalnice zdaj napovedale občutne podražitve. S pozivom k spremembam na tem področju se je inštitut najprej obrnil na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer je bil deležen razumevanja. Kot je pojasnila predsednica upravnega odbora ZZZS in predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič, se je s pobudo najprej seznanil upravni odbor ZZZS, nato pa še skupščina. »Oba organa sta dala zeleno luč za začetek postopka spremembe vrednosti odstotkov zdravstvenih storitev umetne prekinitve nosečnosti, oploditve z biomedicinsko pomočjo in sterilizacije.« In sicer tako, da bi se te pravice v celoti financirale iz obveznega zavarovanja.

  • Luka Volk

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Pahor ne skriva želje, da bi monetiziral svojo priljubljenost

    Bivši predsednik države Borut Pahor je sprva dajal jasne signale, da bi se po izteku predsedniškega mandata rad znašel v diplomaciji. Vendar se mu želja očitno za zdaj ni izpolnila. Zato se je v maniri pravega vplivneža in kralja Instagrama odločil, da kapital, ki mu ga je uspelo pridobiti med dolgoletno politično kariero, unovči drugače. Tako je nastal Mastercardov podkast navdiha – podkast, ki ga, res je, sponzorira Mastercard in vodi Borut Pahor.

  • Monika Weiss

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Prehranska drama

    Nedavni zaplet s strateškim svetom za prehrano – nanj se je zaradi recenzije prehranjevalnih smernic v vzgojno-izobraževalnih ustanovah usul plaz javnih kritik pediatrov – razkriva zlasti slabo komunikacijo in nepripravljenost na dialog.

  • Borut Mekina

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Predsednica parlamenta v Afriki / Prav je, da je šla, prav je, da je posvojila šimpanzinjo

    Za slovenske diplomate se spodobi, da imajo nihilističen ali celo depresiven odnos do svojega poklica. Deloma je ta odnos utemeljen na dejstvih. V splošni politični kulturi je sprejeto pravilo, da se vsak politik spozna na zunanjo politiko, in takšen je tudi odnos javnosti do slovenske zunanje politike. Nanjo se, podobno kot na nogomet, spoznajo vsi. Vsi vedo, kako se mora Slovenija umestiti v odnosu do ZDA, Rusije, Kitajske in Nemčije. Zunanja politika se zdi kot vsaka druga rumena tema: nepomembna, a prav zato intrigantno kratkočasna.

  • Monika Weiss

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Nedopustna »rešitev«

    »Drugi tir Divača-Koper bo sodobna, hitra, varna in okolju prijazna proga,« uvodoma piše na spletni strani projekta drugi tir. Vendar vsaj dve omenjeni promocijski oznaki – »sodobna« in »okolju prijazna« – nista utemeljeni. Po veljavnem načrtu bo namreč nova proga Divača–Koper elektrificirana s sistemom, s katerim se je v 30. letih prejšnjega stoletja začela elektrifikacija slovenskih železniških prog v Sloveniji, to je z enosmerno napetostjo tri kilovolte. Da je taka rešitev za elektrifikacijo nove železniške proge, ki bo del sodobnega vseevropskega omrežja za transport (TEN-T), neutemeljena – še zlasti, ker ne temelji na nobeni študiji alternativ –, v zadnjem poročilu predsednika vlade opozarja projektni svet za civilni nadzor projekta drugi tir.

  • Borut Mekina

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Bo tokrat uspelo?

    Pred točno 20 leti je na mizo tedanjega ministra za zdravje Dušana Kebra prišlo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je ministra – tako anekdota – do dna pretreslo. Poročilo je namreč med drugim govorilo tudi o pravičnosti financiranja zdravstvenih sistemov po svetu. Keber, tedaj minister v vladi Janeza Drnovška, je pričakoval, da bodo dobro ocenjeni, morda še en hvalospev. Leta 2003, pred vključevanjem v EU, je namreč Slovenija veljala za zgodbo o uspehu. Veljala je za državo, ki je v nasprotju z drugimi postsocialističnimi državami ohranila socialne vrednote. A ko je Keber tisto poročilo vzel v roke, je doživel hladen tuš.

  • Borut Mekina

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Nepremičninske evidence so državna skrivnost

    Letos mineva 20 let od prvega poskusa odprave dopolnilnega zavarovanja. In 29 let od prvega poskusa, da bi v Sloveniji dobili nepremičninski davek.

  • Peter Petrovčič

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Policijska ura je nedotakljiva

    Ustavno sodišče je v obdobju epidemije sprejelo več pomembnih odločitev glede posegov v človekove pravice in načinov poseganja v človekove pravice, ki jih je izrekala tedanja vlada Janeza Janše. Za nekatere ukrepe so se o (ne)ustavnosti posameznega ukrepa izrekli celo za nazaj, potem ko posamezen ukrep ni več veljal, in s tem za naprej postavili omejitve prihodnjim vladam, ki bi želele na ta način omejevati človekove pravice. Odgovora na vprašanje, ali je policijska ura neupravičeno grobo omejevala naše pravice, očitno ne bomo dobili.

  • Peter Petrovčič

    13. 4. 2023  |  Politika

    Izločeni glasovi razuma

    »Ustavno sodišče je danes odločilo le o zahtevah oziroma predlogih za izločitev sodnikov. Zahteve za izločitev sodnika Jakliča in Accetta je zavrglo kot prepozne. Na podlagi pravočasne zahteve stranke v postopku in na podlagi lastnega predloga sodnice pa je ustavno sodišče v tej zadevi izločilo sodnico dr. Nežo Kogovšek Šalamon«, se glasi sporočilo ustavnega sodišča po današnji seji.

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / 20 let neuspešnih poskusov odprave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da smo imeli v Sloveniji 20 let neuspešnih poskusov odprave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. 

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Politika

    »Amerika te dni doživlja enega od svojih zgodovinskih trenutkov«

    "Amerika te dni doživlja enega od svojih zgodovinskih trenutkov. Prvič v njeni zgodovini se je v kazenskem postopku znašel nekdanji predsednik. Ampak v nasprotju z večino opazovalcev me to dejstvo pušča precej hladnega. Zame zgodovinsko težo nosi predvsem spoznanje ameriške samovšečnosti. Ne da bi ga tako definirali tukajšnji opazovalci, seveda. Po tem, ko so nekatere druge (in še zdaleč ne zgolj avtoritarne) države z večjimi ali manjšimi političnimi pretresi za rešetke pošiljale svoje nekdanje državnike, če jih je sodišče spoznalo za krive, se prva demokracija na svetu ob tem pretresena križa. In obenem prvič v svoji skoraj 250-letni zgodovini slavi zmago načela enakosti slehernika pred zakonom. Pa bi ga lahko in bi ga morala že zdavnaj, če je tako demokratična, kot meni, da je."

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Sem pač mesojedka, to lahko odkrito priznam«

    Podnebne spremembe so nekaj, kar terja prilagoditve, tudi od kmetov, poudarja predsednica republike Nataša Pirc Musar pred četrtkovim sprejemom predstavnikov nevladnih organizacij s področja kmetijstva. Razume sicer njihovo slabo voljo zaradi vedno ostrejših omejitev, a dodaja, da bodo uspeli tisti, ki bodo v prilagoditvah dovolj hitri.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Golob / »S prenosom dopolnilnega zavarovanja želimo preprečiti podražitve in zasebne dobičke«

    "S prenosom dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS želimo preprečiti podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova zdravstvenih zavarovanj," je ob današnji predstavitvi novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju povedal premier Robert Golob. Pri tem sta koalicija in vlada enotni, je dodal.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Svoboda vložila predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

    Poslanska skupina Svoboda je v DZ vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. Svoboda predlaga obravnavo po rednem postopku.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Kangler prevzel vodenje mariborske SDS

    Nekdanji župan Franc Kangler je v skladu z napovedmi po združitvi njegove NLS z SDS prevzel vodenje mariborskega mestnega odbora SDS. Novo vodstvo so člani mestnega odbora SDS izvolili v torek popoldne, Kangler pa je bil edini kandidat za predsednika, poročajo mediji.

  • Ali Golobova vlada sploh sprejema kritiko protestnikov?

    Aktualna vlada, za katero del civilne družbe in protestnikov proti prejšnji še vedno naivno ali lažno verjame, da je prinesla dokončno olajšanje, se je deklarativno nekajkrat zavezala k izpolnjevanju predvolilnih obljub in pričakovanj. Semafor, ki ga je postavil protestnik Jaša Jenull s svojim Glasom ljudstva, pa je pokazal skrajno klavrno podobo: doslej je uresničila osem od 122 zavez.

  • STA

    11. 4. 2023  |  Politika

    Anketa / SDS dohitela Svobodo

    Po mesečni anketi Dela, ki jo za časnik izvaja Mediana, se trend padanja podpore Gibanju Svoboda in naraščanja podpore SDS nadaljuje. V aprilski anketi sta tako stranki praktično izenačeni, za SDS bi glasovalo 23,3 odstotka vprašanih, za Gibanje Svoboda pa 23 odstotkov. Obenem še naprej pada tudi zadovoljstvo z delom vlade.

  • STA

    11. 4. 2023  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Moderna demokracija si tega ne bi smela privoščiti«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v izjavi za javnost po posvetu ob svetovnem dnevu Romov dejala, da je romska skupnost še vedno zelo zapostavljena in brez dostopa do osnovnih pravic, kot so denimo pitna voda, izobraževanje in socialna ter zdravstvena oskrba. Predstavnik Romov je bil kritičen, da se o teh zadevah pogovarjamo že 30 let.

  • STA

    11. 4. 2023  |  Politika

    Slovenija / »Ravnavnje Avstrije je nesprejemljivo«

    Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je namero Avstrije, da za šest mesecev znova podaljša nadzor na meji s Slovenijo, označilo za nesprejemljivo. Kot so še sporočili za STA, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

  • Uredništvo

    11. 4. 2023  |  Politika

    »Kapitalizem ne bo večen«

    "Kapitalizem ne bo večen, ker se že nekaj časa kopiči nezadovoljstvo, ta izjemna energija ljudi pa kliče k spremembi. A ta prehod bo, tako nas uči zgodovina, revolucionaren. Človeštvo brutalnega kapitalizma ne bo zdržalo; gonja za dobičkom, izkoriščanje okolja in ljudi, spodbujanje k potrošništvu zato, da eni kpičijo bogastvo."

  • 10. 4. 2023  |  Politika

    RTV / Zamašena piščal

  • Tomaž Lavrič

    10. 4. 2023  |  Politika

    Golobova (re)forma

  • Tomaž Lavrič

    10. 4. 2023  |  Politika

    Žan Mahnič / »Jaz tujcev v narodni noši v Sloveniji še nisem videl«

  • Uredništvo

    10. 4. 2023  |  Politika

    »Noben predsednik vlade še ni doživel takšnih napadov«

    "Noben predsednik vlade sicer še ni doživel takšnih napadov: neki lažni komentator ga imenuje diktator, lažni novinarji preiskujejo vse, kar bi ga lahko pokopalo, Janša organizira populistične predstave z grožnjami vseh vrst, kjer se protestira proti čemur koli. Golobovi odgovori so pogosto najslabši element v igri. Tako tudi tisti, ki so ga volili, niti ne opazijo več, da se zelo dobro znajde na evropskih srečanjih, da tam ni surovi prostak kot Janša, da je uglajen, da je eleganten, zna jezik in se zna obnašati. Najbolj dobronameren nasvet bi bil, da si vzame nekaj časa za razmislek."

  • Uredništvo

    10. 4. 2023  |  Politika

    »Obisk je bil namenjen rekrutiranju Kitajske za zaustavitev ruske invazije na Ukrajino«

    "Emmanuel Macron, Xi Jinpin in Ursula von der Leyen v Pekingu. Kakšna prelepa trojka. Francija, Evropska unija in Kitajska govorijo o miru, še preden je vojne konec. Prišli so se pogajat o tem, komu dodeliti Jalto v novi razdelitvi Evrope. Glede tega ne sme biti iluzij. Ne pogajajo se o novi razdelitvi sveta. Ta je že določena. Tako kot na Jalti leta 1945 je vprašanje, kako v tem svetu razdeliti Evropo in kam postaviti Nemčijo."

  • Uredništvo

    9. 4. 2023  |  Politika

    »Zavarovalnice se obnašajo tako, kot bi vedele, da bodo v zdravstvu še naprej močan igralec« 

    "Javnost, in to je najspornejše, ne ve, kaj je tisto, zaradi česar se minister s svojo ekipo vede tako alibično, zavarovalnice in zdravstveni zasebniki pa tako samozavestno. Iz javno znanih podatkov logike, ki je na delu, namreč ni mogoče utemeljiti. Zasebne zavarovalnice bi glede na najave in koalicijsko pogodbo strank morale biti previdno kooperativne in zelo ponižne, kajti, kot že tolikokrat in toliko let doslej, obetala naj bi se celo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Obnašajo pa se tako, kot bi imele v rokah škarje in platno ter bi se – kot bi vedele, da bodo v zdravstvu še naprej močan igralec – lahko požvižgale na vse žgoče razprave o državno-javnem zdravstvenem sistemu."