• Tomaž Lavrič

  30. 5. 2022  |  Politika

  Živina na paši

 • Tomaž Lavrič

  30. 5. 2022  |  Politika

  Tudi pri nas se že širi novi virus ... 

 • IK, STA

  30. 5. 2022  |  Politika

  Stavka na RTV Slovenija se nadaljuje

  Novinarski sindikati na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so na opozorilni stavki 23. maja vodstvu zavoda postavili več stavkovnih zahtev, denimo novinarsko avtonomijo, so opomnili, da stavkovne zahteve do roka, ki se izteka danes, niso izpolnjene. Glede na to bodo še naprej vztrajali, so poudarili na novinarski konferenci pred stavbo RTVS.

 • Je sodba v »zadevi prostitutke« res sramota za državo?

  Peter Jančič, odgovorni urednik Siola, je v svoji zadnji kolumni ogorčen nad novinarsko javnostjo. Po njegovem Janezu Janši grozi nič manj kot zapor, zato bi se morali v imenu ustavljanja verbalnega delikta postaviti zanj in ga braniti. On se je, drugi ne.

 • DK, STA

  30. 5. 2022  |  Politika

  Zelenski: »Rusija pripravlja večji napad«

  Rusija pripravlja večji napad na Slovjansk, središče ukrajinskih sil na vzhodu države, so danes sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske. Najsrditejši spopadi sicer trenutno potekajo nedaleč v Severodonecku, kjer se ruske sile približujejo središču mesta, trdi guverner regije Lugansk Sergij Gaidaj.

 • DK, STA

  30. 5. 2022  |  Politika

  Bo želja po spremembah prinesla prvega levičarskega predsednika?

  V Kolumbiji so v nedeljo potekale predsedniške volitve, na katerih se je pomerilo šest kandidatov.  V prvem krogu predsedniških volitev so volilci največ glasov namenili levičarju in nekdanjemu gverilcu Gustavu Petru. V drugem krogu, ki bo predvidoma 19. junija, se bo pomeril s populistom Rodolfom Hernandezom. V primeru izvolitve bi Petro postal sploh prvi levičar na čelu te južnoameriške države.

 • STA

  30. 5. 2022  |  Politika

  100-milijardni sklad za vojsko

  Nemške vladne stranke so v nedeljo zvečer z opozicijskimi konservativci (CDU/CSU) sklenile dogovor o oblikovanju posebnega 100-milijardnega sklada za modernizacijo vojske, so potrdili predstavniki obeh strani. S tem je tudi zagotovljena dvotretjinska parlamentarna večina za sprejetje potrebnih sprememb ustave.

 • Uredništvo

  30. 5. 2022  |  Politika

  Kaj bi morala narediti vlada, da nas ne bo zeblo in ne bomo lačni

  "Ob tem je treba vzeti v obzir nove razmere, to je ukrajinska vojna, pa da je treba vse napore usmeriti v zmanjšanje odvisnosti od fosilnih virov iz Rusije. Tukaj so prioritete, kar se stroke tiče, zelo jasne, saj bomo že letos in še bolj v naslednjih letih soočeni z velikim pomanjkanjem primarnih surovin, energentov in hrane. Vlada bi za soočenje s tem izzivom morala pripraviti dvojni načrt. Prvič, kako v letošnjem letu zagotoviti dovolj energentov in hrane, da nas ne bo zeblo in ne bomo lačni. In, drugič, narediti srednjeročni načrt za avtonomijo na tem področju za prihodnja leta, to je, kako povečati samooskrbo Slovenije s hrano in na področju energije. To se mi zdita trenutno dve ključni prioriteti za zagotavljanje stabilnosti slovenskega gospodarstva in tudi na politični ravni."

 • Je Janša res retvital Aristotela?

  Redko se zgodi, da se politiki navdušujejo nad mišljenjem, še redkeje jim je všeč smisel kritičnosti v življenju in najbrž tudi v politiki: »Obstaja samo en način, kako se izogniti kritiki: ne stori ničesar, ne reci ničesar in ne bodi nič.«

 • Uredništvo

  29. 5. 2022  |  Politika

  »Hitenje je za poslavljajočo se stranko SDS lahko moteče«

  "Petnajsti predsednik vlade Robert Golob bo vlado, kot kaže, sestavil v 38 dneh od volitev oziroma v slabih 20 dneh od prve seje državnega zbora. S tem bodo, če bo 1. junija, kot napovedujejo, potrjena lista ministrskih kandidatov, padli vsi dosedanji rekordi, ki so jih postavljali Golobovi predhodniki. Hitenje je za poslavljajočo se stranko SDS lahko moteče, česar v javnih nastopih predstavniki te stranke ne skrivajo, a dejstvo je, da so to naglico omogočili volilci na nedavnih aprilskih volitvah. Če se zazremo v preteklost, lahko opazimo, da smo vsakokrat, ko je bilo jasno, kdo je zmagovalec volitev, prišli do vlade relativno hitro: v mesecu, mesecu in pol. Vsakokrat pa, ko po volitvah ni bilo najbolj jasno, kako so se karte premešale, so politične stranke potrebovale nekaj več časa za oblikovanje večine. Zato lahko ugotovimo, da hitrost oblikovanja vlade ni toliko odvisna od postopkov, kot opozarjajo nekateri, češ da so predolgovezni oziroma da vključujejo preveč faz, ampak je v neposredni povezavi z ljudsko voljo. Je pa vsekakor treba premisliti, ali ne bi nemara poenostavili postopka od konstitutivne seje DZ do potrditve vlade."