• Na STA vznemirjeni zaradi posegov vlade v nastajanje novic

  Dnevnik je v sredo, članek podpisuje Uroš Škerl Kramberger, opisal dogajanje na Slovenski tiskovni agenciji: Janševa vlada jo je skoraj celo leto finančno izčrpavala, da bi si jo podredila, po odhodu direktorja Bojana Veselinoviča pa našla nekaj volje in denarja, da končno poravna svoje obveznosti. V času, ko se je Računsko sodišče lotilo izvedbe revizije, in sicer na vladi, vladnem uradu za komuniciranje (Ukomu) in STA obenem, da bi preučilo smotrnost poslovanja, s tem pa tudi, ali vlada zagotavlja pogoje za učinkovito opravljanje javne službe glede informiranja o dogodkih v državi in po svetu, so na strani Ukoma v pogajanja vključili Romano Logar, sicer dolgoletno direktorico SDK in tesno zaveznico Janeza Janše. Zdi se, da želi STA pod direktorovanjem Igorja Kadunca izboljšati odnose z Ukomom, da bi s tem iztržila podpis nove letne pogodbe zase.

 • Uredništvo

  24. 12. 2021  |  Politika

  Petkovi protivladni protesti se bodo nadaljevali vsaj do volitev

  V Protestni ljudski skupščini, ki sodeluje pri petkovih protivladnih protestih, so nam pojasnili, da bodo s shodi nadaljevali vsaj do volitev. V času pred volitvami pa se bodo v povezavi z iniciativo civilne družbe Glas Ljudstva ponovno razširili tudi po celi Sloveniji. "Ker parlamentarna demokracija pri nas ne deluje več, seveda nimamo iluzij, da bi katerega izmed članov koalicije predčasno srečala pamet. Je pa zelo pomembno, da tudi na ulicah opozarjamo na vse nesprejemljive poteze s katerimi ta vlada postreže vsak teden, da v imenu 70 odstotkov populacije izrazimo odločno nasprotovanje in predvsem, da že zdaj mobiliziramo rekordno udeležbo na volitvah," so dejali petkovi protestniki in protestnice. 

 • Luka Volk

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Prihaja Jamie Harpootlian

  V soboto je v zgodnjih jutranjih urah, tik pred obiskom zunanjega ministra Anžeta Logarja v Washingtonu, senat ameriškega kongresa sporočil, da v Slovenijo prihaja nova veleposlanica Združenih držav Amerike (ZDA), pravnica iz Columbie v Južni Karolini Jamie Harpootlian. Na položaju veleposlanice bo nadomestila konservativno Lyndo Blanchard, ki je ob porazu Donalda Trumpa odstopila in Slovenijo zapustila že januarja, kmalu zatem pa kandidirala za zvezno senatorko iz Alabame. Izbranka Josepha Bidna, ki jo je nominiral že julija, je ob tem povedala, da se veseli zastopanja ZDA v Sloveniji, v »čudoviti in živahni demokraciji«.

 • Izak Košir

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Ogledalo

  Na Trgu republike v Ljubljani se je pred stavbo slovenskega parlamenta v ponedeljek, 20. decembra, pojavilo veliko platno s podobami pripadnikov posebnih policijskih enot. Upodobitve grozečih policistov so bile postavljene tako kot kipi, ki krasijo pročelje parlamentarne stavbe in sta jih leta 1959 izdelala akademska kiparja Karel Putrih in Zdenko Kalin. Njune figure na petih granitnih pilastrih simbolno prikazujejo življenje, letošnji »rimejk« pa upodablja policijsko nasilje na protestih pod tretjo Janševo vlado – prikazuje torej današnjo Slovenijo.

 • Luka Volk

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Dober namen, nezakonita izvedba

  Če ste se, drugače od nekaterih, prejšnji teden odločili odpreti vladno pošto, ste verjetno prejeli prav posebno pismo. Predsednik vlade Janez Janša se je v teh turbulentnih časih tik pred božičnimi prazniki odločil nagovoriti državljane. »Ljudje smo različni in polno je dogodkov, ravnanj in stvari, pri katerih se delimo po vseh mogočih merilih. A nevarnost bolezni, ki ogroža vse, naj ne bo med njimi. Bodimo svobodni, vendar odgovorni in solidarni. Čas je, da v boju s covidom-19 stopimo skupaj in držimo skupaj,« je zapisal in državljane pozval k cepljenju.

 • Jure Trampuš

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Kultura je dekla politike

  Nacionalni programi za kulturo so navadno zahtevno branje, strategije, sistemske rešitve, načrtovanje, uravnoteževanje različnih interesov, ki se spopadajo v kulturi in kulturni politiki. Slovenija je kljub drugačnim zakonskim določilom do zdaj sprejela le tri takšne dokumente, prvi je nastal v času ministrice Andreje Rihtar, drugi v času prvega ministrovanja Vaska Simonitija, tretji v času ministra Uroša Grilca. Zdaj je Simoniti pripravil svoj drugi nacionalni program, sprejela ga je vlada, čaka ga še parlamentarna obravnava.

 • Borut Mekina

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Globoka država

  Minuli teden, po interpelaciji proti okoljskemu ministru Andreju Vizjaku, smo lahko gledalci po naključju v živo videli, kako deluje oblast Janeza Janše. Šlo je za nastop poslanke NSi Ive Dimic. Dimičeva je na začetku, ko so jo kamere snemale v živo, predstavila stališča svoje poslanske skupine. Nastopila je neodvisno in kritično do Vizjaka. NSi je izgubila zaupanje vanj, NSi Vizjaka ne more podpreti, »ne uživa več naše podpore«, je ponavljala. Ob približno enih ponoči, ko je bilo konec razprave, po kateri so se poslanci NSi glasovanja vzdržali in s tem dejansko Vizjaka podprli, pa je Dimičeva verjetno mislila, da je kamere več ne snemajo. Tedaj je šla k ministru Vizjaku, ga prijela za roko, ga potrepljala in se z njim slikala. Vsak pozoren gledalec je po tem razumel, kako prazne in nepomembne so bile njene besede nekaj ur prej in kako lojalna ali satelitska je sama s poslansko skupino NSi dejansko do Vizjaka oziroma do Janeza Janše.

 • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  »Pri nas je integriteta nadstandard«

  Protikorupcijska komisija je minuli teden proti predsedniku vlade Janezu Janši uvedla preiskavo, v kateri bodo ugotavljali, ali je Janša letos poleti pri imenovanju svojega odvetnika Francija Matoza na čelo predsednika uprave slabe banke (DUTB) kršil protikorupcijsko zakonodajo. Natančneje, določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov. Je to le vrh ledene gore? Odgovarja dr. Robert Šumi, ki komisijo vodi od aprila lani. Pred tem je bil od leta 2007 zaposlen na generalni policijski upravi, kjer je v nekem drugem obdobju Slovenije vodil tudi delovno skupino za krepitev integritete policistov.

 • Grega Repovž

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Anketa Ninamedie: Golobova stranka pred KUL, Golob pred Janšo

  Agencija Ninamedia je pretekli teden izvedla javnomnenjsko raziskavo o moči novonastajajočih političnih skupin oziroma strank ter o odnosu volivcev do novih obrazov, ki so se v zadnjem času pojavili v strankarski politiki. To je bila že druga zaporedna meritev »novih obrazov« v dveh tednih, prvo je Ninamedia izvedla za časopisa Dnevnik in Večer, tokrat rezultate objavljamo v Mladini. Že ob prvi meritvi se je pokazalo, da anketiranci v Robertu Golobu, ki ga je vladna koalicija odstranila s položaja predsednika uprave družbe Gen-i, prepoznavajo močne mandatarske kompetence, saj se je nemudoma zavihtel na prvo mesto med izpostavljenimi imeni: kot najprimernejšega za premiera ga je navedlo 20,6 odstotka anketiranih, sledil mu je Janez Janša z 19,5 odstotka, nato pa Tanja Fajon z 11 odstotki, Marjan Šarec s 6,7 odstotka in Alenka Bratušek s 5,3 odstotka. Štirinajst dni kasneje se je položaj Goloba še okrepil. Ponovljeno vprašanje se je glasilo: Če bi lahko neposredno volili predsednika vlade, komu bi dali svoj glas? Golob je v tokratni meritvi dobil že 29,5 odstotka, sledi mu Janša z 19,1 odstotka, nato pa Tanja Fajon z 8,5 odstotka, Šarec s 6,3 odstotka in Matej Tonin s 4,4 odstotka.

 • Peter Petrovčič

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Pohod SDS skozi policijo ustavljen

  Ustavni sodniki so začasno zadržali spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerimi si je vlada na čelu s SDS uzakonila podlago za zamenjavo celotnega vodstvenega kadra v policiji, s komandirji policijskih postaj vred. Začasno zadržanje pomeni, da policijski vodje, ki so že prejeli sklepe o prenehanju položaja, do končne odločitve ustavnega sodišča ostajajo na položajih, vlada pa ne bo mogla imenovati policijskih šefov po svoji podobi. S tem je ustavljeno nadaljevanje kadrovskega cunamija v policiji, v katerem marsikdo vidi obglavljenje policije. Med njimi so ne nazadnje tudi zaposleni v policiji, saj sta zahtevo po presoji ustavnosti vložila oba policijska sindikata.

 • Monika Weiss

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Demontaža ministrske funkcije

  Minister za okolje Andrej Vizjak (SDS) je prejšnji petek prestal nezaupnico in ostaja na položaju. Vendar pa se z več njegovimi potezami spet ukvarja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Hkrati vse več zaposlenih ministrstva in bivših zaposlenih svari: »Ministrstvo je demontirano.« Sprašujejo se, kaj delajo institucije, zlasti KPK.

 • Jure Trampuš

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Odlikovani Rode

  Francu Rodetu, najglasnejšemu, najprodornejšemu, najkardinalnejšemu slovenskemu duhovniku moderne dobe, intelektualcu in svetovljanu, bo prihodnji teden predsednik republike Borut Pahor podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge. Razlog je preprost, Pahor bo Rodeta odlikoval »za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga«. Poleg njega bosta državno odlikovanje, sicer nižjega reda, dobila še evangeličanski škof Geza Filo in mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus.

 • Svinčeni časi

  Leta 1988 je na zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu nastopil dr. France Bučar, kasnejši »oče slovenske ustave«. Obsodil je nedemokratično, totalitarno ravnanje jugoslovanskih oblasti in poudaril, da je treba Jugoslaviji ukiniti finančno pomoč, če želijo, da njeni narodi zaživijo v svobodi. Jugoslovanskim oblastem se je zmešalo – Bučarja so klofutali, razbijali, žalili, blatili, klevetali, nadlegovali, zastraševali, skoraj linčali ter ga razglašali za narodnega izdajalca. Kakšen človek pa je to, da v evropskem parlamentu napada svojo lastno državo?

 • Oštro.si

  22. 12. 2021  |  Politika

  Poslanka SDS Alenka Jeraj zavajala glede gledanosti Dnevnika in Odmevov 

  Poslanka SDS Alenka Jeraj je 26. novembra v tvitu voditelja Odmevov na TV Slovenija vprašala, ali ima kakšno idejo, kako do 250.000 gledalcev, ki so jih izgubili v zadnjih letih.

 • Uredništvo

  22. 12. 2021  |  Politika

  Naslovnica jutrišnje Mladine: ODVETNIKOV DOLŽNIK

  Jutri izide nova Mladina, tokrat zaradi prihajajočih božičnih praznikov izjemoma v četrtek! Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca. Zakaj protikorupcijska komisija preiskuje premiera Janeza Janšo in njegovega odvetnika Francija Matoza? Več o tem preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od četrtka, 23. decembra, dalje. #Mladina51

 • Uredništvo

  22. 12. 2021  |  Politika

  »Ti ljudje slepo verjamejo, da kuharski recepti Janeza Janše dejansko služijo pripravi jedi«

  "Na eni strani imamo nevidne ministre SMC, ki igrajo obrobne vloge pri zadovoljevanju svoje nečimrnosti, na drugi strani ministre SDS, ki živijo v vzporednem svetu, zgrajenem na teorijah zarote. Od tod tudi drža najvidnejših predstavnikov SDS, ki smo jo spremljali v državnem zboru. Ti ljudje slepo verjamejo, da kuharski recepti Janeza Janše dejansko služijo pripravi jedi, kljub temu da jim vsaj 70 odstotkov slovenske javnosti dopoveduje, da smo jed dejansko mi – državljani in državljanke Slovenije – in da nam to ne prija. Vse to očitno počnejo v skladu s prepričanjem, da koalicija, kot smo lahko brali v nedavnem intervjuju ene od poslank SDS, osvobaja Slovenijo in jo pri tem menda celo normalizira. Niso pa razumeli, da bi morali zgolj vladati v skladu z ustavo in zakoni. Zaradi tega lahko notranji minister Hojs v takšnem državnem zboru, kjer prevladujejo hinavci oziroma farizeji pod preoblekami DeSUS in NSi, izjavi, da ustavno sodišče pomaga s sodbami rušiti njihovo vlado – in to politično preživi."

 • STA

  21. 12. 2021  |  Politika

  Zorčič: »Moja stranka bo liberalna, v ospredju pa bodo svobodno gospodarstvo in človekove pravice«

  Nova stranka LIDE (Liberalni demokrati), ki jo napoveduje predsednik DZ Igor Zorčič, bo liberalna, v njenem ospredju pa bodo svobodna gospodarska pobuda in človekove pravice. Težko oceni, kdaj bo ustanovljena. Zdaj na upravnih enotah poteka zbiranje 200 podpisov, kolikor jih potrebujejo za njeno ustanovitev, je povedal novinarjem.

 • Kdo in zakaj bi kaznoval novinarko Eugenijo Carl?

  Malo časa je bilo potrebnega, da se je na kritiko povabila v Odmeve prebegli poslanki Mateji Udovč in šefici neznatne stranke Naša dežela odzvala vršilka dolžnosti informativnega programa Jadranka Rebernik in zažugala s prstom proti novinarki Eugeniji Carl. Njen greh je zapis na socialnem omrežju Facebook, kjer je pomenkovanje med Tanjo Starič, Matejo Udovč in Aleksandro Pivec označila za »večerni babji čvek«, kar naj bi bilo po Rebernikovi neprimerno, so poročali v tedniku Reporter: »Neprimerno je njeno poniževanje voditeljice Odmevov Tanje Starič, gostij in našega programa, pa tudi javno razpravljanje o internih zadevah.«

 • Borut Mekina

  21. 12. 2021  |  Politika

  Ministrstvo je letos od Rajka Janše kupilo že 78 tisoč kulic

  Kadarkoli se na oblast povzpne Janez Janša, začne v njegovi senci poslovne uspehe nizati njegov brat Rajko Janša, sicer preprodajalec poslovnih daril. Tokrat, v času tretje vlade Janeza Janše, ko brat Rajko poslovna darila preprodaja preko podjetja Empis, je ta še posebej uspešen. Eden največjih, celo neverjetnih poslov, ki je Rajkotu Janši uspel v letošnjem letu, je z ministrstvom za zunanje zadeve. Natančneje, pri prodaji kemičnih svinčnikov, torej kulic.

 • STA

  21. 12. 2021  |  Politika

  Vlada toži domnevnega organizatorja protestov

  Državno odvetništvo je vložilo prvo tožbo, s katero naj bi od domnevnega organizatorja protesta izterjalo stroške policijskega varovanja shoda, poročata portal N1 in časnik Dnevnik. Proti komu je tožba vložena, na odvetništvu niso razkrili, kot navajata omenjena medija, pa gre verjetno za enega od vidnih petkovih protestnikov Jašo Jenulla.

 • DK, STA

  21. 12. 2021  |  Politika

  »Desnica se je takoj po osamosvojitvi začela boriti izključno za oblast«

  Eden od avtorjev slovenske ustave, filozof Tine Hribar, pravi, da je bila decembra 1991 v skupščini sprejeta ustava, ki je bila v kar nekaj delih drugačna od tiste, oblikovane v Podvinu. A slednje se mu ne zdi toliko problematično, kot to, da se ustave ne izpolnjuje, kot bi se jo moralo. Je pa ponosen, da smo Slovenci dobili lastno državo.

 • DK, STA

  21. 12. 2021  |  Politika

  Tudi Orban na naslednjih volitvah morda ne bo zmagal

  Madžarski premier Viktor Orban se bo na naslednjih volitvah verjetno soočil z močnejšo združeno opozicijo. Rezultati najnovejše ankete inštituta Republikon opoziciji namreč trenutno pripisujejo višjo podporo kot Orbanovi stranki Fidesz, medtem ko je precej volivcev še vedno neodločenih.

 • Kako je Tonin rešil Vizjaka

  Interpelacija zoper ministra Andreja Vizjaka po pričakovanjih ni uspela. Po več kot 14 ur dolgi razpravi je za njegov odhod glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 29. Zmanjkali so trije glasovi. Predlagatelji so dokazovali, da je minister Vizjak s številnimi dejanji kršil ustavo in zakonodajo, predvsem so mu očitali afero »Glupi davki« iz leta 2007.

 • Tomaž Lavrič

  20. 12. 2021  |  Politika

  Skok v greznico

 • Tomaž Lavrič

  20. 12. 2021  |  Politika

  Don Janša

 • Tvit šefa policije sem spregledal

  V odzivu na prijavo s katero me je dr. Anton Olaj ovadil suma storitve prekrška po 6. členu zakona o varstvu javnega reda in miru, je Generalna policijska uprava med drugim navedla tudi, da v primeru zaščite integritete policistov in policije, »prijavo kršitev poda predstojnik policije, torej generalni direktor Anton Olaj, in v skladu s tem je ravnal v obeh navedenih primerih.« (mojem in v primeru Matjaža Nemca)

 • STA

  20. 12. 2021  |  Politika

  Biden še vedno v senci posledic Trumpove vladavine

  Američani so v letu 2021 dobili novega predsednika, demokrata Joa Bidna, ki je na volitvah premagal republikanca Donalda Trumpa. Ta sicer poraza še vedno ne priznava in je s svojimi neutemeljenimi govoricami o volilnih prevarah privržence 6. januarja pripravil do napada na zvezni kongres, da bi preprečili formalno potrditev Bidnove zmage, piše Robi Poredoš, dopisnik STA iz New Yorka.

 • STA

  20. 12. 2021  |  Politika

  Informacijska pooblaščenka uvedla inšpekcijski postopek glede Janševega pisma

  Urad informacijske pooblaščenke je po prejemu več prijav državljanov zoper kabinet predsednika vlade že v petek uvedel inšpekcijski postopek, v katerem bo ta moral pojasniti pravno podlago ter način za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma, ki ga je državljanom poslal premier Janez Janša in jih v njem pozval k cepljenju proti covidu-19.

 • IK, STA

  20. 12. 2021  |  Politika

  »Nepopravljiva škoda, ki jo s svojim delovanjem povzroča minister Hojs«

  Državni zbor (DZ) je začel obravnavo interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa. Matej T. Vatovec (Levica) je v uvodu povedal, da razrešitev predlagajo, ker želijo preprečiti, da bi do volitev nastajala še dodatna, večja in nepopravljiva škoda, ki jo s svojim delovanjem povzroča Hojs. Izpostavil je povečevanje represije in kadrovanje v policiji.

 • Uredništvo

  20. 12. 2021  |  Politika

  Zorčič trdi, da ne bo več sodeloval z Janšo

  Včeraj je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija gostoval predsednik državnega zbora Igor Zorčič, kjer je med drugim govoril o tem, da se v Sloveniji politična retorika zaostruje in o ustanavljanju nove stranke.