• DK, STA

  20. 12. 2021  |  Politika

  Bodoča veleposlanica ZDA v Sloveniji težko verjame, da bi ena sama stranka prevzela nadzor

  Senat ameriškega kongresa je v soboto potrdil Jamie Lindler Harpootlian za novo veleposlanico ZDA v Sloveniji. Pravnico iz Columbie v Južni Karolini je ameriški predsednik Joe Biden za veleposlanico predlagal julija, do njene potrditve v senatu pa prihaja tik pred obiskom slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarja v Washingtonu.

 • Uredništvo

  20. 12. 2021  |  Politika

  »Vzporedna realnost, v kateri živijo Janez Janša in njegovi politični sopotniki« 

  "Šovinizem, homofobija, spodbujanje rasne in verske nestrpnosti, uničevanje institucij, napadi na medije, grožnje državljanom, sramotenje države pred Evropo in svetom so le latentne posledice, na katere vladajoča garnitura netalentiranih politikov pristaja v zameno za zdravljenje lastnih frustracij. Slovenija zato potrebuje normalizacijo, ki pogojuje sestop iz vlaka vzporedne realnosti, v kateri živijo Janez Janša in njegovi politični sopotniki. Vsi problemi z volitvami ne bodo rešeni, ampak sprememba oblasti je možnost, da normaliziramo medsebojne odnose in nehamo slediti politiki, ki nas kolektivno pelje v pogubo."

 • STA

  19. 12. 2021  |  Politika

  Poklukar: »Treba bo povedati, kakšen bo v bodoče status necepljenih v naši družbi«

  Minister za zdravje Janez Poklukar je na Bledu, kjer se je cepil s poživitvenim odmerkom proti covidu-19, odprl nacionalno kampanjo Dnevi cepljenja. Ob tem je tudi v luči pojava omikrona znova pozval prebivalce Slovenije, naj se odločijo za cepljenje, saj je to po njegovem edina prava pot k čim bolj normalnemu življenju.

 • »Tako bomo očitno zdaj furali propagando«

  Prihod poslanke Stranke modernega centra Mateje Udovč v oddajo Odmevi, stranka se je nedavno preoblikovala v Konkretno, je zbudil nekaj pozornosti. Predvsem je pritegnila zanimanje sumljiva odločitev urednikov, da jo gostijo skupaj s predsednico stranke Naša dežela Aleksandro Pivec, h kateri se je čisto na sveže zatekla. Da je nastop najmanj nenavadna izbira, za razliko od sicer pričakovanega bežanja poslancev iz moralno bankrotiranih strank SMC in DeSUS, ki sta na začetku leta 2020 omogočili avtoritarno oblast po zaslugi trinajstih poslancev in med katere sodi tudi omenjena, je odkrito opozorila novinarka TV Slovenije Eugenija Carl, ko je na Facebooku, citirano po Reporterju, zapisala: »Prijazno kramljanje, večerni babji čvek… Ampak prišel je klic, obe v studio, čeprav je bila oddaja že polna. Ni problema, izredno zaprosilo za podaljšanje kakopak odobreno, plik, plak… oddaja podaljšana za pet minut. Za en prestop takoj prostor za samopromocijo in celo podaljšek oddaje, ki jo po PPN krajšajo. Tako bomo očitno zdaj furali propagando za satelite.«

 • Kako globok je moral biti njen obup, da je svoje otroke izpostavila smrtni nevarnosti 

  Balado Kralj Svobode sem napisal, ker me je pretresla tragična usoda desetletne, invalidne, gluhoneme kurdske deklice, ki je utonila pri prečkanju državne meje. Ogorčen sem spričo nečloveškega, rasističnega in protizakonitega ravnanja z begunci, ki ga vladajoča slovenska politika izvaja na državnih mejah. Kot je bilo že večkrat dokumentirano, slovenski mejni organi kljub zakonom o varstvu pravic iskalcev azila in višji postavi človečnosti vračajo na Hrvaško begunke in begunce, ne da bi spoštovali pravice, ki jih zagotavlja mednarodno pravo. Nesrečna mati nesrečnih treh otrok je to očitno vedela, zato se je podala na skrajno tvegano pot prečkanja mejne reke Dragonje v nevarnih zimskih razmerah. Kako globok je moral biti njen obup, da je bila pripravljena otroke in sebe izpostaviti smrtni nevarnosti!

 • Monika Weiss

  19. 12. 2021  |  Politika

  Cvetober izjav v bran ministru Vizjaku

  ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI (PS SNS): »Marsikaj so se pogovarjali, saj veste kakšne so gostilniške debate in recimo, da je prišlo tudi do pogovora med gospodom Petanom in gospodom Vizjakom o tem, kakšen skopuh je minister Kopač, ki je svoji ljubici edino darilo v tistem letu, ki ga ji je dal je bila flaša vina za Novo leto ali pa naprej. Recimo, da so se pogovarjali o tem: »Kako češ?« pa je rekel recimo, da je rekel gospod Vizjak Petanu: »Ali ti veš, da bi bilo tisti dve gospe, ženi od tistih dveh visokih funkcionarjev političnih takratnih nabrisati, zato ker sta moža pedra.« Pa je potem recimo, da je potem Petan rekel: »Ja, ja, saj bi bilo prav, bi bilo prav, ampak veš kaj je, ne vem kako.« Pa je minister Vizjak potem recimo, da je rekel: »Veš kaj, saj ti se tako ne upaš, ker te bo žena ubila.« Kaj pa, če je to v nadaljevanju govora, spoštovana KUL opozicija? Ali boste to ven potegnili pa boste povedali, katera sta tista dva gospoda pa recimo, ali so tisti dve gospe nabrisali ali jih niso?«

 • Uredništvo

  19. 12. 2021  |  Politika

  »Janšizmu se ni mogoče upreti s strankarskimi lupinami za enkratno uporabo«

  "Zadnji empirični dokaz, da slovenska demokracija peša, je ta teden v evropskem parlamentu sprejeta resolucija o vladavini prava. Janšizmu se je mogoče v našem političnem sistemu demokratično upreti le z izgrajenimi in demokratičnimi strankami, ne pa strankarskimi lupinami za enkratno uporabo. In v dobrem desetletju fabriciranja novih obrazov, s katerimi je leva sredina prevzemala oblast, se nam je okoli sredine zrušil strankarski sistem, zato tisti, ki je strankarsko najbolje organiziran, tako nepredstavljivo zlahka ruši demokracijo."

 • Uredništvo

  19. 12. 2021  |  Politika

  Simoniti kot Janšev bojevnik, ki stopnjuje kulturni boj

  "Poudarjeno se ga čuti kot predstavnika desne politične provenience, kar za kulturo in umetnost nikoli ne more biti dobro. Na direktorska mesta postavlja mišljenjsko sorodne kadre, in to za ceno umika izkazano sposobnejših in kakovostnejših direktorjev v javnih zavodih. Bolj kot v prvem mandatu je nestrpen do kritičnih, a hkrati doma in v tujini uspešnih nevladnih organizacij na področju kulture. Njihovo preganjanje z Metelkove 6 je prozorno, nepotrebno, nekorektno. Nič manj ni na mestu mrcvarjenje filmarjev in Slovenskega filmskega centra. Absolutno zunaj razuma je bila dodelitev statusa društva v javnem interesu 'rumenim jopičem', ki odkrito koketirajo z nacizmom. Kot sinu očeta, ki so ga nacisti zverinsko umorili, mi ni vseeno, da to dopušča moj kulturni minister. Pred menoj torej ni več tisti nekoč že viden minister, saj ga doživljam v novi podobi kot izpostavljenega Janševega bojevnika, ki stopnjuje kulturni boj."

 • Janševih 263 tvitov v enem dnevu

  Predsedniku vlade, ki se ga je tudi v tujini prijel šaljivi vzdevek »maršal Twito«, se je v četrtek, 16. decembra 2021, moralo veliko dogajati. Twito sledilnik je pokazal njegovih nič manj kot 263 tvitov v enem samcatem dnevu, od tega je prispeval 4 izvirne tvite, 253 retvitov in 6 retvitov s komentarjem.

 • Uredništvo

  18. 12. 2021  |  Politika

  VIDEO: V kakšni državi želimo živeti?

  Udeleženci javne tribune V kakšni državi želimo živeti?, ki jo je pripravilo gibanje Bodi sprememba, so v razpravi poudarili nujnost normalizacije države, kar naj bi po njihovi oceni prinesle volitve. Razprava je zaradi napovedane politične aktivacije nekdanjega predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba pritegnila tudi veliko pozornosti. Na njej so sodelovali tudi prof. dr. Dragan Petrovec (Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani), Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča, prof. dr. Mirta Koželj (nekdanja vodja službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki), prof. dr. Barbara Čenčur Curk (Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani) in Ivan Gale (soustanovitelj Centra za zaščito žvižgačev).

 • Uredništvo

  18. 12. 2021  |  Politika

  »Uspeh Janševega predsedovanja je, da je Orbanu in Morawieckemu večkrat ponudil oder«

  "Ko je vlada Janeza Janše prevzemala predsedovanje Svetu EU, to ni storila v državi, ki je pomirjena sama s sabo. Da bi Janša s svojo politiko razumevanja za Poljsko in Madžarsko pomiril tudi Evropo, medtem ko je državo vodil po njunih poteh, se kregal z evropskimi poslanci in evropskimi komisarji ter s politično macolo udrihal po družbenih podsistemih, je bil že od začetka izgubljen osebni projekt premierja, ki z vseevropskimi interesi ni imel kaj veliko skupnega. Uspeh Janševega predsedovanja je, da je Orbanu in Morawieckemu večkrat ponudil oder, da povesta svoja znana stališča o Evropi in na tak način branita svojo domačo in evroskeptično politiko. Več od tega ni dosegel in Evropska unija danes zaradi tega ni nič kaj složnejša. Visoki cilj spodbujanja širitve na zahodni Balkan se je z vrhom mlačnih sporočil z Brda tudi izjalovil. Premierju, čigar vpletenost v pojav non-paperja o ponovnem risanju meja na zahodnem Balkanu še vedno ostaja nejasna, vloga oživitelja širitvenega procesa ni bila dana."

 • Vlada več ne skriva ambicije po poseganju v informativni program na javni radioteleviziji

  Vladni Ukom, ki ga vodi razvpiti Uroš Urbanija in je v sedanjem mandatu zaslovel po gonji proti Slovenski tiskovni agenciji in njenem dolgotrajnem finančnem izčrpavanju, je doslej že neposredno interveniral v uredniške pristojnosti agencije, tudi v obliki preštevanja vrstic v njenih poročilih in sugestijami, kaj v njih manjka.

 • Uredništvo

  17. 12. 2021  |  Politika

  »Upravljanje države pod to vlado je mafijsko«

  "Upravljanje države pod to vlado je ‒ mafijsko. Kdor se ne ukloni SDS, je odstranjen. In kdor ne prihaja iz pravega klana, kroga, stranke, nima šans biti imenovan na vplivne položaje, ne glede na sposobnost. Cilj take politike je državo, gospodarstvo in medije podrediti oligarhiji, ki si jo je okoli sebe zbral Janez Janša ‒ od Francija Matoza do Roka Snežiča. Preiskavo, ki jo je proti predsedniku vlade (končno) napovedala KPK, zato seveda pozdravljamo. A ključne bodo volitve - in pripravljenost bodoče koalicije, da s temi zavržnimi praksami naredi radikalen prelom."

 • Monika Weiss

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Janši ni mar za rudarje

  Slovenija je ena redkih evropskih držav – poleg denimo Poljske –, ki še vedno niso določile, katerega leta bodo opustile rabo premoga. Z odlašanjem ni akutno ogroženo zgolj črpanje evropskega denarja iz sklada za pravični prehod, v katerem je za Slovenijo predvidenih 235 milijonov evrov, pač pa vlada resno ogroža tudi kakovostno in celostno pripravo potrebnih programov, od socialno-delovnih do gospodarskih, v šaleški premogovni regiji.

 • Luka Volk

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Kako po volitvah?

  V iztekajočem se letu se je lepo pokazalo, kako pomemben je glas civilne družbe. Temu je skozi balast, ki ga producira sedanja oblast, uspelo pronicati ob pomoči gibanj in organizacij, kakršna je tudi Inštitut 8. marec. Ta je pripravil kampanjo za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu »ja pomeni ja«, sodeloval pri referendumu o noveli zakona o vodah, lobiral za zakonsko spremembo, s katero bo zaščitena pitna voda v Anhovem …

 • Peter Petrovčič

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Osebne diskvalifikacije sodnikov so sestavni del političnega podrejanja sodstva

  Na začetku meseca je Nova24TV, medij v lasti funkcionarjev SDS in madžarskih tajkunov, ki so blizu premieru Viktorju Orbánu, začela namigovati, da vrhovni sodnik in nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša nima diplome. Mediji in spletni portali, združeni pod pokroviteljstvom SDS, odtlej iščejo njegovo diplomo, ugotavljajo, ali je ponarejena, namigujejo, da 69-letni sodnik nima niti pravosodnega izpita, ki je pogoj za opravljanje sodniške funkcije …

 • Luka Volk

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Nova digitalna zvezda

  Ministru Marku Borisu Andrijaniču nikoli ne zmanjka visokoletečih besed. Tako ni z njimi skoparil niti ob podpisu sporazuma s podjetjem Google in organizacijo Google.org, ki bosta v slovensko znanje o umetni inteligenci in v razvoj slovenskega socialnega podjetništva vložila 2,5 milijona evrov. »Gre za največjo investicijo te vrste v naši zgodovini«. To je »še en dokaz, da postaja Slovenija nova digitalna zvezda«. Ali je država z naložbo, vredno približno evro na prebivalca, res na poti v digitalni preboj, je vprašljivo.

 • Grega Repovž

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Kdo lahko premaga SDS?

  Merjenje javnega mnenja je znanost. Ne gre za preproste klicne centre, ki nabirajo naše odgovore, jih seštevajo, prevedejo v odstotke in nato pokažejo. Zadeva je neprimerno bolj zapletena. Treba je znati narediti pravilen nabor anketirancev, imeti dobro statistično analizo celotnega območja, na katerem se raziskave izvajajo, imeti dobre anketarje, občutljive in empatične, socialno, regijsko, po starosti in spolu pa mora biti vzorec čim boljši približek zajetega področja – upoštevati je treba na primer tudi dejstvo, da so se navade ljudi zaradi razvoja telekomunikacij spremenile. In tudi to ni dovolj. Vse te podatke je treba znati obtežiti, jih obremeniti z napakami in značilnostmi, ki so se pokazale v preteklosti, z natančnostjo urarja opazovati morebitna nenavadna odstopanja.

 • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  »Naslednje volitve morajo biti podobne letošnjemu referendumu za čisto pitno vodo«

  Zoran Janković se je že zapisal v zgodovino Ljubljane. Z letošnjim letom je postal župan mesta z najdaljšim stažem. Pred njim je imel ta rekord – 14 let županovanja – Ivan Hribar, ki je mesto vodil med letoma 1896 in 1910. Janković v intervjuju pojasnjuje, zakaj se je začasno umaknil iz javnosti in zakaj je mesto začelo vse glasneje nasprotovati vladnim ukrepom proti epidemiji.

 • Peter Petrovčič

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Sabotaža organov pregona

  »Ti mali koraki nekaj pomenijo. Danes zmanjšajo proračun pravosodnim organom, jutri ne imenujejo tožilcev, dan zatem spremenijo zakonodajo in na koncu neodvisnost pravosodja izgine, z njo pa tudi učinkovitost pri preiskovanju kaznivih dejanj. Če ne želite imeti neodvisnega tožilstva, kako lahko trdite, da se iskreno borite proti korupciji in proti prevaram s sredstvi EU?« je ob obisku Slovenije dejala evropska glavna tožilka Laura Kövesi. In govorila je o Sloveniji.

 • Jure Trampuš

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Operacija naskok

  Januarja se članom programskega sveta RTV Slovenija, tistim, ki jih predlagajo politične stranke, izteče mandat. Mandatno-volilna komisija državnega zbora, predlog mora biti dokončno potrjen še na plenarni seji, je izbrala pet ljudi, ki so jih predlagali vladne stranke in njihovi podporniki. To je storila, čeprav vlada v parlamentu nima večine in zakon določa, da mora pet članov, ki jih državni zbor imenuje na predlog političnih strank, »v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v državnem zboru«. Izvoljeni so bili le kandidati strank NSi, SMC, SDS, SNC in stranke DeSUS, katere predsednik Ljubo Jasnič je ostro in nemočno protestiral proti ravnanju svojih poslancev.

 • Jure Trampuš

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Metla že pometa

  Minuli teden so družbena omrežja preplavili očitki o cenzuri. Zgodila naj bi se bila na TV Slovenija, bila naj bi prvi dokaz, kako bo poslovala in urednikovala nova ekipa, trojček, ki ga sestavljajo generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, v. d. direktorja Televizije Slovenija Valentin Areh in v. d. odgovorne urednice informativnega programa Jadranka Rebernik.

 • Peter Petrovčič

  17. 12. 2021  |  Mladina 50  |  Politika

  Toženi v imenu države

  Državno odvetništvo je pristojno za vlaganje tožb v imenu države, torej v najširšem pomenu v imenu vseh nas. Notranji minister Aleš Hojs in njegov nekdanji državni sekretar, sedaj generalni direktor policije Anton Olaj, od državnega odvetništva zahtevata, da (v imenu države) vloži tožbe zoper domnevne organizatorje petkovih protivladnih protestov in protestov proti pogoju PCT. In da s tožbami od njih izterja okoli milijon evrov stroškov, ki naj bi jih policija imela z varovanjem teh shodov.

 • Izak Košir

  16. 12. 2021  |  Politika

  Kučan: »Z oživljanjem fašizma se srečujemo tudi v Sloveniji«

  Prvi predsednik republike Milan Kučan je imel danes v Muzeju novejše zgodovine v Celju govor na slovesnosti ob 76. obletnici osvoboditve zapornikov iz Starega piskra. Poudaril je, da se z oživljanjem fašizma srečujemo tudi v Sloveniji. "Njegove zametke je mogoče prepoznati v vse bolj avtoritarnem upravljanju države, v brezsramnem poseganju v ustavo, v sistematičnem rušenju pravne države in kršenju človekovih pravic. Dejstvo, da se to dogaja v času resnega spopadanja družbe z virusom, nas ne bi smelo razbremeniti odgovornosti, da prepoznamo, kako poteka spodkopavanje temeljev demokracije in da se mu upremo," je izpostavil Kučan.

 • IK, STA

  16. 12. 2021  |  Politika

  Poslanec prestopa v novo stranko

  Poslanski skupini in stranki SAB se je pridružil Branislav Rajić iz vrst nepovezanih poslancev (NeP). "SAB zagovarja enake socialno liberalne vrednote, kot jih zagovarjam tudi sam," je na novinarski konferenci povedal Rajić in napovedal, da bodo v SAB stavili na strokovnost in dialog, sam bo še naprej deloval tudi za Maribor.

 • IK, STA

  16. 12. 2021  |  Politika

  Protikorupcijska komisija sprožila preiskavo zoper Janšo

  Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi ugotovitev v predhodnem preizkusu v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zoper predsednika vlade Janeza Janšo uvedla postopek preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov.

 • STA

  16. 12. 2021  |  Politika

  Evropski parlament danes zaskrbljeno o vladavini prava v Sloveniji

  Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o resoluciji o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji. V njej bodo, če jo bodo podprli, izrazili veliko zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi in pozvali politike, naj zagotovijo spoštljivo javno razpravo. Izid glasovanja naj bi bil znan okoli 16. ure.

 • Uredništvo

  16. 12. 2021  |  Politika

  Naslovnica jutrišnje Mladine: KDO LAHKO PREMAGA PRINCA TEME?

  Jutri izide nova Mladina! Ilustracija na naslovnici je delo Tomaža Lavriča. Kdo lahko na prihajajočih volitvah premaga Janeza Janšo? Več o tem preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 17. decembra, dalje. #Mladina50

 • Uredništvo

  16. 12. 2021  |  Politika

  »Vzdrževanje stalne negotovosti se je v Sloveniji izkazalo za slabo idejo«

  "O omikronu, ki bo zaznamoval novo obdobje pandemije, marsičesa še ne vemo. Kljub temu bi bilo z jasnejšimi odgovori, kaj lahko prebivalci pričakujejo to zimo, marsikaj lažje. To velja za zdravila, cepiva in protikoronske ukrepe, ki se jim bodo morali ljudje prilagajati. Vzdrževanje stalne negotovosti se je v Sloveniji, ki je bila med pandemijo med najhuje prizadetimi državami, že izkazalo za slabo idejo."

 • Uredništvo

  16. 12. 2021  |  Politika

  »Politiki so slabovidni – vidijo namreč le do prihodnjih volitev«

  "Res je, da vlada pri pripravi sprememb dohodninskih pravil ni opravila domače naloge ter zadovoljivo in z ukrepi podprto pojasnila, kako bo napolnila proračunsko luknjo. Zelo preprosto in priljubljeno je namreč povečevati odhodke, če te pri tem ne skrbi velikost primanjkljaja."