• Luka Volk

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Politika

    Zakaj je bilo v Ljubljani oddanih izrazito malo preferenčnih glasov?

    Podobno kot na volitvah v evropski parlament tudi na lokalnih volitvah zakon volivcem omogoča, da na glasovnici pri listi, za katero glasujejo, označijo kandidata, ki mu dajejo pri izvolitvi prednost pred drugimi. Vendar se preferenčni glasovi upoštevajo le, če jih je oddanih dovolj. Oddati ga mora najmanj četrtina volivcev, ki so glasovali za listo, hkrati pa mora število glasov, ki jih prejme kandidat, presegati deset odstotkov oddanih glasov za listo. Zgolj v tem primeru so lahko kandidati, ki so dobili največ prednostnih glasov, izvoljeni mimo vnaprej določenega vrstnega reda.

  • Uredništvo

    27. 11. 2022  |  Politika

    »Sovražni govor je uspel v projektu poneumljanja«

    "Sovražni govor je uspel ne le zmanjšati, ampak tudi popolnoma uničiti odpor, ki ga pri ljudeh vzpostavljata razum in znanje. Z drugimi besedami, uspel je v projektu poneumljanja. Ne gre za spontan dosežek, gre za premišljeno strategijo, da bi dosegli bazo ljudi, ki ne postavljajo več vprašanj in jih nobena še tako prozorna laž ne more spodbuditi k uporu. Takšni ljudje so pripravljeni, ko so enkrat dosegli stanje neumnosti, na naslednjo stopnjo pridobivanja moči - nasilje. In to smo videli. Pa vendar ne bi bilo težko in še ni minilo toliko časa, da ne bi mogli izvesti temeljitih ukrepov za uničenje vira sovražnega govora. Res je, vse se relativizira in danes se že kar koli razglaša za sovražni govor, hkrati pa se trdi, da sovražni govor ne obstaja: oboje izvajajo ustvarjalci sovražnega govora! Protislovje ni več problem, na neumnost se resno računa. A sprijazniti se s tem je za aktivnega državljana nepredstavljivo, tako kot je nepredstavljivo žrtev sovražnega govora pustiti brez pomoči. In med žrtve sovražnega govora moramo šteti tudi tiste, ki so se mu predali brez boja ..."

  • Uredništvo

    26. 11. 2022  |  Družba

    »Vrste ljudi, ki na pregled čakajo predolgo, so se še podaljšale«

    "V javnem zdravstvenem sistemu je čas trenutno najpomembnejša neznanka. Vrste ljudi, ki na pregled čakajo predolgo, so se po predpandemskem letu 2019 podaljšale. To ni presenetljivo: v bolnišnicah še vedno niso polovili vseh zaostankov iz obdobja, ko so odpadli številni pregledi in zdravljenja. Hkrati na vrata ambulant trkajo bolniki, ki bodo diagnozo prejeli z velikim zamikom. Prebivalci so svoje zdravnike od pomladi 2020 dalje videvali bistveno redkeje kot nekoč."

  • STA

    25. 11. 2022  |  Politika

    Referendum / »Udeležba bo najverjetneje okoli 40-odstotna«

    V nedeljo bo potekal referendumski trojček o RTV Slovenija, vladi in dolgotrajni oskrbi. Anketa, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana kaže, da je dobra petina vprašanih glede referendumskih vprašanj še neopredeljena.

  • Uredništvo

    25. 11. 2022  |  Družba

    »Povsem blizu je scenarij, da se RTV izčrpa in da ji odvzamejo kredibilnost«

    "Osebno ob tem občutim izjemno odgovornost. Zavedam se dolžnosti do javnosti in do plačnikov RTV-prispevka. Zdi pa se mi, da javni zavod kot institucija ta hip te svoje funkcije ne izvaja na odgovoren način. Profesionalni standardi so povoženi in ne prilagajamo se ustrezno razmeram v svetu. Prav bi bilo, da bi se tega lotili strokovno. Vendar vidimo, da se ključni strokovnjaki z RTV v resnici umikajo. To je zelo skrb vzbujajoče. Ne odhajajo zgolj dobri novinarji, ki v tem okolju ne vidijo več perspektive. Odhajajo tudi ljudje, ki se ukvarjajo z razvojem, tehnologijo … Povsem blizu je scenarij, da se RTV izčrpa in da ji odvzamejo kredibilnost, ki jo je gradila vrsto let. Vprašanje je, kaj bo ostalo na pogorišču. Če odvzamejo kredibilnost javni RTV, se bodo na koncu morda vsi strinjali, da RTV niti ne potrebujemo."

  • Uredništvo

    25. 11. 2022  |  Družba

    Ihan / »Človek zaradi bolezni ne sme biti bistveno finančno prizadet ali celo obubožati«

    "Zato je tako pomembno, da v EU varujemo in ohranjamo kulturni in politični konsenz, da človek zaradi bolezni ne sme biti bistveno finančno prizadet ali celo obubožati. Ne glede na podrobno ureditev zdravstvenega sistema in financiranja, ki je posledica različnih zgodovinskih okoliščin, se vse evropske države zavedajo, da javno zdravstvo ni prosti trg in ne more biti prosti trg za nikogar. Še najmanj pa za farmacevtsko industrijo. Ta se je zaradi narave regulatornih postopkov skrčila na samo nekaj izjemno velikih multinacionalk s proračuni, primerljivimi s proračuni večjih držav. Zato so pogajalci za cene lahko samo velike države ali skupnosti držav, kot je EU."

  • Uredništvo

    27. 11. 2022  |  Družba

    »Model ideološko-partijskega monopola se lahko spremeni v vprašanje samovolje enega človeka«

    "Nekateri so začeli verjeti, da bo Musk zaradi lastne poslovne nekompetentnosti medijsko podjetje Twitter dokončno potopil. Spoznal bo, skratka, da zakonitosti medija niso zakonitosti vesoljskih tehnologij in električnih avtomobilov."

  • Damjana Kolar

    26. 11. 2022  |  Kultura

    Festival tedna / Animateka

    Med 28. novembrom in 4. decembrom bo v Ljubljani potekal 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo ponudil bogat program kratkih, srednjemetražnih in celovečernih animiranih filmov, industrijsko platformo za profesionalce AnimatekaPRO, večernimi dogodki, delavnicami in razstavami. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost za najmlajše pa program Slonove TV specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.

  • STA

    25. 11. 2022  |  Svet

    Donald Trump / Novinarka ga toži zaradi spolnega napada

    Pisateljica in novinarka E. Jean Carroll, ki je nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa javno obtožila, da jo je pred skoraj 30 leti skušal posiliti, je na newyorškem zveznem sodišču v četrtek pričakovano vložila nadgrajeno tožbo proti njemu. Leta 2019 ga je tožila zaradi obrekovanja, zdaj pa je k temu dodala prizadejanje telesne poškodbe.

  • Peter Petrovčič

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Politika

    Padla še ena ovadba, ki jo je zoper Muženiča zahtevala SDS

    Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič ima na hrbtu že dolga leta tarčo, puščice vanjo pa streljajo predvsem iz SDS in njenega vplivnega kroga. Ena izmed teh je bila izstreljena v obliki kazenske ovadbe zaradi domnevnega oškodovanja evropskih sredstev, vložil pa jo je kar nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj, ki ga je na to mesto imenovala vlada Janeza Janše. Evropsko tožilstvo je zdaj ovadbo zavrglo.

  • Uredništvo

    26. 11. 2022  |  Svet

    Žalovanje za kraljico / Skoraj vsakršno izražanje nestrinjanja z monarhijo je bilo zatrto že v kali

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Devetnajsti september 2022 Tadej Zupančič piše o tem, da je šestindevetdesetletna Elizabeth Alexandra Mary Windsor umrla 8. septembra 2022 ob 15.10 na gradu Balmoral v Ballaterju v okrožju Aberdeenshire. Vzrok smrti je bila "visoka starost". Njen poklic: "kraljevsko veličanstvo kraljica", stan: "vdova".

  • Borut Mekina

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Politika

    Karneval neumnosti se izteka

    Ta konec tedna bomo na pobudo SDS potrošili šest milijonov evrov za referendume o treh zakonih. V središču javne razprave je reforma RTV. O tem vprašanju je po desetih ali 15 letih razprave javnost verjetno že odlično poučena. Drugi referendum, to je vprašanje, ali naj volivci dovolijo koaliciji pod vodstvom Roberta Goloba povečati število ministrstev, meji na črni humor. Ker če koga v SDS resnično skrbi javna poraba, lahko izračuna, da so sami s koronskimi dodatki razdelili toliko evrov, da bi z njimi zagotovili plače 4000 ministrom za štiri leta. Tretji referendum, referendum o dolgotrajni oskrbi, pa v tej kampanji verjetno nastopa le zaradi rekla, da so vse dobre stvari tri. Je vprašanje, o katerem pobudniki in volivci še najmanj vedo.

  • Danes je nov dan

    25. 11. 2022  |  Družba

    Svoboda čivkanja

    Musk je kupil Twitter, da bi s političnim uravnoteženjem pomagal človeštvu. Twitter je v zadnjih letih res postal močno polarizirano okolje z malo prostora za konstruktivno komunikacijo, a Musk se je njegove transformacije lotil neuravnoteženo. 

  • Kako in kdaj so pacienti izgubili zdravnike

    Trditev o preobremenjenih splošnih in družinskih zdravnikih (v nadaljevanju: družinski zdravniki) v javnih zavodih je seveda utemeljena. Prav imajo, ko očitajo, da so odgovorni na različnih ravneh zdravstvenega sistema sistematično zanemarjali njihovo nezadostno število, podcenjevali njihovo vlogo v zdravstvenem varstvu, jih s slabšim vrednotenjem njihovega dela potiskali v neenakopraven položaj v primerjavi z zdravniki v bolnišnicah in dopuščali razraščanje materialnih razlik med njimi in koncesionarji, ki so prav tako plačani iz javnih sredstev. Dober pregled je – ne prvič – objavila dr. Antonija Poplas Susič, direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana, v prejšnji številki Mladine. K njeni analizi dodajam, da je k zmanjševanju privlačnosti poklica družinskega zdravnika znatno prispevalo tudi več generacij učiteljev na medicinskih fakultetah, ki pred študenti nikdar niso prikrivali podcenjevanja kolegov v zdravstvenih domovih. Gre za velikansko krivico, ki se zadnjih 50 let dela družinskim zdravnikom in poklicu samemu, po mojem mnenju najpomembnejšemu in najodgovornejšemu med vsemi v zdravstvenem varstvu.

  • Marcel Štefančič jr.

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Kultura  |  Film

    »Brez sovraštva nikoli ne zmagaš!«

    Disneyjevi, Dreamworksovi in Pixarjevi animirani filmi so pretežno za otroke, a po malem tudi za odrasle, ki jih je treba motivirati, da bi otroke peljali na animirane filme. Ti bi lahko odrasle že kar vnaprej dolgočasili – in odbili. Da se to ne bi zgodilo, morajo v njih najti tudi kaj zase – magari v prikriti, sublimirani obliki. Zato so animirani filmi prepojeni s skrivnimi sporočili – s filmskimi referencami, ki ciljajo in zapeljujejo prav odrasle. Odraslim mežikajo in prikimavajo, pa tudi čestitajo: bravo, našli ste! Recimo: v Pixarjevem Svetu igrač najdete citate Lova za izgubljenim zakladom, Vojne zvezd, Osmega potnika, Popolnega spomina in Zvezdnih stez ter celo Friedkinovega Izganjalca hudiča, Kubrickovega Izžarevanja in Hitchcockove Vrtoglavice, ki je kakopak citirana tudi v nadaljevanju, Svetu igrač 2, v katerem so citirani še nekateri drugi hitchcocki, recimo Dvoriščno okno. Nekaj perverznega je v teh sublimnih sporočilih. Te reference so znak, da je v animiranih filmih nekaj prikritega – nekaj odraslega, mučnega, morastega, groznega, strašnega. Nekaj, kar ni za otroke. Nekaj, česar otroci ne razumejo.

  • Luka Volk

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Politika

    Organizacije, ki krepijo pravno državo in spodbujajo aktivno državljanstvo

    Nizozemsko zunanje ministrstvo že od leta 2008 podeljuje tulipan za človekove pravice, nagrado, namenjeno civilnodružbenim gibanjem po vsem svetu, ki mirno in inovativno krepijo človekove pravice in aktivno državljanstvo. Na lokalni ravni podobno nagrado podeljujejo posamezna nizozemska predstavništva, vendar le v državah, kjer velja, da je demokracija ogrožena. Precej povedno je torej, da se je nizozemsko predstavništvo v Sloveniji – glede na dvoletno strahovlado Janševe ekipe in na drugi strani neverjeten vzpon številnih civilnodružbenih gibanj – letos odločilo to nagrado podeliti pri nas.

  • N'toko

    N'toko

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Žive meje

    Komentar / Gremo spet volit

    Sredi Argentinskega parka v Ljubljani se je pojavil nov politični grafit. Ne piše »Fuck the police«, »Tukaj je Slovenija« ali »Vsi na ulice«, kot smo navajeni v urbanih središčih. Napis ni opremljen z obkroženim anarho A-jem ali kakšno nacistično runo, kot bi pričakovali od uličnih gveril. Ne norčuje se iz kakega politika, ne poziva nas k uporu ali bojkotu, ne kritizira sistema … Nasprotno, v Ljubljani so se leta 2022 našli neki novi radikalci, ki se jim očitno zdi potrebno sredi noči prinesti barvo v park in tvegati kazen, zato da na javno površino napišejo geslo, ki ga sicer lahko vidimo na jumbo plakatih po vsem mestu. Geslo, ki ga slišimo v vseh javnih in komercialnih medijih. Geslo, ki ga ponavljajo vsi politiki in vplivneži v državi. Sredi Argentinskega parka z velikimi belimi črkami piše »Gremo spet volit«. Človek bi rekel, da v Sloveniji ulica in establišment dihata kot eno.

  • Peter Petrovčič

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Družba

    Šport in (nepotrebna) plastika

    Ker so naša mesta, polja, travniki, gozdovi in morja polni plastike, zadnja leta vendarle poslušamo pozive k streznitvi. Prihajajo celo iz političnih vrst. Evropski parlament je tako pred leti sprejel direktivo, da se omeji prodaja najbolj nepotrebnih plastičnih izdelkov. Veljati je začela lani in taksativno našteva plastične izdelke, ki niso več dovoljeni.

  • Luka Volk

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Družba

    Novo vodstvo, stare navade

    Javni štipendijski, razvojni, preživninski in invalidski sklad Republike Slovenije je osrednja institucija v državi, ki deluje na področju štipendiranja dijakov in študentov, pa tudi deficitarnih poklicev. S pridobljenimi evropskimi sredstvi izvaja različne programe za razvoj kadrov, spodbuja zaposlovanje invalidov in ohranjanje delovnih mest zanje, zagotavlja pravice delavcev, če je delodajalec plačilno nesposoben, in pravico otrok do nadomestila preživnine.

  • Monika Weiss

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Družba

    Res ni denarja za meritve svinca pri otrocih iz Mežiške doline?

    Z letošnjim letom se izteka veljavnost odloka, na podlagi katerega so se od leta 2007 pod taktirko okoljskega ministrstva v sodelovanju s koroškimi občinami in zdravstvenimi ustanovami izvajali ukrepi za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Program je na območju, obremenjenem z večstoletno tradicijo rudarjenja, zajemal ukrepe pri okoljskem in zdravstvenem delu z namenom zniževanja vrednosti svinca, kadmija in cinka v tleh na saniranih območjih ter znižanja vrednosti svinca v krvi otrok pod vrednost 100 mikrogramov na liter v vsaj 95 odstotkih primerov.

  • Monika Weiss

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Družba

    V kinodvoranah v Supernovi na Rudniku v Ljubljani še ne bi smeli predvajati filmov

    Nakupovalno središče Supernova Rudnik se je nedavno razširilo in po novem k njemu sodi več kot 60 različnih enot, od trgovin in »zabavišč« do gostinskih lokalov. Znotraj Supernove že deluje tudi »najmodernejši kino v Ljubljani« Cineplexx Ljubljana Rudnik.

  • Monika Weiss

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Družba

    Sočutje do avtomobilskega laka

    »Kromov trioksid je izjemno toksična snov. Je rakotvorna in teratogena – torej povzroča nepravilnosti ploda – snov, s katero je treba ravnati skrajno previdno. Bojim se, da niti delavci niti delodajalci ne vejo in se niti ne zavedajo, kaj pomeni izpostavljenost nevarnim kemikalijam. Nezaupanje je povsem utemeljeno. Kako je mogoče, da se vpliv neke skrajno toksične kemikalije pozna na laku avtomobilov, ne pa na človekovem zdravju?!« To svarilo zadnje dni ponavlja dr. Metoda Dodič Fikfak, strokovnjakinja, ki desetletja preučuje vplive industrijskih onesnaževal na zdravje. A primer nedavnega onesnaženja v Uniorju je alarmanten tudi z več drugih vidikov, zlasti z vidika ravnanj inšpektorata za okolje in prostor, ki ga od maja 2020, ko ga je na to mesto postavila vlada Janeza Janše, vodi Franc Rančigaj.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Kolumna

    Komentar / Umetnost ali življenje?

    Podnebni aktivisti so letos z juhami, pirejem itd. »napadli« nekaj slavnih slik v velikih muzejih; tarče so bili med drugim Monet, van Gogh, Botticelli, Klimt … Nedavno se je oglasila stoterica muzejskih direktorjev in aktiviste posvarila, da ogrožajo krhke umetnine, dragoceno last človeštva. Aktivisti pa so med »napadom« na van Goghove Sončnice vzklikali: Kaj je vredno več – umetnost ali življenje? Vas bolj skrbi varovanje slik ali varovanje našega planeta in ljudi?

  • Komentar / Ribarjenje v kalnem

    Fiskalni okvir delovanja države in nove Golobove vlade je konec leta 2022 na prvi resni preizkušnji. Proračunska politika je tradicionalno in hkrati najpomembnejše ekonomsko merilo političnega vodenja države. In težave so podobne onim iz leta 2020. Namesto epidemije imamo sedaj energetsko krizo, nadaljuje se interventna zakonodaja, pa tudi težave s spremljanjem finančnih tokov države. Eno so finančni učinki interventnih ukrepov, drugo »očiščena« poraba in vedno bolj »inflatorni« prihodki. Od tod težave z rebalansom, pa tudi fiskalnim načrtovanjem za leti 2022 in 2023. V ozadju pa so tudi spremembe na ravni EU. Tu se spreminja celoten fiskalni okvir in s tem tudi presoje, kakšen je ekonomski položaj države. V igri so nova fiskalna reforma EU, drugačna fiskalna pravila in njihova uporaba. Fiskalni kaos v EU se namreč poglablja. Države se tretje leto zapored rešujejo s fiskalnimi intervencijami in zadolževanjem. Stara pravila ne držijo več, novih pa ni. In to je čudovit prostor za fiskalno ribarjenje v kalnem.

  • Strašno smešno

    Britanski komik Jimmy Carr je v svojem predzadnjem standupu, že netfliksiranem in naslovljenem Njegov mračni material (His Dark Material), povedal vic o holokavstu, zaradi katerega so ga pozvali k odstopu. Ni odstopil. Njegov zadnji standup, Terribly Funny, sem predprejšnji torek gledal v Zagrebu – v Dvorani Vatroslava Lisinskega. Tokrat ni napovedal nobenega vica, ki naj bi mu uničil kariero. In tudi povedal ni nobenega vica, ki bi mu lahko uničil kariero. Nobenih vicev o holokavstu nismo slišali, pa čeravno je na začetku opozoril, da bo danes povedal nekaj groznih vicev – tudi o »Judih in ljudeh, ki jih imate radi«.

  • Grega Repovž

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Kultura

    Lahko smo boljši

    Bilo je sredi junija 2015, verjetno je bil ponedeljek dopoldan. »V Makedoniji sem. Na avtocesti, v taksiju. Avtocesta je polna biciklistov! Sirci, Afganistanci, Pakistanci, nekateri so iz Afrike. Vozijo se s kolesi. S kolesi, prav si slišal. Po avtocesti. Ob robu. Sem že govorila z njimi. S fotografom tudi. Ti napišem tekst?« Je že tako, da se je vse, kar je Ivana Djilas govorila v tistem trenutku, slišalo noro. Zakaj bi se Afganistanci vozili – s kolesi – po Makedoniji? Mar ni rekla, da je na avtocesti? Kaj delajo na avtocesti? Če ne bi klicala ravno Ivana Djilas ...

  • Damjana Kolar

    25. 11. 2022  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZADNJE DEJANJE

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Krajnc, izdelava maske je delo Protestne ljudske skupščine, za oblikovanje in rahlo obdelavo fotografije pa je poskrbel Ivian Kan Mujeziković. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 25. novembra, dalje, razkrivamo, zakaj je prihodnost v naših rokah in kdo je zrel za smetišče zgodovine. Zadnje dejanje! Ne zamudite! #Mladina47

  • Uredništvo

    18. 11. 2022  |  Družba

    Nevarne resnice / Evropa je v resnih težavah

    V četrtek, 24. novembra, ob 19.30 bo v Klubu Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) pogovor o nevarnih resnicah. Debato bo vodil novinar Erik Valenčič, o tematiki pa bosta spregovorila urednik Mladine Grega Repovž in novinarka ter dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.