• IK, STA

    25. 7. 2016  |  Svet

    V Turčiji nalogi za prijetje 42 novinarjev

    Turške oblasti so po nedavnem spodletelem vojaškem udaru izdale sodne naloge za prijetje za 42 novinarjev, danes poročata turški televiziji NTV in CNN-Turk. Nalog za prijetje so med drugim izdali za ugledno komentatorko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah leta 2013 odpustil zaradi kritiziranja ministrov, vpletenih v korupcijski škandal. Za zdaj ni znano, ali so katerega od novinarjev, za katere so izdali naloge, že prijeli.

  • Damjana Kolar

    25. 7. 2016  |  Kultura

    Na 19. filmskem festivalu v Motovunu kar petnajst premier

    Na idlični lokaciji istrske vasice Motovun bo od 26. do 30. julija že devetnajstič potekal Motovunski filmski festival, ki bo ponudil 60 filmov, od tega v glavnem programu 19 filmov (med njimi tudi Nočno življenje Damjana Kozoleta), v fokusu letošnjega festivala pa bo novi italijanski film. Festival bo odprla neodvisna ameriška kaotična drama Tangerine v režiji Seana Bakerja, ki je bila premierno prikazana na lanskem festivalu v Sundanceu. Film prikazuje zgodbo temnopolte transspolne prostitutke ter je v celoti posnet z mobilnim telefonom.  Dobitnik letošnje nagrade Maverick je srbski režiser Želimir Žilnik, pionir doku drame in eden od začetnikov jugoslovanskega črnega vala.

  • Igor Mekina

    25. 7. 2016  |  Svet

    Analiza EU: počasno odločanje podžiga populizem

    Finančna kriza, begunska kriza, spopadi v Ukrajini, teroristični napadi, odhod Velike Britanije iz EU, poskus državnega udara v Turčiji ... krizne situacije v Evropi so se v zadnjem času kar zgostile. To v članku "O procesu odločanja in neredu v EU" ugotavlja Antonia Colibasanu. V Bruslju se namreč zdi, da poznajo rešitev za vsak problem. Toda zunaj Bruslja te rešitve postanejo hitro problematične. Kompleksnost problemov povzroča da se vsak problem obravnava od primera do primera drugače, to pa "slabi in fragmentira EU". Dodatna posledica takšnega odločanja je, da Evropejci ne razumejo evropskega aparata odločanja, ki ga oskrbuje oddaljeni in elitistični sistem, ki mu zato vse manj zaupajo. To pa podžiga nacionalizem. 

  • Meta Kušar

    25. 7. 2016  |  Družba

    Dominacij nad ženskami je v literaturi in na vsakem koraku dovolj in preveč

    Kaj manjka v »kronosledu dogodkov in odločitev« kot jih beremo v odstopni izjavi pisatelja Evalda Flisarja? Častno razsodišče slovenskega Pena v sestavi Janko Prunk, Marko Kravos in Meta Kušar je 5. julija obravnavalo zahtevo predsednika Evalda Flisarja, da se članici Stanislavi Repar zamrzne članstvo za pet let. Bila je podana tudi Flisarjeva zahteva, da če se ne bomo o tem pozitivno izjasnili v sedmih dneh, bo odstopil.

  • 25. 7. 2016  |  Družba

    KickassTorrents šel rakom žvižgat

    Na naslovnicah se je običajno pojavljal The Pirate Bay in pravne tegobe njegovih upravljavcev, a brez velikega pompa je že pred časom stran KickassTorrents (KAT) prevzela primat najbolj obiskane spletne strani s torrenti. Včeraj se je zgodba leta 2009 ustanovljene strani bržčas končala, saj so zasegli njene domene in aretirali domnevnega ustanovitelja.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Uvodnik

    Bes, bes

    Ker smo leta 2016, ženske ne tolerirajo seksističnih izpadov. Zveni stavek, ukraden z menija kanadskega premiera Justina Trudeauja, neumno? A to je vse, kar je mogoče o tem povedati. Danes se takšne stvari ne tolerirajo. Včasih so ženske zavzdihnile, stisnile ustnice in nekako pozabile. Danes pa ne. Ima kdo s tem težave? Res je, leta 2016 smo. A ko intelektualna elita začne na podlagi primera zavrženega seksizma pozivati k »odstranitvi« starih prdcev, češ problem so ti starejši, se velja zdrzniti. Opala! Vsak ima svojega cigana, kajne? Vsak ima koga, na kogar lahko počez vrže pripombo, eni pač na ženske, drugi na geje, tretji na begunce – a da potem tako spodrsne ravno tistim, ki so glas, na katerega vedno računamo, dejanska intelektualna elita današnjega trenutka?

  • Izak Košir, STA

    23. 7. 2016  |  Svet

    "Clevelandski Slovenci so konservativni, a volijo demokrate"

    Dolgoletni sodelavec nedavno preminulega republikanskega župana, guvernerja in senatorja Georga Voinovicha August Pust pravi, da so ameriški Slovenci v Clevelandu vedno bili konservativni, čeprav volijo demokrate. Melania Trump mu je zelo všeč, a ne verjame, da bo Trump zaradi nje dobil kaj več glasov ameriških Slovencev.

  • NK

    23. 7. 2016  |  Politika

    Danilo Türk za Time: ''Svetovna vladavina namesto Svetovne vlade''

    Organizacija združenih narodov (OZN ali krajše ZN) bo jeseni izbirala novega generalnega sekretarja. Danilo Türk, nekdanji slovenski predsednik, je po diplomatskih virih francoske tiskovne agencije (AFP) trenutno na drugem mestu med 12 kandidati. V prvem od več poskusnih tajnih glasovanj o kandidatih za generalnega sekretarja je v Varnostnem svetu ZN največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres.

  • Uredništvo

    23. 7. 2016  |  Svet

    Je za strelski pokol v Münchnu kriv desničarski skrajnež?

    Nemška policija je po strelskem pokolu v Münchnu, kjer je napadalec ubil devet ljudi in nato še sebe, pozvala javnost, naj ji pošlje posnetke ali fotografije in s tem pomaga raziskati podrobnosti tragičnega dogodka. Osemnajstlenik je v streljanju v bavarski prestolnici ubil devet ljudi, 16 pa jih je ranil. Do zdaj je znano, da je imel nemško in iransko državljanstvo, pred tem nikoli ni bil aretiran, v napadu pa naj bi deloval popolnoma sam. Nemška policija, ki še preiskuje, ali je sploh šlo za teroristični napad, je sporočila, da pregledujejo videoposnetek, na katerem je slišati napadalca, kako kriči: "Jaz sem Nemec!", pri tem pa naj bi bilo slišati tudi kar nekaj rasističnih opazk, ki sodijo v repertoar desničarskih skrajnežev. 

  • Anže Tomić

    22. 7. 2016  |  Politika

    Erik Valenčič o Turčiji in Erdoganu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Lahko noč, Turčija, in čim manj nočnih mor>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/274762325&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Planet bomba

    S petka na soboto je turška vojska izvedla državni udar – več kot 200 je bilo mrtvih, na tisoče ranjenih, Turčijo je prestrelil kaos, po ulicah so hrumeli tanki, skozi noč so švigala vojaška letala. Toda to slovenskih turistov ni ustavilo – naslednji dan so mirno oznanili, da odhajajo v turška letovišča. Njihovo sporočilo je bilo jasno: Vseeno nam je, kaj se tam dogaja, važno je, da se imamo mi fajn! S tem prikimavajo Američanom, ki so dali ob napadu na Afganistan in Irak jasno vedeti, da jim je za življenja muslimanov vseeno in da mrtvih ne bodo preštevali.

  • IK, STA

    22. 7. 2016  |  Svet

    Trump sprejel predsedniško nominacijo republikanske stranke

    Newyorški milijarder Donald Trump je po skoraj tednu dni govorov na nacionalni konvenciji stranke v Clevelandu sprejel predsedniško nominacijo republikancev in napovedal osvojitev Bele hiše z zmago proti demokratki Hillary Clinton. "S ponižnostjo in hvaležnostjo sprejemam vašo nominacijo za predsednika ZDA," je dejal Trump.

  • Damjana Kolar

    22. 7. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Pregled elektronskih dogodkov za petek in soboto.

  • Lev Medvešek 

    21. 7. 2016  |  Svet

    ''Ne uničujejo nas bombe, ampak tišina''

    Deniz je v Ankari živeča profesorica nemščine, ki vsako leto na jezikovne počitnice v tujino odpelje skupino nekaj deset otrok. Je le delavna ženska srednjih let, ki potrebuje velike besede, da opiše situacijo, v kakršni se je znašla njena dežela. V drugem delu intervjuja nastopi Jen, najstarejša učenka na tečaju. Z njima sem se pogovarjal na predvečer in večer državnega udara, ki se je zgodil v petek, 15. julija.

  • IK, STA

    21. 7. 2016  |  Družba

    Ustavno sodišče zavrnilo vse pobude delavcev migrantov 

    Ustavno sodišče je zavrglo ustavno pritožbo delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih. Poleg tega so ustavni sodniki zavrnili njihove pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti sedmih zakonov.

  • Uredništvo

    21. 7. 2016  |  Družba

    Mi smo superljudje 

    We're The Superhumans | Rio Paralympics 2016 Trailer

  • IK, STA

    21. 7. 2016  |  Politika

    Žbogar novi vodja delegacije EU v Makedoniji

    Nekdanji slovenski zunanji minister ter dosedanji posebni predstavnik in vodja urada EU na Kosovu Samuel Žbogar je postal vodja delegacije EU v Makedoniji, je v Bruslju sporočila evropska zunanja služba (EEAS).

  • V Sloveniji se mora vsakdo zagovarjati sam, celo takrat, ko je bil napaden

    Očitno je v Sloveniji tako, da se mora vsakdo zagovarjati sam, celo takrat, ko je bil napaden ali izpostavljen neupravičeno in obstajajo priče tega dejanja. V mojem primeru (napad je bil javno izveden v odstopni izjavi predsednika SC PEN Evalda Flisarja, Delo, 16.06.2016, pa že prej na penovskem »dvorišču«) sem bila izzivana kar nekaj časa. Zato mislim, da je bilo dovolj molka in spodobne obzirnosti (kar do SC PEN ali Mire, celo do samega Flisarja, ki se je vmes zapletel v nekem drugem sporu), moja beseda pa mora na dan neposredno – saj se agonija smisla kar nadaljuje.

  • Damjana Kolar

    21. 7. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 21. do 24. julija.

  • Nina Korošec

    21. 7. 2016  |  Svet

    Turčija blokirala dostop do WikiLeaksa

    Spletna stran WikiLeaks je v torek zvečer objavila skoraj 300.000 elektronskih sporočil vladajoče partije turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Material z elektronsko pošto in priponkami pošte Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je WikiLeaks pridobil že teden pred petkovim državnim udarom, k objavi pa so jih spodbudile državne čistke v Turčiji po neuspelem prevratu. WikiLeaks pravi, da gre večinoma za sporočila z zunanjepolitično vsebino, poslana v času od leta 2010 do 6. julija letos, in da vir ni na noben način povezan z domnevnimi prevratniki ali nasprotniki oblasti. Turške oblasti so v državi že blokirale dostop do WikiLeaksa.

  • Izak Košir, STA

    21. 7. 2016  |  Ekonomija

    Uber na sodišču, ker voznikom ne zagotavlja dopusta in bolniške odsotnosti

    Podjetje Uber, ki razvija aplikacije za naročanje ugodnih taksi prevozov, se mora v Veliki Britaniji zagovarjati pred delavskim sodiščem. Dva voznika podjetje namreč tožita, ker jima ne zagotavlja dopusta in bolniške odsotnosti. Uber, ki strankam omogoča naročilo in plačilo taksi storitve prek telefonske aplikacije, uporabljata približno dva milijona Londončanov.

  • Uredništvo

    20. 7. 2016  |  Politika

    Pričevalci Jožeta Možine dobili popravek

    V oddaji Pričevalci Srečko Lisjak navaja več neresničnih in izmišljenih trditev. Tako se začne popravek oziroma prikaz nasprotnih dejstev, ki ga je po zakonu o medijih morala objaviti TV Slovenija. Avtor Pričevalcev je Jože Možina, oddaja pa večinoma obravnava tematiko med in po 2. svetovni vojni. Tokrat se je oddaja lotila osamosvojitvene vojne, katere neresnice naj bi navedli, pa si lahko ogledate tu. 

  • Darja Kocbek

    20. 7. 2016  |  Svet

    Tehnološki napredek kot krinka za uvedbo nezakonite vojaške strategije

    ZDA so v zadnjih 15 letih vključene v številne vojne. Ne glede na to, kako daleč so od ozemlja ZDA, v različnih oblikah prihajajo domov. V enaki meri, kot so ZDA povečale oborožitev na globalni ravni, se oboroževalna tekma povečuje tudi doma. Veliko veteranov, ki so se borili v Iraku in Afganistanu, se je po vrnitvi domov zaposlilo v policiji. Policija se militarizira, proizvajalci orožja državljanom ponujajo puške, ki so podobne tistim za vojaška bojišča. Nošenje orožja v javnosti postaja v ZDA vse bolj moda.

  • Uredništvo

    20. 7. 2016  |  Svet

    Colberta odstranili s Trumpovega odra

    Stephen Colbert, voditelje televizijske oddaje The Late Show, kjer je zamenjal legendarnega Davida Lettermana, se je povzpel na nedavni republikanski konvenciji povzpel na govorniški oder Donalda Trumpa. Takoj po svojem zelo kratkem nagovoru, kjer je smešil republikanskega predsedniškega kandidata, ga je varnostnik odstranil z odra. Kljub temu je požel aplavz ljudi, med katerimi so bili predvsem predstavniki medijev, ki so stali pod odrom. Incident se je namreč zgodil še pred prazno dvorano oziroma pred prihodom Donalda Trumpa in pred začetkom programa. 

  • UREDNIŠTVO

    20. 7. 2016  |  Družba

    AFP, tace stran od avtorskih pravic!

    Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je na svoji spletni strani delilo objavo Mednarodne zveze novinarjev (IFJ), ki opozarja, da poskuša multinacionalna medijska skupina v lastništvu francoske tiskovne agencije (AFP) ukrasti pravice delavcem. Samostojne fotografe AFP, ki delajo v številnih državah izven Francije, je do sedaj ščitila kolektivna pogodba in imeli so pravice, primerljive s francoskimi kolegi. AFP jim želi vsiliti 'grabežljive' pogodbe, s katerimi bi se ti fotografi odpovedali avtorskim pravicam. Pogodbe so izkoriščevalske. AFP je že prej poskušala vzeti tovrstne pravice fotografom z lokalnimi pogodbami. Odziv združenj je preprečil to zlorabo. Nove pogodbe sedaj razlikujejo med fotografi, ki delajo v Franciji, in tistimi, ki delajo v tujini. Pogodbe so diskriminatorske. Z njimi poskušajo fotografom avtorske pravice vzeti brez dodatnega plačila. To je kraja. Pogodba zahteva, da se fotografi globalno, nepreklicno in časovno neomejeno odpovedo pravicam, ki bodo podjetju dovoljevale uporabo njihovih fotografij in video materiala v vseh medijih, vseh jezikih in oblikah v prihodnosti. Podjetje kljub zahtevam sindikatov pogodbe ni umaknilo. S krajo pravic delavcem želijo ustvariti dobičke. Ne dovolite jim, poziva IFJ. 

  • Damjana Kolar

    20. 7. 2016  |  Kultura

    Poletno druženje pred Galerijo Škuc

    V organizaciji Društva Škuc bo od 22. do 31. julija na Starem trgu v Ljubljani že šestnajsto leto zapored potekal festival Dobimo se pred Škucem, katerega namen je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru. Letošnji festivalski program bo ponudil kar 40 različnih dogodkov (koncerte, literarne dogodke, gledališke predstave, filmske projekcije, razstave, ustvarjalne delavnice, Škucevo tržnico), namenjen pa je širši javnosti različnih starosti in okusov.

  • Izak Košir, STA

    20. 7. 2016  |  Svet

    Nintendo zaradi Pokemon Go vreden več kot Sony

    Japonski proizvajalec igralnih konzol in iger Nintendo je z igro Pokemon Go za pametne telefone zadel v polno. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so delnice podjetja po izdaji igre poskočile za 120 odstotkov, Nintendo pa je s tržno vrednostjo, ocenjeno na 42,5 milijarde dolarjev, prehitel enega najbolj uveljavljenih japonskih podjetij Sony.  

  • Uredništvo

    19. 7. 2016  |  Družba

    "Ko je nadrejeni zjutraj pričel prihajati s pozdravom Čao, pičke!, smo pičke malo zmajevale z glavo"

    Čisto možno je, da boste zdaj naveličano zavzdihnili in si mislili, da ste o aferi (Flisar-Radaljac, op.p.) prebrali že preveč in da je čas, da namesto poročil o njej preberete še kaj svojega počitniškega čtiva. Naj torej že kar na začetku povem, da to ne bo besedilo o aferi, temveč o stanju stvari, da v njem ne bom žonglirala z imeni, temveč z zgodbami, ki jih je veliko in ki v tem trenutku kar kličejo po tem, da se jih osvetli. Tako piše Staša Pavlović na portalu AirBeletrina v prispevku z naslovom Čao, pičke!, ki si ga lahko v celoti preberete na spodnji povezavi.

  • 19. 7. 2016  |  Svet

    Klemen Slakonja = Donald Trump

    Donald Trump - Golden Dump (The Trump Hump) /#TheMockingbirdMan by Klemen Slakonja/