• Darja Kocbek

    25. 8. 2016  |  Svet

    Doba globalizacije se bliža h koncu

    Adidas je bil med prvimi. Že v začetku 90. let prejšnjega stoletja je doma v Nemčiji zaprl večino tovarn in proizvodnjo preselil v države s poceni delovno silo. Zdaj napoveduje vrnitev. V jeseni namerava poslati v trgovine prve tekaške čevlje narejene v Nemčiji. Tako spet lahko postane prvi, saj je videti, da je doba globalizacije pred koncem, v die Welt piše Frank Stocker.

  • Monika Čvorak, STA

    25. 8. 2016  |  Politika

    Zoran Klemenčič ostaja direktor Sove

    Premier Miro Cerar meni, da ni razlogov, zaradi katerih ne bi bilo mogoče direktorju Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) Zoranu Klemenčiču zaupati tudi v prihodnje. Tako so sporočili iz kabineta predsednika vlade po tem, ko je Cerar preučil Klemenčičevo poročilo glede očitkov v anonimkah in z njim opravil razgovor.

  • Damjana Kolar

    25. 8. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 25. do 28. avgusta.

  • Saša Eržen

    25. 8. 2016  |  Družba

    Srajce, ki jih lahko nekaj tednov nosi, kdor želi, nihče pa si jih ne more trajno lastiti

    V svetu, ki ga poganja kapital, je nepredstavljivo, da bi bilo oblačilo cenjeno, a hkrati na voljo brezplačno. Še posebej, če gre za visokokakovosten, lokalno izdelan oblikovalski kos. Prav takšne so srajce, ki nastajajo za projekt shirting. Gre za navdihujoč modni projekt, ki poteka že dve leti in vzpostavlja alternativo prevladujočemu modelu množične proizvodnje in rabe oblačil. Temelji na kritičnem razmisleku o sodobni modi, modni industriji, čezmerni potrošnji in učinkih, ki jih imajo te na posameznike, družbo in okolje.

  • Darja Kocbek

    24. 8. 2016  |  Družba

    Veter je zdaj v jadrih kritikov neoliberalizma

    Finančna kriza iz leta 2007-08 je bila najhujša po letu 1931. Zamajala je temeljne kamne dolga leta prevladujoče ideologije neoliberalizma. Sprva je kazalo, da jo je ta odnesla brez posledic. Vlade so rešile banke pred bankrotom, tako rekoč nobeden bankir ni bil obsojen zaradi kriminalnih dejanj in ceno za njihova dejanja so plačali davkoplačevalci. Gospodarska politika po krizi, zlasti v anglosaksonskem svetu, temelji v glavnem na denarni politiki, zlasti kvantitativem sproščanju oziroma tiskanju svežega denarja, s katerim naj bi spodbudili gospodarsko rast. Ta politika ni uspešna. Zahodna gospodarstva stagnirajo in se približujejo izgubljenemu desetletju, ki mu ni videti konca, v Guardianu piše avtor Martin Jacques.

  • Monika Čvorak, STA

    24. 8. 2016  |  Politika

    »To je začetek nove Evrope«

    Te dni so se že drugič sestali državni predstavniki treh največjih evropskih držav po populaciji, izvzemši Veliko Britanijo. Merklova, Hollande in Renzi vztrajajo: odločitev Velike Britanije za izstop iz Evropske unije ne pomeni začetek konca povezave. Obljubili so ponovno oživljanje varnosti, spodbujanje gospodarske rasti in skrb za boljšo prihodnost za mlade.

  • Damjana Kolar

    24. 8. 2016  |  Kultura

    Rdeča nit festivala Noči v stari Ljubljani bo medkulturni dialog

    Na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru bo med 25. in 27. avgustom že osemindvajsetič zapored potekal mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae. Letos bo nastopilo 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav. Poleg glasbe bo poudarek tudi na filmu, več bo vsebin, ki promovirajo Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope, pripravljajo pa tudi mednarodni znanstveni simpozij, na katerem se bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav osredotočilo na sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji.

  • Vlado Miheljak

    24. 8. 2016  |  Politika

    Kaj pa če zmaga Hillary?

    Junaka popularne animirane nanizanke Marge in Homer Simpson bosta na prihajajočih ameriških predsedniških volitvah glasovala za demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Ko Homer namigne, da bo mogoče glasoval za Trumpa, mu Marge odgovori: »Če boš tako glasoval, se sprašujem, ali bom lahko še kdaj spala s tabo.« Homer pa nadaljuje: »In tako sem postal demokrat.« Samo enkrat sem padel na ameriških volitvah na finto. Namreč takrat, ko je kandidiral in prvič zmagal Barack Obama. Takrat sem spremljal volitve bolj strastno, kot če bi bile pri nas ... 

  • IK, STA

    24. 8. 2016  |  Družba

    Letos na mejo z ZDA že 26.000 otrok brez spremstva

    V prvih šestih mesecih letošnjega leta je na mejo z ZDA prispelo več skoraj 26.000 otrok iz Srednje Amerike brez spremstva, je v poročilu opozoril Unicef. To pomeni zvišanje glede na lansko leto, ko je bilo takih otrok 18.500, leta 2014 pa jih je bilo 44.500, so sporočili iz slovenskega Unicefa.

  • Miljenko Jergović

    24. 8. 2016  |  Družba

    "Nemec sem, usrani tujci!"

    Preden je začel pobijati, je vzkliknil: »Ich bin Deutscher, scheiss Ausländer!« Nemec sem, usrani tujci! Nemec sem, jebeni tujci! In potem je začel. Rodil se je v Münchnu očetu taksistu in materi prodajalki v veleblagovnici. Oba sta priseljenca iz Irana, navadna reveža. Trpel je zaradi depresije, dolga leta je bil žrtev vrstniškega nasilja v šoli, 18-letnik, popolnoma frustriran. V naši dobi, v času zrelega, dekadentnega kapitalizma niti v Nemčiji, državi z razvitim socialnim čutom, ni imel tako rekoč nikakršnih možnosti za razvoj, pridobitev izobrazbe in skok iz družbenega okvira, v katerega se je bil rodil, ni imel nikakršne možnosti, da iz tega razreda prestopi v drugega. Če ni hotel biti taksist ali prodajalec v veleblagovnici – tega pa ni hotel, kot večina sinov in hčera ne želi ostati na stopnji, ki so jo dosegli starši –, bi lahko postal le kriminalec ... 

  • Izak Košir

    23. 8. 2016  |  Svet

    Zakaj Nemčija straši svoje državljane? 

    Nemške oblasti svoje državljane svarijo pred morebitnimi izrednimi razmerami. Slednje naj bi bile po njihovem resna grožnja zaradi nedavnih terorističnih napadov. Kot poroča BBC je nemška vlada kaj takega svojim državljanom svetovala prvič po hladni vojni. Nemcem v primeru izrednih razmer svetujejo, naj doma kopičijo hrano in vodo, ki jo bodo lahko imeli za vsaj deset dni, saj ne verjamejo, da bodo v primeru katastrofe pristojne institucije kos kaotičnim razmeram. Nemško notranje ministrstvo bo kmalu predstavilo zaenkrat še tajni posodobljen koncept civilne zaščite, ki po poročanju portala Frankfurter Allgemeine obsega 69 strani. 

  • IK, STA

    23. 8. 2016  |  Politika

    SDS zapušča še en poslanec 

    Poslanec SDS Zvonko Lah namerava v prihodnjih dneh izstopiti iz poslanske skupine SDS, sta poročala Radio Slovenija in portal Siol.net. Kot je za portal povedal Lah, bo zdaj deloval kot samostojni poslanec, potem pa bo videl, ali se bo lahko komu priključiti.

  • Drugi tir za telebane

    Združbe finančnega kriminala, ki upravljajo slovensko vlado, so očitno trdno odločene, da bodo Luko Koper in Slovenske železnice izročile tujcem; in očitno je, da pričakujejo, da bo njihovo politično poverjeništvo ta cilj doseglo, če bo treba, z uporabo vseh sredstev. Gotovo je v ozadju tudi standardno – že tisočletno – nemško prodiranje na vzhod in jug; a v Sloveniji odločamo samo mi sami.

  • Damjana Kolar

    23. 8. 2016  |  Kultura

    Tekstilni izdelki iz pasje in mačje dlake

    V Galeriji Kresija v Ljubljani bodo 25. avgusta ob 19.00 odprli razstavo del Marije Mojce Pungerčar z naslovom Prava Runotova Volna, ki je parafraza oznake »Prava runska volna«, uradnega imena za označevanje izvora in načina pridobitve ovčje dlake, iz katere se izdeluje volna. V projektu umetnica preiskuje možnosti izdelave tekstilnih izdelkov iz pasje in mačje dlake. Dela na razstavi vključujejo pasjo in mačjo volno, filcane in pletene izdelke ter izjave lastnikov, ki so darovali dlako svojih domačih živali.

  • Monika Čvorak

    23. 8. 2016  |  Politika

    ŠOS in DOS nasprotujeta predlogu zakona o vajeništvu

    V Študentski in Dijaški organizaciji Slovenije nasprotujejo zakonu predloga o vajeništvu, saj je bil predlog po njihovem mnenju pripravljen brez mnenja mladih in posledično njim v škodo. V obeh organizacijah opozarjajo, da zakon sledi željam delodajalcev ter da ministrstvo za izobraževanje ni pripravilo nobenih analiz ali kazalnikov, s katerimi bi lahko spremljali uspešnost predlaganega modela.

  • Monika Čvorak

    23. 8. 2016  |  Svet

    Homoseksualni duhovniki s pismom proti Anglikanski cerkvi

    Več istospolno usmerjenih duhovnikov Anglikanske cerkve bo v odprtem pismu razkrilo, da so se poročili s svojimi partnerji, s čimer se bodo zoperstavili uradnemu stališču cerkvenih vodij do istospolnih porok, poroča Guardian. V pismu bodo tudi pozvali cerkev, naj dovoli blagoslov vernikov, ki si želijo skleniti istospolno zakonsko zvezo. Te so bile v Angliji in Walesu uzakonjene marca 2014, vse od takrat pa povzročajo nemalo napetosti v vrstah cerkve.

  • Tea Wutte

    23. 8. 2016  |  Svet

    Britanski specialci na fronti v Siriji

    Britanska vlada načeloma ne more poslati britansko vojsko v vojno v tujino brez izrecne odobritve parlamenta. Vendar to ne velja tudi za vse bolj številne in dobro opremljene "posebne enote." Britanski mediji so tako prišli do posnetkov, ki dokazujejo, da so britanski specialci tudi na ozemlju Sirije. Tega dejstva britanska vlada ne komentira in tudi ne obeša na velik zvon, verjetno tudi zato, ker pošiljanje lastne vojske na ozemlje tujih držav brez dovoljenja takšne države ali vsaj Varnostnega sveta ni dovoljeno. Vendar pa glede na fotografije, ki jih je objavil BBC ni dvomov o tem, da se britanska vojska v Siriji bori skupaj s Svobodno sirsko armado.

  • Monika Čvorak, STA

    22. 8. 2016  |  Družba

    Trumpova podjetja s 650 milijoni dolarjev dolgov

    Časnik New York Times je v soboto razkril, da imajo podjetja Donalda Trumpa skupaj najmanj 650 milijonov dolarjev dolgov. To je kar dvakrat večja številka od tiste, ki jo je Trump navedel tekom svoje kandidature. Časnik je nadalje razkril, da njegovo premoženje večinoma sloni na široki mreži finančnih podpornikov – tudi takih, ki jih je Trump v preteklosti že javno blatil v svojih govorih.

  • Darja Kocbek

    22. 8. 2016  |  Svet

    Ljudje so jezni zato, ker so bili prevarani

    Ali politike, kot sta nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, skrbijo problemi, ki jih povzročajo ljudem s svojimi dejanji? Ali nekdanjega predsednika ZDA Georga Busha in podpredsednika Dicka Cheneyja skrbi, ker je vojna, ki sta jo začela v Iraku, terjala več sto tisoč žrtev med civilnim prebivalstvom? Ali sedanjega ameriškega predsednika Baracka Obamo skrbijo nedolžne žrtve, ki umirajo ob protiustavnih napadih z brezpilotnimi letali?

  • Damjana Kolar

    22. 8. 2016  |  Kultura

    Druga edicija festivala kratkega filma prinaša 83 filmov

    Med 22. in 27. avgustom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 2. FeKK-mednarodni festival kratkega filma, ki bo tudi letos postregel  s pestrim filmskim dogajanjem, ki je v celoti posvečeno formi kratkega filma. Festival organizira Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, katerega cilj je kratko formo v javnem diskurzu enakovredno postaviti ob bok celovečerni ter ustvariti stičišče avtorjev, teoretikov, producentov in festivalskih organizatorjev. 

  • Monika Čvorak

    22. 8. 2016  |  Svet

    Lochte priznal krivdo in se opravičil za »neumno napako«

    Olimpijski plavalec Ryan Lochte se je v intervjuju z Mattom Lauerjem za ameriško televizijsko postajo NBC javno opravičil svojim sotekmovalcem, družini in Brazilcem za »neumno napako«, ki jo je naredil na bencinski črpalki v Rio de Janeiru prejšnji teden skupaj s še tremi člani ameriške plavalne ekipe. Na vprašanje, zakaj si je izmislil zgodbo o ropu, za katero je kasneje brazilska policija dokazala, da je čista laž, je Lochte odgovoril: »Bil sem pijan. Vedel sem se nezrelo in naredil sem neumno napako. Sem samo človek in preprosto žal mi je.«

  • Igor Mekina

    22. 8. 2016  |  Svet

    Letala ZDA znova nad cilje v Libiji

    Ameriška vojaška letala so znova udarila po ciljih v Libiji. Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je ob tem pojasnil, da imajo ti napadi "predviden konec v tem določenem časovnem obdobju" - verjetno zato, da bi se poudarila razlika med sedanjimi napadi in drugimi, večletnimi intervencijami ZDA. Svetovalci predsednika ZDA so v preteklih mesecih predsedniku ZDA že večkrat predlagali začetek zračnih napadov, akcije enot za posebne naloge in pomoč svetovalcev pri »preverjenih« upornikih, ki bi izvajali napade proti silam ISIS-a v Libiji. V te operacije naj bi bila vključena tudi ameriška CIA. Obrambni minister Ashton B. Carter in general Joseph F. Dunford Jr., načelnik ameriškega generalštaba oboroženih sil sta namreč prepričana, da bo v bližnji prihodnosti v to državo potrebno poslati ameriške ali kakšne druge zavezniške enote.

  • Peter Petrovčič

    21. 8. 2016  |  Politika

    Arbitrarno vračanje

    Pred dobrim mesecem dni se je v Avstriji začelo sojenje v zvezi z več deset primeri beguncev, ki so jih avstrijske oblasti oziroma varnostne sile v času največjega navala na »balkanski poti« preprosto brez obrazložitve »vrnile« nazaj v Slovenijo. Gre za begunce, med katerimi jih je nekaj obtičalo tudi v Sloveniji in tožijo avstrijsko državo.

  • Monika Čvorak

    21. 8. 2016  |  Družba

    Mit biološke ure

    »Treba bo pohiteti, teče ji biološka ura« - neštetokrat slišan izraz, ki se vedno uporablja le, kadar je govora o ženskah in ženskih telesih. Za ta namreč velja nekakšno splošno prepričanje, da ko dosežejo neko določeno mejo (po navadi okoli 35. leta), postanejo praktično neplodna ali pa so nosečnosti od te stopnje naprej izredno tvegane. Za moške omenjeno ne velja – ti naj bi bili sposobni imeti potomce ne glede na to, v kateri starosti so. Toda raziskave kažejo, da imajo moški tudi biološko uro, pa čeprav tega tiktakanja večina ljudi ne sliši.

  • Monika Čvorak

    20. 8. 2016  |  Svet

    Trump nima jajc

    V noči iz srede na četrtek so se po več ameriških mestih pojavili kipi golega Donalda Trumpa, ki pa ga niso prikazovali v najboljši luči. Kipi, poimenovani »The Emperor Has No Balls« oziroma »Cesar nima jajc« so vzniknili v San Franciscu, Los Angelesu, Seattlu, New Yorku in Clevelandu. Republikanskega predsedniškega kandidata prikazujejo z ogromnim trebuhom, povešeno zadnjico, nenavadno majhnim penisom in brez testisov. Po poročanju Washington Posta je za nage Trumpe odgovorno anonimno anarhistično združenje INDECLINE. Ker imajo Američani že v splošnem hude težave z goloto, so inštalacije nemudoma podrli, toda ne dovolj hitro, da ne bi njihova podoba že zaokrožila po svetovnem spletu.

    Washington Post on Twitter

  • Damjana Kolar

    20. 8. 2016  |  Kultura

    Dvajset let festivala Dnevi poezije in vina 

    Od 24. do 27. avgusta se bo mesto Ptuj ponovno spremenilo v prestolnico poezije, saj bo tam potekal mednarodni festival Dnevi poezije in vina, ki je v dvajsetih letih v Slovenijo pripeljal več kot 450 pesnikov in pesnic z vsega sveta. Na letošnjem festivalu se bo zvrstilo 63 dogodkov, predfestivalsko dogajanje pa se bo začelo 21. avgusta s tridnevno prevajalsko delavnico, ki bo tokrat namenjena prevajanju kanadske poezije v slovenski jezik ter nadaljevalo na tradicionalnih Večerih pred Dnevi, ki se bodo od 21. do 23. avgusta odvijali v različnih krajih po vsej Sloveniji.

  • Uredništvo

    5. 9. 2016  |  Družba

    Ob slovenski osamosvojitvi je bilo v tekstilnih tovarnah v zaposlenih 120 tisoč delavcev, danes le še 4 tisoč

    »To je zgodba o naših oblačilih, o tem, kdo jih izdeluje in kako to vpliva na svet. Je zgodba o pohlepu in strahu, oblasti in revščini,« začne pripovedovati Andrew Morgan, režiser dokumentarnega filma Prava cena (The True Cost), ki je lansko leto v Cannesu soočil zahod z drugim največjim onesnaževalcem planeta. Dokumentarni film s slovenskimi podnapisi potuje po naših krajih v okviru kampanje Obleka naredi človeka in z industrijo hitre mode sooča tudi Slovenijo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    19. 8. 2016  |  Mladina 33  |  Uvodnik

    Izgubljena ideja

    Dve državi, vsaka na svojem robu Evropske unije, danes določata evropsko prihodnost. Na eni strani Velika Britanija z nenavadno odločitvijo za izstop, na drugi strani Turčija z dokončno uvedbo trde, z vero podložene diktature predsednika Erdogana. Obe državi v svojih notranjih procesih Evropa ignorira, kot dolgotrajno bolečino, ki se je telo pač navadi, jo vzame za svojo. Na deklarativni ravni se tako državniki kot predstavniki unije odzivajo z jasnimi izjavami, a dejanj za njimi ni.

  • 19. 8. 2016  |  Politika

    Klemen Košak o olajševanju odpuščanja

    Pogovor je nastal na podlagi članka Ni potuhe za lenuhe>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/278868658&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false