Vanja Pirc

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Politika

Predavanje za SDS

Ali je primerno, da voditeljica informativne oddaje na javni televiziji predava na dogodku politične stranke?

V Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje je v ponedeljek zvečer nastopila dr. Rosvita Pesek, ki jo najbolj poznamo kot voditeljico oddaje Odmevi na nacionalni televiziji. Peskova je doktorica zgodovine in zbranim je pripravila strokovno predavanje ob 20-letnici samostojnosti Slovenije, ki je temeljilo na njenem doktoratu.

Promocijski letak - vabita SDM in ženski odbor SDS Trebnje

Promocijski letak - vabita SDM in ženski odbor SDS Trebnje

Dogodku najverjetneje ne bi namenili posebne pozornosti, če se ne bi na vabilu kot soorganizatorja podpisala Slovenska demokratska mladina Trebnje in Ženski odbor SDS Trebnje, torej podmladek in ena od organizacijskih enot politične stranke. A ker smo tik pred predčasnimi volitvami in ker ima SDS možnosti za zmago, moramo na vse njene dejavnosti pač gledati skozi optiko volilne kampanje. Poleg tega je Peskova zaposlena na RTV Slovenija in vprašanje je, ali je primerno, da voditeljica ugledne informativne oddaje na javni televiziji, ki naj bi s kritično distanco vsak dan obravnavala tudi politične in strankarske teme, predava na dogodku politične stranke. Prav tako je vprašanje, ali je primerno, da to počne ravno v času volilne kampanje, ko RTV kandidatom na volitvah namenja še posebno natančno odmerjen čas v svojem programu.

Peskovi se nastop za občinstvo iz SDS kljub vsemu ni zdel sporen, prav tako se ni zdel sporen predstavnikom SDS.

Peskova pravi, da ob povabilu SDS ni imela pomislekov in jih še vedno nima: »To je moje strokovno delo. Poleg novinarskega dela sem tudi doktorica zgodovine in osamosvajanje Slovenije je pravzaprav moja doktorska tema.« Po predavanju v Trebnjem je v četrtek nastopila še na mednarodnem simpoziju zgodovinarjev Osamosvojitev Slovenije med pričakovanji in realnostjo v Kadetnici v Mariboru, in kot pravi, z veseljem predava na povabilo vseh kulturnih društev, zgodovinskih sekcij, kulturnih domov, knjižnic, župnij, občin in političnih strank. »Letos je teh vabil še posebej veliko, ker slavimo 20 let slovenske države. Predavanja so namenjena vsem, ki jih ta tema zanima, bodisi da si želijo osvežiti spomin ali pa, kot recimo mladi, sploh prvič kaj slišijo o tej temi. Vstop je prost.«

Peskovi se torej nastop za občinstvo iz SDS kljub vsemu ni zdel sporen, prav tako se ni zdel sporen predstavnikom SDS. To je še zlasti zanimivo, saj je poslanec te stranke Miro Petek nastope novinarjev za politične stranke leta 2008 v Demokraciji označil kot »bedo slovenskega novinarstva«. Za podkrepitev svojih ostrih besed je takrat sicer navedel neresničen primer: novinarju Mladine Borutu Mekini je očital, da je nastopil v oddaji na koroški lokalni televiziji, ki naj bi jo plačal Zares. Mekina je očitke odločno zavrnil in dodal, da vabila v oddajo, ki bi jo plačala katerakoli od političnih strank, sploh ne bi sprejel. Petek pa mu je kljub temu grozil s prijavo na novinarsko častno razsodišče. Poleg tega je želel mednarodno javnost obvestiti, »kaj se v resnici dogaja med slovenskimi novinarji, ki nastopajo kot družbenopolitični delavci in propagandisti politične opcije v določenih političnih oddajah«.

Petek je bil pred tremi leti ogorčen že zgolj ob misli, da bi se novinarji kot gostje udeleževali dogodkov, ki jih pripravljajo politične stranke. Tokrat, ko je vabilo dejansko prišlo iz strankarskih vrst, se še ni oglasil. Res pa je, da je vabilo poslala njegova stranka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.