Vanja Pirc

28. 10. 2011  |  Mladina 43  |  Svet

Ljubitelj Joycea in kritik papeža

Kdo je David Norris, irski predsedniški kandidat, ki je imel resne možnosti, da postane prvi istospolno usmerjeni predsednik?

Na Irskem so imeli včeraj, dan pred izidom Mladine, predsedniške volitve. Ker takrat, ko smo zaključevali redakcijo, še niso odšli na volišča, ne moremo predstaviti izidov glasovanja, kljub temu pa je bilo že vnaprej jasno, da tokratnih volitev zlepa ne bodo pozabili - seveda zaradi kandidatov, ki so se odločili sodelovati v tekmi za predsedniški položaj.

Na Irskem so na predsedniških volitvah že vajeni kandidatov, ki štrlijo iz povprečja, pri čemer so pozornost večkrat pritegnili s škandali kot z vidnimi dosežki. A tudi ti niso zanemarljivi. Leta 1990 so za predsednico izvolili denimo znano borko za človekove pravice in feministko Mary Robinson in tudi tokrat je največ pozornosti med kandidati pritegnil borec za človekove pravice, natančneje za pravice istospolno usmerjenih, David Norris. Neodvisni kandidat ne skriva istospolne usmerjenosti, v zgodovino se je zapisal kot aktivist, ki ima največ zaslug za to, da so v tej otoški državi (šele) leta 1993 z zakonom dekriminalizirali homoseksualnost.

Neodvisni kandidat ima največ zaslug za to, da so v tej otoški državi leta 1993 z zakonom dekriminalizirali homoseksualnost.

Norris je sprva veljal za popolnega outsiderja, a volivci so dobesedno vzljubili 67-letnega nekdanjega univerzitetnega profesorja, ki je bil rojen v današnji Kinšasi, velja za velikega ljubitelja pisatelja Jamesa Joycea, je član protestantske manjšine in oster kritik papeža, obvlada klavir, sicer pa je vzvišen, a duhovit, pa tudi izredno spreten govornik. Ko so mediji med volilno kampanjo razkrili, da se je pred časom zavzel za nekdanjega ljubimca, izraelskega propalestinskega aktivista Ezro Jicaka, ki so ga zaradi spolnega odnosa s petnajstletnikom obsodili posilstva, je sicer izbruhnil pravi škandal, češ da naj bi bil s tem podprl pedofilijo. In ko so k temu dodali še njegova razmišljanja iz nekega starega intervjuja o tem, kako so v antični Grčiji starejši moški skrbeli za intelektualno in spolno vzgojo mlajših, je Norris presodil, da nima več smisla vztrajati. Prostovoljno je izstopil iz predsedniške tekme. Nato se je v njegov elektronski predal vsulo 3000 podpornih pisem, ki so jih podpisale tudi medicinske sestre in nune in Norris si je premislil. Čeprav nikomur ni bilo povsem jasno, kako se bo na to odzvala širša javnost, je ponovno aktiviral kandidaturo.

Poleg Norrisa so se za predsedniški položaj borili še nekdanja evroposlanka Dana Rosemary Scallon, ki je leta 1970 zastopala barve Irske na Evrosongu in zmagala, Martin McGuinness, nekdanji vodja Irske republikanske armade, ki kot politik deluje na Severnem Irskem, Seán Gallagher, podjetnik, ki se je rodil skoraj slep in je zdaj sodnik v irski različici resničnostnega šova Dragon's Den, ter laburistični kandidat Michael D. Higgis. Zadnji trije so v zadnjih tednih v javnomnenjskih anketah pridobili nekaj prednosti pred preostalimi kandidati, delno tudi zaradi padca Norrisove priljubljenosti.

Če bi Norris postal predsednik, bi bil prvi istospolno usmerjeni predsednik kakšne države na svetu. Prva predsednica vlade, ki je deklarirano istospolno usmerjena, je, kot je znano, sedanja islandska premierka Jóhanna Sigurðardóttir.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.