Peter Petrovčič

 |  Mladina 46  |  Politika

Strankarski mostovi

Mariborska SDS znova kršila pravila predvolilne igre

Na črno postavljeni napisi najboljše stranke

Na črno postavljeni napisi najboljše stranke
© Marko Pigac

Predvolilna dirka je v polnem razmahu in stranke so maksimalno angažirane za pridobivanje volivcev. Vprašanje pa je, kako daleč so posamezne izmed njih pripravljene iti. Mariborska SDS recimo že dlje hodi po robu zakonitosti predvolilne tekme. Prejšnji teden si je prisvojila dobrodelno prireditev za male živali iz mariborskega zavetišča, zdaj pa še mestne javne površine, točneje mostove in nadvoze.

Na najprometnejših cestnih povezavah Maribora z obrobjem so člani SDS razobesili transparente stranke. Med drugim tudi na Košaškem mostu oziroma nadvozu čez Šentiljsko cesto in na železniškem nadvozu čez Ptujsko cesto. Prvi je v lasti Mestne občine Maribor in v upravljanju komunalnega podjetja Nigrad. Na mestni občini pojasnjujejo, da »v sklopu oglasnih mest za volitve, ki jih mora Mestna občina Maribor ponuditi političnim strankam za volitve, tega mesta za transparent ni«. Berta Krajnc iz službe za upravno-tehnične zadeve pri podjetju Nigrad pa pravi: »Če bi bil na tisti lokaciji transparent politične stranke izobešen z našim dovoljenjem, bi ga obesili mi. A tega nismo storili, prav tako nismo izdali dovoljenja, da se na tem nadvozu obesi kak transparent.« Odstranitev transparenta, pravijo, pa je v domeni občinske inšpekcijske službe.

Drugi, železniški nadvoz čez Ptujsko cesto, upravlja Holding Slovenskih železnic. Ta je v preteklosti, čeprav gre za podjetje v izključni državni lasti, že sklenil oglaševalski posel z eno od političnih strank. Pred lokalnimi volitvami leta 2006, ko je državo vodila Janševa vlada, je SDS omogočil, da je v svoje barve in logotip oblekla potniški vlak, ki je potem prevažal potnike širom po Sloveniji.

SDS v času predvolilne kampanje zavezujejo številni zakoni glede načina in izvedbe oglaševanja.

Glede transparenta SDS na svojem objektu v Mariboru pojasnjujejo, da ni bil postavljen v dogovoru o oglaševanju s Slovenskimi železnicami, »saj na mostu oglaševanje sploh ni predvideno«. Tudi sicer pred letošnjimi volitvami Slovenske železnice niso sklenile nobenega dogovora o oglaševanju katerekoli politične stranke na svojih oglasnih površinah. »V primeru nepooblaščenega nameščanja oglasov na objekte Slovenskih železnic ali na objekte javne železniške infrastrukture Slovenske železnice te odstranijo,« še dodajajo.

Gre torej za povsem udarniško akcijo mariborskih SDS-jevcev v slogu nevladnih aktivistov, ki so pozivali proti včlanitvi v zvezo Nato in EU ali demonstrirali proti diktatu kapitala. A s pomembno razliko, SDS v času predvolilne kampanje zavezujejo številni zakoni glede načina in izvedbe oglaševanja in tudi glede financiranja tega, predstavniki mariborske SDS pa niso nevladni aktivisti, pač pa bodoči poslanci, ministri in predsedniki vlad.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.