Vanja Pirc

 |  Mladina 46  |  Družba

Mladinin volilni album

Na Facebooku lahko zbirate sličice vidnejših politikov, ki sodelujejo na volitvah

Letošnje volitve bodo, kot kaže, napete vse do konca, in da bi bile še malce zanimivejše, je Mladina te dni pripravila predvolilno nagradno igro Volitve 2011, v kateri je mogoče zbirati sličice vidnejših politikov, ki so se spustili v boj za poslanske sedeže. Gre za spletno igro, zato so sličice in albumi virtualni. V igri je mogoče sodelovati prek spletnega družabnega omrežja Facebook, kmalu pa bo na voljo tudi v obliki aplikacije za Applove naprave.

Zbiranje sličic je zadnja desetletja postalo nekakšen tradicionalen slovenski hobi. Generacije otrok so zrasle ob albumih s sličicami živali iz Životinjskega carstva, pozneje tudi ob sličicah z motivi iz Ninja želv, Beverly Hillsa 90210 ali Tarzana, najbolj množično pa smo, otroci in odrasli, zbirali sličice z motivi nogometašev, ki so bile naprodaj ob svetovnih prvenstvih. Leta 1990, ko je bilo prvenstvo v Italiji, smo besno kupovali paketke ali pa Royalove pudinge, ki so jim bile brezplačno priložene sličice, ter menjali nizozemska nogometaša Ruuda Gullita in Marca van Bastna za fante iz jugoslovanske reprezentance. Lansko pomlad pa smo nič manj zagnano menjali Davida Beckhama in Ikerja Casillasa za našega vratarja Samirja Handanovića. Zakaj ne bi torej zdaj, ko so pred nami ene najzanimivejših volitev v zgodovini samostojne Slovenije, zbirali še sličic z motivi naših politikov, tudi Janše, Viranta in Jankovića, in si jih izmenjevali?

In zakaj ne bi bile sličice poleg tega še virtualne? Zbiranje virtualnih sličic prek Facebooka ni novost, že pred leti smo tako zbirali denimo sličice Životinjsko carstvo, v zadnjem času pa Smrkce. Največja prednost takšnih sličic je, da so, v nasprotju s papirnatimi, brezplačne.

Mladinino spletno igrico je zasnovalo podjetje Baltazar Labs, do nje pa je mogoče dostopati na dva načina. Uporabniki Facebooka lahko vanjo vstopijo prek Mladinine Facebookove strani (imenuje se Spletna Mladina) in v levi navigaciji poiščejo rubriko Volitve 2011. Uporabniki Applovih naprav pa si bodo lahko kmalu naložili tudi brezplačno aplikacijo Volitve 2011 in sličice zbirali neposredno prek iPhona, iPoda ali iPada. Uporabniki igrice bodo sličice dobili z brezplačnim nakupom v virtualni trgovini, če bodo želeli napolniti album, pa bodo morali politične obraze menjati s svojimi prijatelji na Facebooku ali z drugimi uporabniki aplikacije Volitve 2011.

Ker gre za nagradno igro, se najboljšim zbirateljem sličic obetajo vsakotedenske nagrade. Ob koncu igre pa bomo med vsemi sodelujočimi izžrebali še prejemnike glavnih nagrad, trimesečne naročnine na posamezne publikacije podjetja Mladina - na revije Mladina, Mladina Global in Monitor. Nagradna igra se bo končala 4. decembra ob 19. uri. Žrebali bomo torej takoj, ko se na volilni dan zaprejo volišča in bo nova sestava parlamenta zapečatena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.