Peter Petrovčič

 |  Mladina 47  |  Politika

Kralji nadomestil: Ne Virant, Šturm in Jambrek!

Ne samo Virant, Šturm in Jambrek sta prejela bistveno več

Peter Jambrek

Peter Jambrek
© Arhiv Mladine

Državljansko listo Gregorja Viranta je podprl tudi prvi predsednik ustavnega sodišča dr. Peter Jambrek. Virant je polovico tega, kar je dobil zaradi neupravičenega prejemanja nadomestila za brezposelnost, vrnil, Jambrek pač ne. Jambrekov paradoks je morda celo večji od Virantovega.

Pravico do nadomestila za brezposelnost, kot jo poznamo pri ministrih in poslancih, imajo tudi ustavni sodniki. Nadomestilo je doslej izmed 32 ustavnih sodnikov prejemalo zgolj 14 sodnikov. Od tega jih je osem nadomestilo prejemalo pol leta ali manj. V celoti pa je to pravico izkoristilo le pet ustavnih sodnikov, med njimi Jambrek, ki je bil ustavni sodnik med letoma 1991 in 1999. V 12 mesecih po koncu devetletnega mandata je skupaj prejel 46.475 evrov bruto.

Po tem zgolj pol leta ni bil strošek proračuna. Jambrek je namreč junija 2000 postal minister za notranje zadeve v prehodni vladi Andreja Bajuka, ki je delovala šest mesecev med padcem Drnovškove vlade in volitvami konec leta 2000. Točneje, minister je bil samo pet mesecev in 23 dni. A to ga ni zmotilo, da ne bi 12 mesecev prejemal nadomestila za brezposelnost, potem pa zaprosil še za dodatnih deset mesecev prejemanja nadomestila do upokojitve.

Na mesec je dobil povprečno današnjih 4900 evrov bruto, skupaj slabih 108 tisoč evrov. Z ministrskim nadomestilom vred je torej od države dobil 154.275 evrov. A tako kot Virant je tudi on v tem času služil dodaten denar, saj je bil dekan in predavatelj na zasebni Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu. To je, skupaj s somišljeniki, ustanovil 17. avgusta 2000, dobre tri mesece, preden se mu je iztekel ministrski mandat.

Viranta in Jambreka pa poleg zaupanja v Virantov politični projekt druži tudi to, da sta v preteklosti predsedovala Zboru za republiko. Predsednik tega je zdaj Lovro Šturm, ki je bil prav tako minister v Bajukovi vladi. Tudi on je po svojem prvem ministrskem mandatu prejemal nadomestilo za brezposelnost. Sicer zgolj nekaj mesecev. A Šturm je bil prav tako ustavni sodnik. Natančno tisti ustavni sodnik, ki je po izteku mandata na ustavnem sodišču najdlje prejemal nadomestilo. Dobival ga je leto in pol, in sicer do dneva, ko je začel opravljati funkcijo ministra v Bajukovi vladi. Skupaj je prejel kar 91.407 evrov bruto nadomestila za brezposelnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.