Vanja Pirc

 |  Mladina 47  |  Politika  |  Kultura

Novi performans Marka Breclja: Kolenovanje

Simbolična prošnja koprskemu županu, naj ne krči sredstev za mladinsko kulturo

Znani slovenski kantavtor in koprski aktivist Marko Brecelj, ki je hkrati vodja Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN), zadnje dni izvaja kolenovanje. Tako je poimenoval performans, zaradi katerega vsak dan po nekaj ur preživi pred poslopjem Mestne občine Koper in v njem. Kadar se mimo njega sprehodi koprski župan Boris Popovič, poklekne in ga s tem simbolično prosi za denar.

Brecelj tako izraža zaskrbljenost, ker je občina občutno zmanjšala sredstva, s katerimi njegovo društvo upravlja koprski Mladinski, kulturni, socialni in multimedijski center (MKSMC). Ta je za svojo redno dejavnost zadnja leta od občine prejemal približno 42.000 evrov. Nekaj sta k znesku primaknila še ministrstvo za kulturo in urad za mladino, a občinska sredstva so bila vedno ključna, da so lahko vse leto pripravljali po tri do pet prireditev na teden. Tokrat je občina, ki ima v proračunu osemmilijonski primanjkljaj, a naj bi ga pokrila z rezervami iz prejšnjih let, svoj delež zmanjšala za kar 14.000 evrov, in kot napoveduje Brecelj, bo to zelo okrnilo njihov program.

Na koprski občini so protest že pospremili z besedami, da DPZN ni prav nič na slabšem kot nekatera druga društva, poleg tega je letos to društvo pravzaprav prejelo več denarja, kot trdi. Brecelj na to odgovarja, da so sami veliko aktivnejši kot številna druga društva. Res so dobili dodatnih 25.000 evrov, a ta sredstva so vsakoletna in namenska - z njimi financirajo izključno festival Koperground, ki največje obalno mesto kulturno drži pokonci tudi avgusta. Ob letošnjem festivalu so med drugim postavili jumbo plakat v podporo delavcem Luke Koper in šele po objavi opazili, da je logotip občine na njem prečrtan. Brecelj je takrat dejal, da gre verjetno za poseg samega župana, ki ne želi javno podpreti stavkajočih delavcev, zato nekateri zdaj ugibajo, ali se ni društvo v nemilosti morda znašlo tudi zaradi tega zapleta.

Ne glede na to je Brecelj Popoviču hvaležen, ker je imel doslej večji posluh za mladinsko kulturo od prejšnjih županov. Tudi zato upa, da bo občina svojo tokratno odločitev premislila in do konca novembra izkoristila možnost, da sklep spremeni. Sicer bo kolenovanje nadaljeval, pri tem pa so mu podporo že izrekli tudi nekateri drugi kulturniki, recimo režiserka Mateja Koležnik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.