Staš Zgonik

 |  Mladina 47  |  Politika

Zakon o poroštvu za TEŠ 6: Kumrova laž

Sprenevedanje o avtorstvu zakona o poroštvu za TEŠ 6

Dušan Kumer

Dušan Kumer
© Borut Krajnc

Med predvolilnim soočenjem na POP TV je beseda tekla tudi o TEŠ 6. Nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić, se je precej neuspešno otepala očitkov, da bi lahko v njeni stranki, ki je celoten mandat vodila gospodarski resor, projekt ustavili, če je že tako netransparenten in negospodaren.

A največji „spodrsljaj“ si je privoščil Dušan Kumer iz SD. Na vprašanje voditelja, ali se mu ne zdi sporno, da so poslanci konec septembra v parlamentarno proceduro vložili zakon o 440-milijonskem državnem poroštvu za TEŠ 6, ki so ga spisali v TEŠ-u, je presenetljivo zanikal, da bi se to zgodilo. „Kje pa imate dokaze za to, da so v TEŠ-u napisali zakon?“ je odvrnil. Na vztrajanje voditelja, da je poslanec SD Bojan Kontič, prvopodpisani med predlagatelji zakona, to javno priznal, pa je odvrnil: „Mislim, da nimate pravih informacij. Ta zakon je nastal kar v državnem zboru. /.../ Kakšna izhodišča so pa lahko bila napisana kje drugje, ampak zakon je nastal v državnem zboru.“

Glede na to, da je Dušan Kumer predsednik poslanske skupine SD, bi pričakovali, da ima pregled nad delom svojih poslancev, zato težko verjamemo, da javno priznane resnice preprosto ne pozna. Poslanec Bojan Kontič nam je takrat v telefonskem pogovoru povsem odkrito priznal, da so zakon spisali v skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE), katerega del je TEŠ, pri tem pa vztrajal, da je šlo pri vložitvi zakona kljub vsemu za državni interes, saj bi sicer nastala škoda.

Če to Dušanu Kumru ni dovolj, naj ga spomnimo še na izjavo generalnega direktorja HSE Matjaža Janežiča, ki jo je dal za Dnevnik: „Zakon je bil narejen v skupini HSE, ogrodje pa smo uskladili z ministrstvom za finance, ki ga je dopolnilo s fazami postopka za odobritev poroštva.“ Zakon je torej očitno nastajal povsod, samo v državnem zboru ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev