Peter Petrovčič

 |  Mladina 48  |  Politika

Je problem v sodstvu ...

... ali v njegovih strankah?

Janšev prihod na sodišče v enem izmed procesov

Janšev prihod na sodišče v enem izmed procesov
© Borut Krajnc

SDS v svojem predvolilnem televizijskem oglasu opozarja, kaj vse je narobe v Sloveniji. Eden izmed glavnih problemov so sodni zaostanki. Pravijo, da „nerešeni sodni spori zavirajo razvoj“.

Predpostavimo, da to drži. Da so za težave v Sloveniji sokrivi številni sodni spori, ki jih pred sodišči sprožajo ljudje s tožbami ali s svojim ravnanjem, zaradi katerega so toženi v civilnih postopkih ali obtoženi v kazenskih. In kje ti ljudje dobijo zgled? Pri najvišjih funkcionarjih, osebah z največjim vplivom. Recimo pri Janezu Janši.

Janez Janša osebno ima ta trenutek pred slovenskimi sodišči odprta dva kazenska postopka, v katerih je obdolženec, in dva pravdna postopka, v katerih je tožnik. Najbolj znan je orožarski posel s patrijami, v katerem je pred kazenskim sodiščem obtožen prejemanja podkupnine. Poleg tega je zoper njega vložena še kazenska ovadba zaradi suma zlorabe osebnih podatkov, ki jo je vložila informacijska pooblaščenka.

Potem je tu še cel kup kazenskih postopkov, v katerih je sam podal predlog za pregon. Na njegov predlog je tožilstvo začelo pregon nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika, direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, finskega novinarja Magnusa Breglunda in finske nacionalne televizije YLE zaradi oddaje Resnica o Patrii. Spomladi je zastaral kazenski postopek zoper policista Zlatka Gomilška, ki ga je tožilstvo tudi začelo na Janšev predlog. V povezavi s tem je tekel postopek pred delovnim in socialnim sodiščem, v katerem je Gomilšek uspešno dobil nazaj službo na policiji, ki jo je izgubil v času Janševe vlade. Janša pa je zoper sodnika, pri katerem je zastaral kazenski postopek, vložil kazensko ovadbo.

Pred civilnimi sodišči je bil Janša tožen zaradi izjav o podjetju za raziskovanje javnega mnenja Ninamedia, zoper njega je tekel tudi kazenski postopek. Ta je zaključen, civilni še teče. Potem ko je bil Janša na prvi in drugi stopnji obsojen na plačilo dobrih 4000 evrov odškodnine, zdaj o tem odloča še vrhovno sodišče.

Največ pa je civilnih postopkov, v katerih je Janša tožnik. Samo v tem letu je s poravnavo zaključil kar tri tožbe; tožil je nekdanjega premiera Antona Ropa, nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in psihiatra in člana LDS Slavka Ziherla. Donedavno je tožil tudi Dnevnikovega kolumnista in profesorja na FDV Vlada Miheljaka, a je tožbo umaknil. Še vedno pa toži Delovega novinarja Dejana Karbo in časopisno hišo Delo. V preteklosti je tožil še Ladislava Troho.

V zadnjih letih je bil torej Janša skupaj dvakrat obtožen pred kazenskim sodiščem, sedemkrat je tožil in bil enkrat tožen pred civilnimi sodišči, hkrati pa je podal sedem predlogov za kazenski pregon. Ni kaj, res se zdi, kot da je krivda za upočasnjen razvoj tudi v preštevilnih sodnih sporih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.