Padec Gregorja Viranta

Novinar Jure Trampuš je v članku z naslovom Padec Gregorja Viranta med tistimi, ki so „letos državi pomagali z donacijami“, navedel tudi Javno agencijo za knjigo RS, ki da je „sredstva namenila SAZU, znesek donacije je bil visok 35.748,00 EUR“.

Zapisano nas je osupnilo, saj bi po treh letih delovanja agencije moralo biti že znano, da agencija sofinancira področje knjige, tj. celotne verige od avtorjev do knjigarn, vključno z mednarodno promocijo, ter sredstva razdeljuje izključno prek javnih razpisov in pozivov.

SAZU je tako v letu 2011 na razpisu za znanstveni tisk pridobila 800,00 EUR, v kolikor pa je novinar imel v mislih Znanstveno-raziskovalni center SAZU, naj povemo, da je tudi ta sofinanciran na razpisih JAK za znanstveni tisk in knjižne projekte, med drugim za temeljni nacionalni projekt Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, vendar v znesku, ki ni enak v članku navedeni vsoti. Tudi ta sredstva niso donacija.

JAK v času svojega obstoja ni nikdar in nikomur donirala finančnih sredstev, je pa s proračunskimi sredstvi na podlagi razpisov in pozivov podprla mnogo zanimivih projektov, kar je razvidno z naše spletne strani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.