Vanja Pirc

 |  Mladina 50  |  Politika

Proti prostoru za vse otroke

Zakaj bo telovadnica šole za otroke s posebnimi potrebami manjša od načrtovane?

Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka na Ptuju v letošnjem šolskem letu izobražuje 72 otrok z blažjo, zmerno, hujšo in hudo motnjo v duševnem razvoju. Čeprav gre za institucijo, pomembno za širši okoliš, šola že leta deluje v povsem nehumanih razmerah. Ne le da ima prehodne učilnice in premajhne delovne površine, vsepovsod sta tudi plesen in vlaga, premore le štiri straniščne školjke in en sam štedilnik za pripravo hrane, poleg tega nima niti dvigala za gibalno ovirane.

Leta 2007 so se začeli konkretni postopki za gradnjo novega šolskega poslopja, a letos, ko bi morali končno pridobiti gradbeno dovoljenje, se je zapletlo. Predvidenemu projektu so se uprli nekateri okoliški prebivalci, čeprav naj bi bili vajeni sobivanja z osebami s posebnimi potrebami, saj so v njihovi soseski bivalne skupnosti Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava. Morda so sosedje tudi zato ves čas poudarjali, da ne nasprotujejo šoli za otroke s posebnimi potrebami, temveč njeni telovadnici, ki naj bi bila zastavljena prerazkošno za njihovo sosesko.

Šola je res zasnovala nadstandardno telovadnico, a tako je ravnala na pobudo šolskega ministrstva, ki je želelo, da bi rekreacijo omogočali tudi dijakom iz bližnjega dijaškega doma, s katerim si bo šola delila kuhinjo in kurilnico, ter okoliškim otrokom in odraslim. V šoli so skušali sosedom dopovedati, da bi bila telovadnica, ki bi bila odprta tudi popoldne, lahko povezovalni člen med osebami s posebnimi potrebami in sosesko. A sosedje so vztrajali, da bodo obiskovalci odprte ploščadi nad telovadnico povzročali preveč hrupa in da bo kakovost njihovega življenja s tem slabša.

Ker sosedje niso popustili, je nazadnje popustila šola. Iz načrtov je izbrisala odprto ploščad in s tem telovadnico zmanjšala, tako jo bodo po novem namenili izključno otrokom s posebnimi potrebami. Zdaj, ko telovadnica ne bo srečevališče najrazličnejših ljudi, ji sosedje ne nasprotujejo več, a nekateri tudi z novo rešitvijo niso zadovoljni. Na javni tribuni je bilo slišati celo predlog, da bi morali ob šoli zgraditi protihrupno ograjo.

Ravnateljica Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka Dragica Emeršič pravi, da se bodo zaradi zmanjšanja telovadnice postopki za gradnjo nove šole zdaj vendarle premaknili z mrtve točke. Vseeno pa ostaja grenak priokus. Odpor nekaterih sosedov jo je presenetil, zlasti zato, ker je bila prvotna telovadnica namenjena tudi njihovim otrokom in njim samim.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.