|  Mladina 50  |  Politika

Kako je politika spodbudila pogrom

Primer bombe in Strojanovih

Janez Janša na protiromskem shodu pred poslopjem vlade, maja 2004.

Janez Janša na protiromskem shodu pred poslopjem vlade, maja 2004.
© Boban Plavevski

Se še spomnite Strojanovih? Pa bombe, ki so jo trije nestrpneži vrgli v hišo v romskem naselju Dobruška vas pri Šentjerneju in pri tem ubili enaindvajsetletno Jovanko Kočevar in njeno mamo, Ivanko Brajdič? To se je zgodilo poleti 2005, v času, ko je skupina univerzitetnih profesorjev in drugih intelektualcev protestirala proti segregiranemu poučevanju romskih in neromskih otrok, ko so se na Dolenjskem vrstile zapore in podobno. Mesec dni pred eksplozijo bombe so se v Novem mestu pojavili letaki: »Cigani. Nikar te ga veliko srati, ker bombaš Boško Buha vas čaka v Brezju –Žžabjaku za vrati!!!!“.« Nato so priletele bombe. Leto dni kasneje, septembra 2006, so v Ambrusu izbruhnili nemiri zaradi družine Strojanovih, saj je lokalno prebivalstvo vzelo zakon v svoje roke in želelo izseliti romsko družino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.