16. 12. 2011  |  Mladina 50  |  Politika

Kako je politika spodbudila pogrom

Primer bombe in Strojanovih

Janez Janša na protiromskem shodu pred poslopjem vlade, maja 2004.

Janez Janša na protiromskem shodu pred poslopjem vlade, maja 2004.
© Boban Plavevski

Se še spomnite Strojanovih? Pa bombe, ki so jo trije nestrpneži vrgli v hišo v romskem naselju Dobruška vas pri Šentjerneju in pri tem ubili enaindvajsetletno Jovanko Kočevar in njeno mamo, Ivanko Brajdič? To se je zgodilo poleti 2005, v času, ko je skupina univerzitetnih profesorjev in drugih intelektualcev protestirala proti segregiranemu poučevanju romskih in neromskih otrok, ko so se na Dolenjskem vrstile zapore in podobno. Mesec dni pred eksplozijo bombe so se v Novem mestu pojavili letaki: »Cigani. Nikar te ga veliko srati, ker bombaš Boško Buha vas čaka v Brezju –Žžabjaku za vrati!!!!“.« Nato so priletele bombe. Leto dni kasneje, septembra 2006, so v Ambrusu izbruhnili nemiri zaradi družine Strojanovih, saj je lokalno prebivalstvo vzelo zakon v svoje roke in želelo izseliti romsko družino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.