Vanja Pirc  |  foto: Matjaž Tančič

 |  Mladina 51  |  Družba

Pravi dedki Mrazi

Vsak december si nadenejo sivo kučmo in belo brado. Potem obiščejo vrtce, šole, kulturne domove in mestna središča ter tam razveseljujejo mlado in staro. Res je, več jih je. A le za nekatere lahko rečemo, da so čisto pravi dedki Mrazi.

Rastko Tepina je začel kot dedek Mraz nastopati pred tremi desetletji. Je pravzaprav vnuk dedka Mraza, saj je ta lik upodabljal že njegov ded.

Rastko Tepina je začel kot dedek Mraz nastopati pred tremi desetletji. Je pravzaprav vnuk dedka Mraza, saj je ta lik upodabljal že njegov ded.

V soboto zvečer, ko je bila v Velenju že trda tema, se je skupinica odraslih in otrok pripravljala na spust v podzemlje, ki je bilo nekoč rudnik, zdaj pa je del Muzeja premogovništva Slovenije. Obiskovalci so dobili površnike, čelade in zavitke s knapovsko malico, pomahali muzejski maskoti krtu Ligiju v slovo in se po pozdravu »Srečno!« odpeljali 157 metrov pod zemeljsko površje. Tam jih je čakala poldrugo uro dolga predstavitev tega, kako so lignit pridobivali nekoč in kako ga pridobivajo danes. Takšne predstavitve so zelo poučne, tokratna pa je bila sploh nekaj posebnega. Le nekaj metrov po vstopu v rudnik je obiskovalce presenetil nepričakovan gost – eden od naših treh decembrskih dobrotnikov, dedek Mraz.

Pred njimi se je pojavil z belo brado in belimi lasmi, ki jih je prekrivala siva kučma iz polšjega krzna. Odet je bil v bel plašč, obut v črne škornje, pri hoji pa se je opiral na palico. Čeprav je bil visokorasel, njegov glas pa globok, otrok ni prestrašil. Nasprotno, dovolili so mu, da jih je pobožal po glavi, potem pa jim je povedal, da je rudnik obiskal zato, ker ima z rudarji marsikaj skupnega, saj vsi zagovarjajo denimo solidarnost. Sam si želi tudi, da bi bili ljudje spoštljivi drug do drugega. Otroci so nato iz njegove dlani vzeli ponujene bombone, najstarejšemu v skupini, ki je bil že dedek, pa je pustil priboljšek za rudarje, tobak za žvečenje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Gregor Hrovatin, Maribor

    Pravi dedki Mrazi

    Spoštovani kolega Robert! Za reportažo pod zgornjim naslovom si prostodušno (no, »z resnim obrazom«) priznal, da si otroka, ki te je prosil za pomoč pred nasiljem v družini, »lahko potolažil le s tem, da bo boljše.« No, pomislil si tudi, »ali moraš poklicati socialno službo.« Halo?! Koga bi poklical, če bi se k tebi zatekel prestrašen odrasel človek in ti povedal, da se v... Več

  • Robert Waltl, Ljubljana

    Pravi dedki Mrazi

    Neverjetno mi se zdi, s kakšnim viškom kompetence prihajajo nasveti v zvezi z reševanjem vprašanj nasilja v družini. Odkar je tema prisotna v medijih, se mnogi, pa tako tudi dotični g. Hrovatin, čutijo poklicane deliti nasvete o tem, kako „potegniti kakšnega otroka iz pekla domačega ognjišča“. Govoriti o nasilju, obsojati ga, umakniti njegove tragične posledice in delovati na ozdravjenju, storiti vse,... Več