Marjan Horvat

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Svet

Evropska ideja je talka »gasilcev«

Minulo leto so se evropski politiki pragmatično ukvarjali s težavami EU, koraka naprej pa ne zmorejo

Ive Tabar, bodyartist, ki si je iz roke iztrgal noht ter ga presadil na skulpturo človeške ribice, okrašene z evropsko zastavo

Ive Tabar, bodyartist, ki si je iz roke iztrgal noht ter ga presadil na skulpturo človeške ribice, okrašene z evropsko zastavo
© Borut Peterlin

»Ne potrebujemo le gasilcev; potrebujemo tudi arhitekte.« Tako je lanskega septembra v časniku Mittelweg 36 Jacques Delors, trikratni predsednik evropske komisije, opozoril na nujnost novih premislekov o Evropi. Kriza ni samo gospodarska in finančna, ampak zlasti razvojna, kajti politične elite niso sposobne oblikovati ustreznih rešitev za izzive 21. stoletja. Zatekajo se h kratkoročnim rešitvam, brez nove razvojne paradigme.

Vse do krize jih ni skrbel neoliberalistični obrazec evropskega razvoja. Akterji EU so stavili na uspešno ekonomijo, kar naj bi bilo mamljivo tudi za nove članice, za slabe čase pa so ponujali »zasilni načrt« v obliki evropske identitete; še manj jasen in manj uresničljiv, kot je bilo Titovo »bratstvo in enotnost«.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.