Staš Zgonik

 |  Mladina 51  |  Družba

NepoTEŠeni

Čeprav državnega poroštva še ni, se zdi vprašanje dokončanja šestega bloka TEŠ samo vprašanje časa

Šesti blok pa kar raste in raste

Šesti blok pa kar raste in raste
© Goran Petrašević

Iz jedrske elektrarne v Fukušimi še je še kadilo, v Šoštanju so si že meli roke. Direktor termoelektrarne (TEŠ) Simon Tot je dejal, da bo nesreča pozitivno vplivala na projekt šestega bloka. Jedrska nesreča kaže na to, da je usmeritev energetike v Sloveniji pravilna, je še pristavil.

Večina leta je, kar se tiče projekta TEŠ 6, potekala kot po maslu. Raziskava nemške družbe Evonik, je pokazala, da sta ustavitev naložbe in obnova blokov 4 in 5 neekonomični. Raziskava o zalogah premoga je pokazala, da ga je ravno dovolj (ugotovitev je za marsikoga sporna) za obratovanje TEŠ 6. Primorje, ki je bilo izbrano za izvajalca gradbenih del, se je s ponudbo 24,5 milijona evrov kar za 10 milijonov spustilo pod ceno, ki so jo predvidevali v TEŠ.

V Šoštanju so zabrneli gradbeni stroji in z vsakim dnem so imeli zagovorniki gradnje več razlogov za trditve, da je projekt prišel že predaleč, da bi ga ustavili. Znesek celotne investicije se je sicer dvignil za 100 milijonov, na 1,3 milijarde evrov, a pri že tako visokem znesku to nikogar ni resnično zmotilo. Prav tako je šla precej mirno mimo informacija o tem, da je revizijska hiša PricewaterhouseCoopers pri pregledu dokumentacije ugotovila številne nepravilnosti. Švicarski tožilci, ki so ugotovili, da je podkupovanje stalna praksa družbe Alstom (dobaviteljice opreme za TEŠ 6) pri pridobivanju pogodb za gradnjo termoelektrarn, pa v preiskovanje poslov v 15 državah žal niso vključili Slovenije.

V Šoštanju so teoretično zaprli finančno konstrukcijo za gradnjo šestega bloka. Z Evropsko banko za obnovo in razvoj so podpisali pogodbo o 200-milijonskem posojilu, Evropska investicijska banka pa je sprostila 110 milijonov od skupaj 550 milijonov evrov posojila za gradnjo TEŠ 6. Preostali znesek naj bi v Šoštanju dobili na podlagi državnega poroštva. Kot so opozarjali, bi to poroštvo potrebovali do novembra, sicer bi jim začelo zmanjkovati denarja. A prav pri poroštvu se je zapletlo.

Ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Darje Radić soglasja k poroštvu ni hotelo dati. Mnenje ministrstva se ni spremenilo niti po tem, ko je Radićeva odstopila in je posle prevzel Mitja Gaspari. Ko je nato Pahorjeva vlada dobila nezaupnico, so na Gregorčičevi sklenili, da skrb za državno poroštvo ne spada med tekoče posle. Zadevo so skušali reševati poslanci na čelu s poslansko skupino SD, ki so v postopek vložili predlog zakona o poroštvu. Tega so, kot je za Dnevnik priznal Janežič, ob pomoči finančnega ministrstva spisali na Holdingu slovenskih elektrarn. Gospodarska družba se je, četudi v državni lasti, neposredno vmešala v zakonodajni postopek. Zadevo so na koncu taktično presekali poslanci SDS, ki so poskrbeli, da zakon ni prestal parlamentarnega postopka. Kot je pojasnil Andrej Vizjak, so želeli razpravo o TEŠ 6 umakniti iz predvolilnega obdobja. To jim je tudi uspelo, saj je bila tematika na soočenjih potisnjena v ozadje, najbolj glasni nasprotniki projekta – stranka Zares – se niso uvrstili v parlament. Čeprav so v SDS verjetno računali, da bodo kot zmagovalna stranka oni tisti, ki bodo poskrbeli za izvedbo TEŠ 6, pa tudi zmagovalec Zoran Janković zagovarja njegovo dokončanje.

»Nekoga, ki je bil na sprehodu priča posilstvu, pa se je obrnil stran, ne moremo obtoževati, da je posiljevalec, a tudi ne reči, da je nedolžen.«
Predsednik Zaresa Gregor Golobič, v Žurnalu, o krivdi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.