Borut Mekina

 |  Mladina 1  |  Politika

Električni Božiček

V energetiko je Božiček kljub oviram vendarle prišel

V Šoštanj so tudi letos prišle božičnice

V Šoštanj so tudi letos prišle božičnice
© Stane Špegel

V Elektru Primorska, kjer od novega leta poteka stavka zaradi 354 evrov božičnice, te dejansko sploh ne bi smeli izplačati. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je nedavno v priporočilih zapisala, da (para)državne družbe, ki niso dosegle zastavljenih poslovnih rezultatov, božičnice ne bi smele izplačati.

Seveda je pohvalno, da uprave zaposlenim izplačujejo nagrade, so pa občutki malce bolj mešani, če takšne nagrade izplačujejo v podjetjih v državni lasti, ki jim ekonomsko uspešnost zagotavlja monopolni položaj. V takšnem položaju je v Sloveniji predvsem energetskih sektor. Pred mesecem so iz AUKN-a medijem poslali podatke o povprečni višini plače, regresov, božičnic in nagrad v državnem sektorju energetike za leto 2010. Podatki kažejo na celo vrsto ekscesov, ki so doslej javnosti ušli. V državnem Geoplinu si leta 2010 resda niso izplačali božičnice, a naj bi bila 13. plača znašala kar 3172 evrov.

Toda to ni nič v primerjavi z izplačili v manj znanem državnem podjetju Borzen, d. o. o., ki skrbi za trg električne energije. Tam naj bi si bili po podatkih AUKN-a leta 2010 izplačali kar 2091 evrov božičnice in nato še 5800 evrov nagrade. Na lestvici ekscesov sledi Elektro Slovenija, kjer so zaposleni dobili 1473 evrov božičnice in še 2880 evrov nagrade ...

In za leto 2011? Iz Borzna, Geoplina in skupine Holding Slovenskih elektrarn so na naše vprašanje tokrat sicer odgovorili, da bodo zaposlenim izplačali zgolj božičnico v višini minimalne plače, tako kot je to od njih želel AUKN. Kljub temu pa inovativnosti, ko pride čas božičnic, ni konca. V Elektru Slovenija priporočila AUKN-a niso upoštevali in so vsem zaposlenim izplačali 1440 evrov, malce več kot leta 2010, kar je predsednik uprave Aleksander Mervar upravičil, češ da gre zgolj za „drugačen pristop pri dodeljevanju mesečnih stimulacij posameznikom“.

Božičnico v višini minimalne plače so dobili tudi v Termoelektrarnah Šoštanj, čeprav je ne bi smeli. AUKN je „prepovedal“ izplačilo božičnic v dokapitaliziranih podjetjih, toda v HSE pravijo, da lani ni šlo za „pravo“ dokapitalizacijo, temveč zgolj za plačilo matičnega podjetja za gradnjo šestega bloka.

Če od 1,5 milijarde evrov kaj ostane še pri Božičku, pa seveda tako ali tako ni težav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev