Borut Mekina

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Politika

Romunska SDS

Izvožena analiza slovenskih razmer

Avstrijski Die Presse

Avstrijski Die Presse
© Arhiv Mladine

Stranka SDS je na svoji spletni strani navdušeno „ponatisnila“ članek o Sloveniji, ki ga je decembra objavil avstrijski desno usmerjeni tednik Die Presse. V njem novinar Hans Winkler zgroženo ugotavlja, da je slovenske zgodbe po tokratnih parlamentarnih volitvah nepreklicno konec, razlog za to pa naj bi bila nerazčiščena preteklost.

V Sloveniji menda nekdanji partijski šefi nadzorujejo večino medijev in še vedno prevladujoče državno gospodarstvo, če je bila kdaj izpeljana privatizacija, je vodila v „krog starih lobijev“, sedaj pa je državo vlada Boruta Pahorja zadolžila, saj so državne banke „slovenskim oligarhom“ namenile politično motivirana posojila. Slovenija naj bi bila edina komunistična država, „ki ni naredila niti formalnega preloma s preteklostjo, dejanskega pa sploh ne. Nikjer drugje, razen v Romuniji, nimajo nekdanji partijski šefi tako neomejenega vpliva kot v Sloveniji.“

Tudi upanja ni več, na zadnjih parlamentarnih volitvah naj bi bila skupina nekdanjih komunistov pod vodstvom Milana Kučana spet zmagala, ko je politični vakuum zasedla z novo stranko Zorana Jankovića, sina „slovenske matere in srbskega očeta“, ki je imel zagotovljenih okrog 200 tisoč glasov v Sloveniji živečih Srbov. Odgovor na vprašanje, od kod avstrijskemu novinarju takšne neumnosti, ni ravno težak, saj se članek začne z navedki iz „slovenskega informativnega tednika Demokracija“, ki je seveda v solastništvu SDS - česar novinarju očitno niso povedali.

A bolj kot novinarjeva površnost je zanimiva nevednost informatorjev. Ne samo zato, ker je v Sloveniji splošno znano, da srbska nacionalna manjšina ne šteje 200 tisoč duš, ampak kvečjemu 30 tisoč. Napako so „informatorji“ naredili tudi s primerjanjem Slovenije in Romunije. Sedanji predsednik romunske vlade Emil Boc je namreč na tokratnih parlamentarnih volitvah podprl prav SDS. In če je res, da imajo samo še v Romuniji „nekdanji partijski šefi tako neomejen“ vpliv kot v Sloveniji, je kar dobro, da so v SDS volitve izgubili, mar ne?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.