Borut Mekina  |  foto: Borut Peterlin

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Politika

 

Brat Janeza Janše že več kot 15 let nezakonito živi v črni gradnji

Hiša, ki bi jo moral Rajko Janša porušiti, a jo je kljub temu, da je črna gradnja, uspel priključiti na vso komunalno infrastrukturo.

Hiša, ki bi jo moral Rajko Janša porušiti, a jo je kljub temu, da je črna gradnja, uspel priključiti na vso komunalno infrastrukturo.

Rajko Janša, brat Janeza Janše, že več kot 15 let živi v na črno zgrajeni hiši. Njegova nepremičnina na Plešivici pri Žalni stoji namreč delno na travniku, delno na njivi. Vodja oddelka za okolje in prostor na grosupeljski upravni enoti Janja Slapšak Gorec nam je na naše vprašanje odgovorila, da je črna gradnja evidentirana v zemljiški knjigi na podlagi inšpekcijske odločbe št. 356-20/95 iz marca 1995. Za hišo je sicer Rajko Janša pridobil lokacijsko dovoljenje, a je to prenehalo veljati, medtem ko »gradbeno dovoljenje za navedeno gradnjo ni bilo pridobljeno« vse do današnjega dne.

O omenjenem primeru smo v Mladini pisali že pred mesecem dni, tedaj so nam z ministrstva za okolje odgovorili, da je »urbanistična inšpektorica v letu 1995 izdala odločbo, s katero je naložila odstranitev nelegalno zgrajenega objekta«, a zakaj postopek urbanistične inšpektorice »ni bil nadaljevan«, na ministrstvu niso znali povedati. Zgolj predvidevali so, da so morda uradni organi primer »pozabili« v času, ko so se občinske urbanistične inšpektorske službe preoblikovale v državno. Obljubili so, da bodo postopek nadaljevali, obstajala pa je tudi verjetnost, da je hiša vendarle zgrajena legalno, le da Rajko Janša dovoljenj še ni priglasil v zemljiško knjigo.

A tokrat so nam na grosupeljski upravni enoti pojasnili, da Rajko Janša gradbenega dovoljenja ni pridobil in ga tudi ne more pridobiti, ne da bi pred tem občina spremenila svoje prostorske akte, saj hiša ne stoji na gradbeni parceli. To pa še ni vse. Na podlagi zakona o informacijah javnega značaja smo pridobili odločbo inšpektorice Teodore Adamič z dne 9. marca 1995. Iz nje izhaja, da bi moral Rajko Janša nelegalno zgrajeno hišo porušiti že aprila 1995, v nasprotnem primeru, je zapisala Adamičeva, »bo to opravilo pooblaščeno podjetje dne 25.04.1995 ob 12. uri na investitorjeve stroške«. A aprila 1995 se ni seveda zgodilo prav nič, dvoetažna hiša tlorisne površine 140 kvadratnih metrov tipa »Jelovica« s prizidkom je stala, kot stoji tudi danes.

Še več, v nasprotju z odločbo inšpektorice, je danes hiša »de facto« legalizirana. Kot je tedaj velevala zakonodaja, je namreč inšpektorica prepovedala dodelitev hišne številke, prijavo stalnega ali začasnega prebivališča, priključitev na komunalne objekte, naprave in na druga infrastrukturna omrežja, predvsem pa uporabo hiše. Kljub temu je bila in je hiša ves ta čas priključena na elektriko, na vodovodno omrežje in na drugo komunalno infrastrukturo, ima pa tudi hišno številko. V vmesnem času si je Rajko Janša hišo še dodatno uredil. Adamičeva, ki je sedaj že upokojena, nam je pojasnila, da se ne spomni točno, kaj se je dogajalo kasneje, se je pa že tedaj začudila, da jim je objekt uspelo priključiti na električno, telefonsko, vodovodno in vsa druga komunalna omrežja brez gradbenega dovoljenja, kar je seveda protizakonito. Navadno gradbeni inšpektorji javnim službam v takšnih primerih odredijo vsaj odklop črne gradnje z vseh javnih napeljav.

Kako je Rajku Janši, sicer članu izvršilnega odbora stranke SDS v Grosuplju, to uspelo? Pomenljivo seveda je, da njegov brat Janez Janša to »domačo« situacijo gotovo dobro pozna, pa je kljub temu leta 2006 v času pogroma na romsko družino Strojan kot predsednik vlade poudarjal, da morajo zakoni veljati za vse enako. In da je zaradi tega treba Romom porušiti črne gradnje. Novembra 2006 je Janez Janša dejal, da se zgodba o »Ambrusu« ni začela zaradi začasne preselitve romske družine iz tega kraja, temveč že leta 2003, ko je sodišče pravnomočno odločilo, da je treba objekte, ki jih je zgradila družina, podreti, »pa se ni zgodilo nič. Takrat je bila prvič kršena pravna država«, je dejal Janša po tem, ko je ministrstvo za okolje porušilo edini dom romske družine. »Rutinsko« – je sporočil tedanji minister za okolje Janez Podobnik. Medtem pa že 15 let na črno zgrajena Rajkova hiša, ki ni njegov edini dom, ostaja nedotakljiva.

Rajko Janša, brat Janeza Janše, že več kot 15 let živi v na črno zgrajeni hiši. Njegova nepremičnina na Plešivici pri Žalni stoji namreč delno na travniku, delno na njivi.

Kot smo v Mladini že zapisali, se je Rajko Janša v času, ko je vlado vodil Janez Janša, začel ukvarjati predvsem z gradbenimi in nepremičninskimi posli. Pred tem je prodajal poslovna darila, ko pa je svoje tedanje podjetje Promart Design februarja 2007 za kar 1,15 milijona evrov prodal Franciju Zavrlu, solastniku komunikacijske skupine Pristop, je denar začel investirati v nepremičnine. Poleg omenjene črne gradnje na isti parceli danes stojita še dve njegovi hiši, za kateri je gradbeno dovoljenje dobil pred pol leta, so nam pojasnili na grosupeljski upravni enoti. Poleg tega je pred tremi leti kupil tudi dve stanovanji v počitniški hiši v Avstriji, ob smučišču Osojščica, za kateri je odštel skupaj 275 tisoč evrov. Kot smo še izvedeli, je Rajko Janša kupoval tudi varovana stanovanja v bližnji občini Videm - Dobrepolje, ki jih je za lokalno župnijo gradil tedanji svetnik SDS v Vidmu Jože Zakrajšek.

Odgovora na naše novinarsko vprašanje o tem, zakaj črne gradnje že 15 let ne odstrani, nam Rajko Janša ni poslal. Razumljivo, družina Janša si glede te zadeve verjetno ne želi pretirane publicitete. Seveda Rajko Janša tudi ni edini črnograditelj v Grosuplju, Jure Janković, sin Zorana Jankovića, recimo še ni prijavil bazena. A ne samo to, kot so obširno, celo večkrat decembra poročali vsi slovenski mediji v osrednjih informativnih oddajah, naj bi imel Zoran Janković okrog svoje hiše celo postavljeno ograjo – na črno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.