Vanja Pirc

 |  Mladina 2  |  Družba

Muzej v ognjenih zubljih

Požar naj bi bil uničil le starejši del, ne pa tudi novega dela velenjskega podzemnega muzeja

Dedek Mraz v rovih muzeja, ki ga je po novem letu zajel ogenj

Dedek Mraz v rovih muzeja, ki ga je po novem letu zajel ogenj
© Matjaž Tančič

Nekaj dni po vstopu v novo leto je opuščene rove Premogovnika Velenje, ki so že dobro desetletje preoblikovani v podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije, zajel požar. Kot pravijo v premogovniku, tega dogodka kljub najsodobnejši tehnologiji in doslednemu izvajanju posebnih varstvenih ukrepov niso mogli predvideti ali preprečiti, saj ga je povzročilo prepihovanje zraka skozi razrušene premogove plasti, zaradi česar je prišlo do samovžiga premoga. So pa požar hitro omejili in na območje še vedno vtiskajo ogljikov dioksid, s čimer preprečujejo dostop kisika in hkrati ohlajajo mesto, kjer je gorelo.

Kompleks rudniškega jaška, ki ga je zajel požar, velja za enega najzanimivejših delov Muzeja premogovništva Slovenije, saj obiskovalcem ponuja nazoren vpogled v to, kako so lignit pridobivali nekoč in kako ga pridobivajo danes. Obisk se začne (se je začel) s spustom 157 metrov pod zemeljsko površje, se nadaljuje z uro in pol dolgim pohodom po rudniškem labirintu ter sklene z rudarsko malico, vsak december pa je obisk podzemnih rovov popestril tudi dedek Mraz. Muzej kot celota je v zadnjih letih prejel številna priznanja, tudi priznanje za evropski muzej leta, hkrati se je uveljavil kot ena najbolj prepoznavnih turističnih zanimivosti v Šaleški dolini. To potrjujejo tudi številke; muzej je od odprtja leta 1999 do danes privabil že več kot 347.000 obiskovalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.