Peter Petrovčič

 |  Mladina 6  |  Politika

Nova vlada je za Acto

Ali ni bila SDS glavni zagovornik internetne svobode?

Žiga Turk, minister, ki je nekoč propagiral straniščne ščetke, danes brani Acto

Žiga Turk, minister, ki je nekoč propagiral straniščne ščetke, danes brani Acto
© Borut Krajnc

„Dajte pošteno povedat: ’Hočemo zastonj glasbo, filme in programe.’ Ne pa se za neke človekove pravice skrivat,“ se je v času protestov proti tajnemu mednarodnemu sporazumu za boj proti ponarejanju (Acta) odzval bodoči minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk, torej pristojni minister za to področje.

Ker Turk postaja minister, je njegovo stališče praviloma stališče bodoče vlade. Je pa Turk tudi minister iz kvote SDS. In to stališče je odmik od dosedanjih stališč SDS, pravzaprav v nasprotju z njimi.

Dosedanje stališče te stranke glede uporabe avtorskih pravic na spletu je za potrebe predvolilnega boja razglašal poslanec Branko Grims. Nasprotoval je „zapiranju mladih zaradi nalaganja datotek prek spleta“, „kaznovanju mladih zaradi piratstva“ in v noveli kazenskega zakonika predvidene kazni za to početje označil za „absurdne“. Pravzaprav je bila SDS tista, ki je ob sprejemanju novega kazenskega zakonika za časa Janševe vlade (spisal ga je Lovro Šturm, takrat še NSi-jevec) vztrajala pri tem, da uporaba prek spleta pridobljenih avtorskih del (filmi, glasba, programska oprema) za posameznika ostane nekazniva.

Trditev Žige Turka pa je tudi v nasprotju z ravnanjem Pahorjeve vlade, ki mu je Grims še pred meseci nasprotoval. Novela kazenskega zakonika, ki so jo pod pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem spisali na ministrstvu za pravosodje, je namreč predvidevala ponovno uvedbo kaznivosti za tiste, pri katerih bi našli za več kot 5000 evrov skupne vrednosti prek spleta naloženih dobrot. Zalar je nazadnje prisluhnil željam internetne generacije. Koalicija je v postopku sprejemanja zakonika sama predlagala in sprejela dopolnilo, ki je „piratstvo“ za domačo uporabo pustilo v polju nekaznivega.

Kot kaže, se zdaj stvari spreminjajo, v trenutku, ko prevzameš oblast, stališča mladih in stališče do svobode interneta kar naenkrat niso več tako pomembna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.