Peter Petrovčič, Borut Mekina    |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 7  |  Politika  |  Intervju

Pritiskom navkljub sem vztrajala leto in pol. Kar se je začelo s primerom Baričevič, se je potem zgolj še stopnjevalo z vložitvijo obtožnega akta v zadevi Patria.

Branka Zobec Hrastar: »Ivan Janša ni obtožen na podlagi indicev, ampak na podlagi številnih elektronskih sporočil, zapisov sestankov, poročil.«

bivša tožilka, ki je obtožila Ivana Janšo

Leta 2008 je Branka Zobec Hrastar dobila medaljo vrhovnega državnega tožilstva za uspešno končane »izjemno zahtevne projekte«. O njej so na tožilstvu, kjer je ustanovila in vzpostavila specializirani oddelek, pisali v superlativih. Visoka strokovnost, izjemna natančnost, doslednost ... Že ko je konec osemdesetih začela opravljati tožilsko delo, naj bi bila »znanilka novega tipa« tožilcev, so menili na tožilstvu. A ko je junija 2010, potem ko je na mizo dobila novo pošiljko dokazov iz Finske, spoznala, da bo morala korupcije obtožiti politika Ivana (Janeza) Janšo, se je zgodil preobrat. Tožilskih izjav v superlativih ni bilo več, niti uradnih popravkov neresnic, s katerimi je začel Ivan Janša braniti svojo politično kariero, v njeno škodo pa je molčal tudi Pahor. Na koncu so jo raje pustili, da gre. Zobec Hrastarjeva je zdaj odvetnica.

Verjamem, saj je tako določeno v ustavi in zakonih. Če pa bi govorili o implementaciji teh določb v prakso, bi lahko dobili tudi drugačno sliko. Verjamem pa, da se to izkrivlja le v posameznih konkretnih primerih.

Zagotovo so sodišča veliko bolj neodvisna, kot je tožilstvo.

Odstopila sem, ker v državi, ki ne zna ali noče zaščititi svojih funkcionarjev, nisem več želela opravljati tožilske funkcije. Napadi, ki so se vrstili zoper mene in bili zelo kontinuirani in intenzivni, so se začeli potem, ko sem se odločno uprla, da bi policisti specializiranega oddelka skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala preiskovali nekaj in nekoga, za kar niso bili pristojni. Na podlagi zakona o kazenskem postopku in takrat veljavnega zakona o državnem tožilstvu so bili pristojni, če so bili podani razlogi za sum, da je kaznivo dejanje storila oseba, ki ima policijska pooblastila, in ne kdorkoli. Vse skupaj se je potem samo še stopnjevalo po vložitvi obtožnega akta. Po moji oceni je ta pritisk presegel dopustno in še sprejemljivo mejo odziva obdolženca, zoper katerega je vložen obtožni akt.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.