Borut Mekina

 |  Mladina 8  |  Politika

Bo šesti blok v Šoštanju zaseben?

Golobičeva zmaga „post festum“ in poraz za Slovenijo

Uroš Rotnik med lanskim obiskom vlade v Šoštanju Borutu Pahorju pojasnjuje načrte za gradnjo šestega bloka

Uroš Rotnik med lanskim obiskom vlade v Šoštanju Borutu Pahorju pojasnjuje načrte za gradnjo šestega bloka
© Borut Krajnc

Protikorupcijska komisija je ta teden ugotovila, da je bil 1,3 milijarde evrov vreden projekt gradnje bloka TEŠ 6 voden netransparentno, da je bil nad njim opravljen pomanjkljiv nadzor, da je bil projekt obremenjen s političnimi in lobističnimi vplivi in da so obstajala nasprotja interesov, kar pa ni nič presenetljivega. Prvi, ki je začel odkrivati nepravilnosti pri projektu TEŠ 6, je bil dr. Dean Besednjak, leta 2009 svetovalec vodje HSE Boruta Meha, sedaj nadzornik Termoelektrarne Šoštanj. V prvem poročilu, ki ga je napisal tudi za vlado, je navedel več razlogov, zakaj se je bivši direktor TEŠ Uroš Rotnik z Alstomom pogajal nepravilno, kje je prišlo do konflikta interesov, kaj je TEŠ 6 podražilo, opozarjal je na nepopolno obveščanje o HSE, na preveliko upravno stavbo, predrage, sporno kupljene luči ... To poročilo je potem sprožilo zamenjavo Uroša Rotnika in tudi kazenske ovadbe.

A sama pot, ki je pripeljala do ugotovitev protikorupcijske komisije, je bila neverjetno mučna. Zaradi prvega poskusa odstavitve Rotnika je odneslo tistega, ki si je drznil naročiti revizijo, to je bil Borut Meh. Sindikalisti TEŠ 6 so protestirali proti „oranžnemu cunamiju“, Mladi forum socialnih demokratov je zahteval interpelacijo zoper Zaresovo ministrico Darjo Radić, v Rotnikov bran je stopil novoustanovljeni „Pahorjev“ AUKN, zaradi TEŠ 6 sta se sporekla Gregor Golobič in Matej Lahovnik, ki je nato zapustil stranko in (za zdaj) tudi politiko.

Gregor Golobič je torej minuli teden „post festum“ zmagal. A ta zmaga še ne pomeni, da je problem rešen. Najpomembnejše politično vprašanje, ki že od vsega začetka visi nad projektom, je poroštvo države za najem kredita, ki naj bi ga dobila HSE. Zato je treba sprejeti zakon in v tem primeru bo, glede na razvpitost primera, morda razpisan tudi referendum. Vsi pa se seveda dobro spomnimo propadlega referenduma o gradnji „TET 3“ Termoelektrarne Trbovlje leta 1999, proti kateri je glasovalo kar 80 odstotkov vprašanih. Zato je že odhajajoča Pahorjeva vlada januarja pripravila alternativno rešitev: s spremembo energetskega zakona, če ga bodo potrdili v parlamentu, bodo elektrarne lahko za najem kreditov zastavile svoje premoženje.

Na koncu bo izsiljeni šesti blok skorajda gotovo stal. O tem verjetno ni dvoma. A morda ne bo več „naš“, temveč pod hipoteko Evropske investicijske banke. Glede na znano klientelistično prepredenost TEŠ 6 in nekaterih posameznikov z lokalnim okoljem, bo to seveda slabo za šaleški lobi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.