Borut Mekina

 |  Mladina 8  |  Politika

Dokončno zavrnili Janšo

„Ključni dokaz“ ni ponarejen

„Oblatena“ nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar

„Oblatena“ nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar
© Borut Peterlin

Višje sodišče v Ljubljani je dokončno zavrglo pritožbo Janeza Janše in njegovega odvetnika Francija Matoza v primeru ovadbe zoper Branko Zobec Hrastar. Kot je znano, je lani poleti Janša bivšo tožilko v zadevi Patria Branko Zobec Hrastar na odmevni tiskovni konferenci obtožil ponarejanja in zlorabe položaja. Ker naj bi bila ponaredila podatke iz policijske preiskave, celo „edini ključni dokaz“ v primeru Patria, sta Janša in Matoz na pompozno sklicani tiskovni konferenci predstavila „nove dokumente“ in tožilko kazensko ovadila.

Ovadbo zoper tožilko Hrastarjevo je Janša nato izkoriščal v svoji obrambi kot dokaz, da je primer Patria politični konstrukt zoper njega, obtožni predlog pa, da je „padel v vodo“, da je napisan površno, celo nezakonito, z lažnivimi navedbami. Zaradi teh obtožb in neodzivnosti tožilskega vrha se je Hrastarjeva potem poslovila od tožilskih vrst, odšla je med odvetnike. Ob tem sta Janša in Matoz pripomnila, češ da beži pred porazom. A njuno ovadbo je najprej zavrglo tožilstvo, nato je njun obtožni predlog zoper Hrastarjevo zavrglo okrajno sodišče v Ljubljani, sedaj pa je to odločitev potrdilo še višje sodišče.

Kot je sporočila predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, je bil Janša-Matozov obtožni predlog neutemeljen, saj ni „dokazov, da bi bila obdolženka utemeljeno osumljena dejanja, ki je predmet obtožbe“. Zaradi tega je tudi višje sodišče pritrdilo sklepu okrajnega sodišča. Tako je postal konkretni primer pravnomočen. Zgodba pa se s tem še ni končala. Glede na to, koliko zanimanja je bil deležen primer, se postavlja vprašanje, ali nista z vztrajno pravno-politično akcijo in s „krivim ovajanjem tožilke“ kaznivo dejanje storila prav Janša in njegov odvetnik Matoz.

Septembra lani je Hrastarjeva podala predlog za pregon Matoza in Janše zaradi njunih navedb na omenjeni tiskovni konferenci, s katerimi sta po njenem storila kaznivo dejanje. Hrastarjeva doslej ni imela prevelike sreče. Očitno se zaradi občutljivosti primera tožilski vrh ob dosedanjih Janševih akcijah ni odzival, zato se je Hrastarjeva dokončno odločila za odhod v odvetništvo. A sedaj bo tožilstvo politični napad na bivšo tožilko lahko ovrednotilo iz pravnega zornega kota. Odločitve o tem še ni. Z okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani odgovarjajo, da je „zadeva v proučitvi pri tožilki“, ta pa se še ni odločila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.