Marjan Horvat

 |  Mladina 9  |  Politika

Res brez ideoloških razprtij?

Obisk ministrice Ljudmile Novak med koroškimi Slovenci ne kaže tako

Nasmejana Ljudmila Novak

Nasmejana Ljudmila Novak
© Borut Krajnc

Ljudmila Novak, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v pogovoru za Demokracijo med prednostne naloge svojega ministrskega mandata uvrstila „izboljšanje gospodarskega sodelovanja“ z ljudmi iz diaspore, skrb za okrepitev sodelovanja med mladimi Slovenci in Slovenkami v zamejstvu in spodbujanje povezovanja med šolami na obmejnem območju, kar je še „neizkoriščena priložnost“. Seveda je nekdanja učiteljica slovenskega in nemškega jezika posebej zavzeta za ohranjanje slovenskega jezika. Sodelovanje s slovenskimi institucijami v zamejstvu in po svetu pa je treba - tako je zapisano v koalicijski pogodbi - „razbremeniti kakršnihkoli ideoloških predsodkov ali pokroviteljstva“.

Tako bi morala ministrica ravnati tudi minuli teden, ko je odšla na „spoznavni obisk“ slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem. Očitno se je namenila obiskati predvsem slovenska društva, kar je tudi poudarjeno v sporočilu za javnost, saj so predstavniki slovenskih osrednjih političnih organizacij omenjeni le v oklepaju in na samem koncu sporočila. Njeno sporočilo za javnost bi morda res lahko razumeli kot opis srečanja z ljudmi, brez upoštevanja političnih in svetovnonazorskih razlik, a ga ne moremo, saj je v njem med drugim poudarjena vloga Slovenskega pastoralnega sveta, ki si „že desetletja prizadeva za sožitje med obema narodoma na osnovi skupne vere in solidarnosti“. Zaradi tega poudarka, čeprav so bili njeni pogovori s predstavniki slovenskih društev posvečeni skrbi za slovenski jezik in kulturo, pa je med ljudmi na avstrijskem Koroškem mogoče zaznati nelagodje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.