Borut Mekina  |  foto: Tone Stojko

 |  Mladina 9  |  Politika

Bavčarjevo sprenevedanje

Glavni krivci za izbris se po 20 letih še vedno sklicujejo na zakonodajo, na sodelavce in na to, da tedaj nihče ni sprevidel posledic. Mar res?

Igor Bavčar kot notranji minister v času izbrisa, pomlad 1992

Igor Bavčar kot notranji minister v času izbrisa, pomlad 1992

Bil je četrtek, 27. februarja 1992. Zgodaj zjutraj so vsi občinski upravni organi po telefaksu iz Ljubljane prejeli depešo št. 0016/4-14968. Podpisal jo je Slavko Debelak, tedanji podsekretar in direktor uprave za upravno-pravne zadeve notranjega ministrstva. Depeša je imela uradni naslov Izvajanje zakona o tujcih – navodilo, v njej pa je bilo poudarjeno, da morajo vsi organi s tistim dnem pri vseh nekdanjih državljanih SFRJ, ki niso zaprosili za državljanstvo, dosledno upoštevati zakon o tujcih. »Vzporedno s tem naj se prične tudi razčiščevanje evidenc. V ta namen je že izdelan projekt računalniškega vodenja evidenc tujcev, za kar bo potekalo tudi usposabljanje ...« je zapisal Debelak.

V Sloveniji je računalniško vodeni register stalnega prebivalstva obstajal od leta 1982, leta 1991 pa je notranje ministrstvo izdelalo dve novi funkciji, s katerima je bila vzpostavljena nova evidenca tujcev v registru stalnih prebivalcev. Funkciji sta se imenovali SPT (SPrememba Tujca) in VNT (VNos Tujca). Na razmeroma preprost, računalniški način so upravni delavci pri 25 tisoč posameznikih uporabili proceduro SPT. Ta postopek je bil sicer zasnovan za primere, ko se dejansko stanje, na primer prebivališče, razlikuje od formalnega, zaradi česar upravni organ sam ali v sodelovanju z na primer policijo sproži postopke, da se to neskladje odpravi. A v tem primeru je bila procedura obrnjena: dobro znano in dejansko stalno prebivališče so računalniki zbrisali in v okvirček vpisali, da od 26. februarja 1992 prebivališče ni znano.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.