Zoprna partijska preteklost

Medtem ko se je ljudstvo borilo za Janšo, je Gorenak napredoval v hierarhiji represivnega organa

Mladi Vinko Gorenak v času, ko je bil še v službi represivnega režima

Mladi Vinko Gorenak v času, ko je bil še v službi represivnega režima
© Osebni arhiv Vinka Gorenaka

Pred časom je novi notranji minister Vinko Gorenak odgovarjal na vprašanja v spletni klepetalnici MMC RTV Slovenija. Franc ga je vprašal, ali je bil v času, ko je bil miličnik v Celju, član komunistične partije. „Da, do mislim da leta 1989, ko sem izstopil, mnogi pa ’posredno’ še danes niso,“ mu je odgovoril Gorenak. Ker je bil Gorenak eden tistih, ki so med drugim generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju očitali, da ni primeren za to funkcijo zaradi grehov iz totalitarne preteklosti, in ker se ne spomni dobro, kdaj točno je izstopil iz partije, smo to preverili sami.

Konec osemdesetih je bil čas osamosvajanja, čas velikih družbenih sprememb, čas samoodločbe. V družbi so se pojavile zahteve po demokraciji, večji avtonomiji republik in osamosvajanju. Zahteve po družbenih spremembah so dobile dodaten pospešek z afero JBTZ, ki se je začela z aretacijo Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasiča 31. maja 1988. Tri dni kasneje je nastal Odbor za zaščito človekovih pravic, ki je odigral ključno vlogo pri izpustitvi omenjenih na prostost. Na shodu v podporo obtoženim se je zbralo več kot 30 tisoč ljudi. Maja 1989 je moral Janša na prestajanje leto in pol zapora, iz katerega je bil predčasno pogojno izpuščen v začetku avgusta tega leta ...

Kaj pa je ves ta čas počel Gorenak, zdaj tesni Janšev sodelavec in minister v novi vladi? V tem času je iz komandirja Postaje milice v Celju napredoval v načelnika Inšpektorata milice v Celju. Bil je član Zveze komunistov. Ali je bil polnopravni komunist z veljavno partijsko izkaznico še v času izpustitve Janše na prostost, ne vemo, vemo pa, da je bil član Zveze komunistov vsaj še mesec dni pred tem. Zadnji izpis članstva v partiji, ki ga imajo v Arhivu Slovenije, ima datum 30. junija 1989. Med člani je tudi Vinko Gorenak. Četudi se je v Sloveniji takrat demokracija že začela, oblikovale so se politične stranke, je Gorenak očitno vztrajal skoraj do konca. Nekdanji partijski sopotnik iz Celja pojasnjuje, da je sodil med tiste „ortodoksne, bolj zagrizene, vnete pripadnike sistema. Malo je bilo to gotovo po funkciji, ker je bil zaposlen na policiji, nekaj pa gotovo tudi značajsko, saj je še sedaj zelo vnet pri svojem delu“.

Pred časom je Gorenak govoril v evropskem parlamentu. Dokazoval je, da v Sloveniji oblast iz ozadja krojijo „pripadniki nekdanje komunistične partije“, in sicer zato, ker je „Slovenija edina izmed nekdanjih komunističnih držav, članic EU, ki ni izvedla nikakršne oblike lustracije“. Bo že držalo, zdaj je eden od njih postal notranji minister.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.