Borut Mekina

 |  Politika

Cenzura na RTVS: Nove satirične oddaje "Hribovci" vodstvo nacionalke ne želi

Hribovci

Hribovci

Zadnji anti-satirični "incident" - odločitev vodstva RTV Slovenija, da zaradi komičnih nastopov ob podelitvi viktorjev posnetek začasno umakne pred javnostjo do izvedbe referenduma o družinskem zakoniku, ni osamljen primer. Po ukinitvi "TV Popra" že pred leti, je lani ugasnila sicer že tako ali tako precej "uravnotežen" Hri-Bar, vodstvo RTV Slovenija pa si sedaj prizadeva, da tudi nadaljevanja Hri-Bara gledalci ne bi videli.

Od kar je namreč že lani postalo jasno, da bo prišlo do nove menjave oblasti, ima satira na RTV Slovenija berfusverbot. Bojan Krajnc, bivši avtor Hri-Bara je lani naredil koncepta dveh oddaj, s katerima je nameraval nadomestiti ali nadgraditi Hri-Bar, a mu to, kot pravi sam, na koncu zaradi nezainteresiranosti vodstva ni uspelo. V zadnjem poskusu je šlo za animirano serijo Hribovci o slovenski politiki, ki se dogaja v vasi Jebovlje. V njej je Janković gostilničar, Pahor je cvetličar, Kresalova je bivša miss, ki vodi na sprehod svojega bulmastifa, Golobič je iluzionist, Janša ima svoj bife Pomlad in trop zelo poslušnih ovc, Grims je rtv-mojster, Jerovšek in Pukšič sta avtomehanika, Rupel pa je živi spomenik, ki pride zjutraj na glavni trg in zvečer odide.

 Na RTV Slovenija pojasnjujejo: "Ker oddaja ni nared, tudi ne more biti uvrščena v program." A Krajnc odgovarja, da gre pri tem za sprenevedanje. "Serija je postavljena. Seveda pa ni narejena. Da jo naredimo, je potrebno podpisati pogodbe. Razen če mislijo, da bomo to na črno delali?" se sprašuje. Podobno bivši voditelj Hri-Bara Sašo Hribar: "Čeprav je RTV Slovenija že plačala izdelavo likov, interesa za novo satirično animirano serijo ni." "Vodstvo je očitno ocenilo, da jim politična satira popolnoma nič ne koristi. V tem smislu ni stanje v Sloveniji nič kaj drugačno od kakšnega Iraka ali Irana," pravi. Da je oddaja Hribovci praktično že nekaj mesecev "nared" je razvidno tudi iz prvega "trailerja".

qlRIuLht36o

 Druge zvrsti na RTV težav s cenzuro nimajo. Gledalci so v istem času, v drugih, bolj tradicionalnih oddajah na RTV Slovenija, kot je Na zdravje, dan pred podelitvijo viktorjev poslušali izjave, ki bi jih ravno tako lahko razumeli kot kršitev referendumskih pravil. "V naslednji zasedbi imamo očeta in sina. To se pravi nepopolna družina," se je pošalil "Strašni Jože" minuli petek v oddaji Na zdravje, sicer znani po svojem namigovanju na različne oblike pravoverne spolnosti. Še pred tem se je šalil, da "lupčka" moškemu ne bo dal, in potem je stresal smešnice na temo, koliko očetov ima v resnici nastopajoči fantek.

 Vodstvo RTV ob ni protestiralo. Več v novi Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.