Staš Zgonik

 |  Mladina 13  |  Politika

Konzul ali upokojenec?

Skrivnost nadaljnje kariere Dimitrija Rupla

Neustavljivi Dimitrij Rupel

Neustavljivi Dimitrij Rupel
© Matej Leskovšek

Vlada se je zamenjala, Samuel Žbogar je na Kosovu, Dimitrij Rupel pa še kar sedi v pisarni na ministrstvu za zunanje zadeve in, če nadaljuje prakso minulih let, piše knjige. Položaj ministra mu je speljal Karl Erjavec, stolček evropskega komisarja bo prost šele čez dve leti. Za veleposlanika si ne upa iti, ker bi ga moral na predlog vlade potrditi predsednik republike, ta pa mu je že pri nepotrjeni kandidaturi za veleposlanika na Dunaju pred leti povedal, da mu ne zaupa. Kaj mu torej preostane?

Lahko bi si zaželel mesto generalnega konzula v kateri od bližnjih držav. Drugače od veleposlanikov generalne konzule imenuje vlada, predsednik republike nima pri tem nobene besede. Kot po naročilu je vlada prejšnji teden sklenila, da, kakor je pojasnil zunanji minister Erjavec, zaradi „delovnih potreb“ predčasno razreši generalno konzulko v Trstu Vlasto Valenčič Pelikan. S 1. julijem se tako Valenčič Pelikanova vrača v Ljubljano. Kdo jo bo zamenjal, ni znano. Res? Erjavec trdi, da bo novi generalni konzul izbran na razpisu, zato naj bi bilo treba počakati, kdo se bo prijavil in kdo bo izpolnjeval pogoje. Brez dvoma Dimitrij Rupel pogoje izpolnjuje, in če se bo prijavil, mu nova funkcija bržkone ne uide. Služba je „geostrateško“ mamljiva. Uro vožnje iz Ljubljane in manj kot pol ure vožnje iz Strunjana, kjer stoji Ruplova počitniška hiša.

Vendar pa je ob nadaljnji diplomatski karieri večkratnega zunanjega ministra velik vprašaj. Vlada je sredi sprejemanja občutnih varčevalnih ukrepov, med katerimi je tudi zmanjševanje števila zaposlenih v javni upravi, pri čemer naj bi bili v prvi vrsti za odstrel tisti, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Rupel bo v kratkem praznoval 66. rojstni dan, s čimer je starostni pogoj več kot izpolnjen. Glede na zapis v Enciklopediji Slovenije pa se je na takratni FSPN (danes FDV) zaposlil leta 1970. Iz tega lahko sklepamo, da izpolnjuje tudi drugi pogoj za upokojitev - da ima namreč že 42 let delovne dobe. Premier Janša je prejšnji teden v Odmevih sicer dejal, da bodo pri upokojevanju upoštevali izjeme, na primer pri zdravnikih, a mora v tem primeru delodajalec presoditi, da uslužbenca nujno potrebuje. Lahko se torej zgodi, da „delodajalec“ presodi, da je Rupel v diplomaciji nenadomestljiv. A dejansko lahko knjige enako učinkovito piše tudi v penziji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.