Borut Mekina

 |  Mladina 19  |  Politika

Janša na dopust z zasebnim letalom?

Predsednik vlade je med prvomajskimi počitnicami, namesto na pričanje v primeru Patria, odšel na dopust na grški otok Kalymnos. Po naših informacijah je za izlet najel zasebno letalo.

Otok Kalymnos, raj za plezanje in počitnikovanje

Otok Kalymnos, raj za plezanje in počitnikovanje
© Nikolaos Smalios

Predsednik vlade Janez Janša bi moral v četrtek, 3. maja, na Dunaju pričati v primeru Patria. Na isti dan bi morala „v živo“ v Ljubljani zasedati vlada. Med prvomajskimi počitnicami je potekal sklepni del pogajanj s sindikati o rebalansu proračuna in vladnih varčevalnih ukrepih. Koalicija je pred tem celo napovedala ukinitev praznovanja 2. maja - zaradi krize. Kajti vsak dan, je Janša ponavljal do prevzema oblasti, je Slovenija zadolžena za nekaj milijonov več, kot jih zasluži. In v teh napetih dnevih si je predsednik vlade med prvomajskimi počitnicami v nasprotju z vsemi svojimi asketskimi izjavami privoščil pravi mali japijevski eksces.

Po naših informacijah si je namreč najel zasebno letalo in z njim odletel na grški otok Kos, ki je znan zaradi peščenih plaž, smaragdnega morja in pa tudi sosednjega otoka Kalymnos, kamor hodijo športni plezalci; znano je, da sta Janša in njegova žena navdušena plezalca. Na naše vprašanje „Po naših informacijah se je predsednik vlade na dopust med prvomajskimi počitnicami odpravil na otok Kos z zasebnim letalom. Zanima nas, ali je let v celoti plačal sam oziroma ali je, glede na soudeležbo varnostne službe, pri tem participiral tudi državni proračun“ so nam iz kabineta predsednika odgovorili, da je „predsednik vlade let v celoti plačal sam“.

Če torej drži, da je Janša na oddih med 28. aprilom in 3. majem odletel neposredno na otok z zasebnim letalom in dvema varnostnikoma, je moral za pot plačati od 10 do 20 tisoč evrov. V podjetju Gio, enem od ponudnikov zasebnih letov, kamor smo poklicali za ponudbo, so nam pojasnili, da bi za enodnevni let na otok Kos in nazaj z letalom Cessna Citation 2 plačali 10 tisoč evrov. A to velja le, če pilot počaka na letališču. Če se mora po svojo stranko vrniti, je strošek enkrat večji. Torej okrog 20 tisoč evrov. Podobno ceno so nam izračunali tudi pri Linxairu, kjer ocenjujejo, da bi potovanje stalo „vsaj“ 20 tisoč evrov.

Znan je podoben primer Katarine Kresal, ki je odšla z zasebnim letalom na nakupe v Milano. Omenjeni izlet so ob vsem zgražanju „razkrili“ prav v SDS-ovem brezplačniku Slovenski tednik leta 2008 pred volitvami in primer izkoriščali za ilustracijo „kaviar levice“. A pri bivši notranji ministrici, ki je razmeroma premožna, je dragi zasebni najem letala še mogoče pojasniti, manj pa to velja za Janeza Janšo, katerega mesečni neto prejemek znaša okrog 3000 evrov neto, od česar gre skoraj tretjina samo za kredite.

Pred zadnjimi volitvami je Janša dejal, da je njegovo premoženje „vredno manj kot dvodnevni strošek kakega japija“. Ima hišo z zemljiščem, za katero je dal 300 tisoč evrov, z ženo ima luksuzno stanovanje v Ljubljani, s skupno površino 162 kvadratnih metrov, ima hišo v Bovcu, predvsem pa ima velik kredit, je tedaj dejal Janša: najel je 172 tisoč evrov posojila pri banki Unicredit, z obrestno mero 1,8 % na 17 let. Takšna je vsaj slika, kot nam jo poskuša predstaviti Janša.

Janša je najpomembnejši funkcionar v državi in koalicija je v svoji pogodbi zapisala, da bodo „predsednik vlade in ministri s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju“. Za kakšno dvoličnost gre, smo lahko videli že takoj naslednji dan, ko se je Janša vrnil s plezanja po Grčiji. Očitno zato, da bi popravil vtis ali da bi zaigral vzorno vlogo prvega asketa, je že kar v nedeljo sklical vrh koalicije, kjer se je nastavljal fotografom na še zadnjem, napornem usklajevanju o varčevalnem svežnju.

Pred nekaj tedni se je podoben spodrsljaj zgodil španskemu kralju Juanu Carlosu. V času najhujše krize v Španiji je odšel v Bocvano lovit slone. Ko so ga zasačili novinarji, je obljubil, da se to nikoli več ne bo ponovilo, potem pa je v solzah javnost prosil za odpuščanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.