Vanja Pirc

 |  Mladina 19  |  Politika

Cinično vabilo

Po pogromu proti kulturnikom vlada med njimi išče tiste, ki bi brezplačno pripravili edini preostali državni proslavi

Proslava ob dnevu državnosti izpred dveh let, kako bo tokrat?

Proslava ob dnevu državnosti izpred dveh let, kako bo tokrat?
© Borut Peterlin

Prve mesece mandata sedanje vlade si bomo najbolj zapomnili po drastičnih varčevalnih načrtih in skrajno zaostrenih odnosih ne le s sindikalisti, ampak tudi s kulturniki. S temi se je začelo zapletati že prve dni mandata, ko je vlada kljub njihovemu odločnemu nasprotovanju ukinila samostojno ministrstvo za kulturo. Odnosi so se še bolj skrhali, ko je želela razpustiti filmski center in javno agencijo za knjigo, na najnižjo raven pa so padli ob prepovedi sklepanja avtorskih pogodb z javnimi institucijami, s katero so številni naši umetniki in kulturniki ostali brez ključnega vira sredstev za preživetje.

Odnosi med vlado in kulturniki so bržkone na najnižji točki doslej. A prav zdaj je koordinacijski odbor za državne proslave kulturnike povabil, naj storijo kaj za svojo državo in ji pomagajo pri snovanju edinih dveh državnih proslav, ki ju je vlada kljub varčevanju pustila pri življenju. Prvo bodo pripravili ob dnevu državnosti, drugo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Sodelovanje bi bilo zaradi varčevanja seveda brezplačno, kulturnikom, ki bi se javili za scenarista, scenografa, kostumografa, nastopajoče, povezovalca in režiserja proslave, pa bi prineslo „posebno čast in izziv“ ter „svojevrstno promocijo“.

Gotovo so umetniki, ki bi bili pripravljeni kakšen projekt pripraviti tudi zastonj, zgolj za čast ali promocijo. A potem ko je vlada povsem razvrednotila delo v kulturi, takšnega poziva ne moremo razumeti drugače kot vrhunec cinizma. Sploh, ker bodo imeli ustvarjalci za prvo proslavo na voljo natanko tri tedne časa. Umetniško ustvarjanje je pač tako preprosto, da bodo že kaj potegnili iz rokava?

Druga možnost je, da bodo v danih razmerah kaj iz rokava potegnili „pravi“ kulturniki. Tisti, ki so blizu oblasti. Navsezadnje je bil v koordinacijski odbor za državne proslave že imenovan TV-zabavljač Stojan Auer, kandidat SDS na zadnjih volitvah. Zdaj čakamo še na Romana Končarja. Ali Jerneja Kuntnerja. Ali izvajalca himne SDS, ansambel Victory. Najbolj pa bi bili presenečeni, če ne bi državi priskočila na pomoč dramatičarka Ljudmila Novak, sicer ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.