Borut Mekina

 |  Politika

Manipulacija Janševega kabineta

Specialna vojna proti novinarjem?

Naročilnica RB Zračne črte d.o.o.

Naročilnica RB Zračne črte d.o.o.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so danes poskušal dokazati, da delujejo učinkovito in odkrito. Ko je zjutraj izšla Mladina, v kateri smo pisali o Janševem dragem najemu zasebnega letala za njegov dopust na grškem otoku Kos, so v stranki SDS že čez par ur na različnih spletnih straneh, ki jih obvladujejo, začeli objavljati razno skenirano dokumentacijo. Sprva so v časniku Finance "pridobili" dokumente, ki naj bi dokazovali Mladinine laži, sledila je objava drugega dela dokumentov na spletni strani SDS, potem so nove dokumente objavili na spletnih straneh vlade in potem še na SDS-ovem portalu Politikis. Vse to v zgolj treh urah.

Informacija, ki smo jo zapisali v Mladini, se je izkazala za pravilno. Danes objavljena pojasnila Janeza Janše dokazujejo, da je predsednik vlade za vračilo z dopusta najel zasebno letalo, za katerega je plačal 9.500 evrov, medtem ko smo v Mladini pisali, da bi sodeč po naših informacijah predsednik vlade moral za enosmerni let plačati 10 tisoč evrov. A seveda je tukaj še dodatno Janševo pojasnilo. Predsednik vlade naj bi dopust predčasno prekinil in najel zasebno letalo "zaradi sinove bolezni, obstajala je življenjska nevarnost, tako da so se v domovino vrnili ponoči, in sicer dva dni pred iztekom dopusta".

Če bi hotel delovati odkrito in učinkovito, bi lahko v kabinetu Janeza Janše namesto te PR poteze, ali specialne vojne, pojasnila Mladini dali že med tednom, ko smo jim zastavljali novinarska vprašanja po elektronski pošti in telefonu. Priložnosti za to so imeli dovolj. A na naša vprašanja o najemu zasebnega letala smo dobili zgolj kratek odgovor, češ, da si je "predsednik vlade let v celoti plačal sam", na naša dodatna, telefonska vprašanja, pa so nam iz Janševe PR službe odgovorili, da več ne bodo povedali. Tudi pri brezplačniku Žurnal so dan kasneje na svoja vprašanja dobili enak odgovor.

Zakaj v kabinetu vlade niso želeli odgovarjati novinarjem, ko so vprašanja prejeli? Ker so želeli manipulirati z mediji? Ali pa zgolj želijo vzbujati ta vtis?

Janša na dopust z zasebnim letalom?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.