Peter Petrovčič

 |  Mladina 21  |  Politika

Neprijazni in neučinkoviti svetovalec

Ministrstvu bo svetoval obsojeni spolnega nadlegovanja

Gorazd Perenič

Gorazd Perenič
© Borut Krajnc

Na ministrstvo za pravosodje in javno upravo, od koder je zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju odšel leta 2005, se je vrnil Gorazd Perenič. Prej je svetoval ministru Gregorju Virantu, zdaj bo ministru Senku Pličaniču, vmes pa je bil pred kazenskim sodiščem obsojen spolnega nadlegovanja.

Pereniča je po volitvah leta 2004 za državnega sekretarja vzel Virant. Poleti 2005 so se začele obtožbe o spolnem nadlegovanju ene izmed njegovih podrejenih in njene sestre in Perenič se je prostovoljno umaknil, čeprav ga je Virant nagovarjal, naj ostane. Žrtvi sta vložili kazensko ovadbo. Na sojenju je kot priča nastopil tudi Virant, Pereničev prvi nadrejeni. Takrat je dejal: „Zdi se mi absolutno narobe, če moški žensko sili v nekaj, s čimer se ta ne strinja. Po drugi strani pa ne razumem žensk, ki iz koristoljubja vztrajajo v razmerjih, ki jim ne ustrezajo.“ Sojenje se je končalo novembra lani, ko je prvostopenjsko sodišče Pereniča obsodilo na 14 mesecev pogojne zaporne kazni. Spolno nadlegovanje je vključevalo božanje po erogenih conah, šeškanje po zadnji plati s kuhalnico in podobno. Vse skupaj pa naj bi spremljala zloraba položaja, ki jo je imel kot drugi človek ministrstva ...

Virant je tako pred dnevi Pereniča ponovno pripeljal na ministrstvo. Kljub temu da je Virant v funkciji predsednika državnega zbora več poslancev pozval k odstopu zaradi manjših prestopkov, ga Pereničeva obsodba ne moti. Čeprav je nekoč že zlorabil politično moč za neprimeren odnos do podrejenih, bo zdaj vodil novoustanovljeni Strokovni svet za prijazno in učinkovito javno upravo.

Kar se učinkovitosti tiče, pa ne gre pozabiti, da je v letih, ko je bilo denarja še na pretek, Pereničevo podjetje za vlado oziroma različna ministrstva spisalo številne zakone. Tudi po tem, ko je že postal državni sekretar. V tistem času je njegovo podjetje pripravilo enega od dražjih zakonov (zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu), ki je državni proračun stal kar 78.451 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.