Borut Mekina

 |  Mladina 22  |  Politika

Janši let podarjen

A kaznovana bo očitno le ena stran – prevoznik

Darilna pogodba: Janša je za let plačal le 9500 evrov, saj mu podjetje ni zaračunalo preletnih taks, amortizacije letala, stroškov servisa in goriva ...

Darilna pogodba: Janša je za let plačal le 9500 evrov, saj mu podjetje ni zaračunalo preletnih taks, amortizacije letala, stroškov servisa in goriva ...

Bojan Žlebnik, ki je v imenu podjetja RB Zračne linije, d. o. o., predsedniku vlade Janezu Janši uredil najem zasebnega letala z grškega otoka Kos, od koder se je ta v začetku maja vrnil z dopusta, pravi, da let ni bil »komercialne narave«. Če bi bil let komercialni, pravi Žlebnik, bi morali predsedniku vlade zaračunati še vse ostale, celotne stroške, kot so preletne takse, normalna amortizacija letala, stroški servisa in goriva in tako naprej. Račun pa bi bil zaradi tega za nekaj tisoč evrov višji. Tako pa je Janša za let plačal »zgolj« 9500 evrov in ne recimo 13 tisoč, kolikor bi moral.

Ali predsednik vlade lahko prejema takšna darila? Funkcionar, kot piše v 30. členu zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ne sme sprejemati daril ali drugih koristi v zvezi z opravljanjem funkcije. Tako imenovana priložnostna darila lahko v enem letu znašajo največ 150 evrov, v konkretnem primeru pa je Janša od direktorja podjetja RB Zračne linije očitno prejel darilo, vredno nekaj tisočakov. Omenjeni člen je sicer napisan dvoumno, saj lahko predsednik vlade vedno trdi, da tedaj ni opravljal svoje funkcije. Je pa kljub temu dejstvo, da je obstajal obojestranski interes.

Janša je po navedbah Žlebnika seveda plačal manj, kot bi moral. Žlebnik pa je na drugi strani direktor podjetja Gio - Poslovna aviacija, pri katerem Janšev kabinet najema letala, zaradi česar je ravno tako zainteresiran ostati v dobrih poslovnih odnosih s sedanjim premierom. S tem podjetjem je denimo Janša letel tako na obisk k Angeli Merkel kot tudi v Varšavo, na srečanje s kitajskim premierom. Žlebnik sicer kljub temu pravi, da let ni bilo darilo, ampak da je šlo za t. i. privatni let, »kjer so bili stroški deljeni« in ki so ga v podjetju na hitro organizirali domnevno zaradi »življenjske nevarnosti« Janševega sina.

Javna agencija za civilno letalstvo se je Žlebnika že lotila. Potrdil nam je, da so ga letalski inšpektorji že obiskali in po naših informacijah bo podjetje kaznovano z nekaj več kot 4000 evri. Saj je – ironično – izstavil račun. Račun, ki ga je Janez Janša objavil na spletni strani Požareport, naj bi namreč dokazoval, da ni šlo za zasebni, ampak za komercialni prevoz, letalski inšpektorji pa so ugotovili, da letalo, s katerim je Janez Janša letel, ni imelo tako imenovane operativne licence oziroma certifikata za komercialni prevoz potnikov. Žlebnik bo torej kaznovan. Kaj pa Janša? Bo omenjeni primer pod lupo vzelo tožilstvo ali pa vsaj protikorupcijska komisija?

Ne, protikorupcijska komisija se očitno konkretnega primera ne bo lotila, saj so javnosti že sporočili, da bodo »okoliščine najema letala proučili v okviru rednega postopka nadzora premoženja vseh funkcionarjev«. Morda gre pri tem – v primerjavi z krizo – res za manj pomembni primer. A spomnimo se ravnanja prve vlade Janeza Janše in tedanje generalne državne tožilke Barbare Brezi-

gar ob prihodu Indijca Sardeshmukha Sadananda, ki je v Slovenijo večkrat prišel z avtom zdravit hudo bolnega Janeza Drnovška. V enem primeru je Drnovšek dobil od države »darilo«. Zdravilcu je namreč letalsko karto, ki je stala okrog 900 evrov, plačala Sova. Zato je posebna vladna komisija tožilstvu predlagala, naj sproži preiskavo.

Ker je Drnovšek domnevno dobil nezakonito darilo, so ga poleti 2007 kriminalisti želeli kar dvakrat obiskati in z njim opraviti »informativni razgovor«. Prvi informativni razgovor je bil tudi opravljen, a Barbara Brezigar, ki ji je nato Drnovšek napisal osebno pismo, ni odnehala. In verjetno je prav tako, saj ni nihče nad zakonom. Zakaj bi bil torej primer, ko je Janez Janša dobil darilo v vrednosti nekaj tisoč evrov, manj pomemben?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.