Peter Petrovčič

 |  Mladina 23  |  Politika

Slovenska policijska stranka?

Vlada bi odpravila ustavno prepoved članstva v političnih strankah za policiste

Kateri politični stranki pripadajo ti policisti?

Kateri politični stranki pripadajo ti policisti?
© Borut Krajnc

Sporazum med vlado in policijskima sindikatoma, ki je odprl prosto pot supervarčevalnemu zakonu, vsebuje tudi zavezo vlade, da bo poskrbela za odpravo prepovedi članstva v političnih strankah za policiste. In to čeprav je prepoved zapisana v ustavi, kjer je določeno, da „poklicni pripadniki obrambnih sil in policije ne morejo biti člani političnih strank“.

V sporazumu se je ta točka znašla zaradi zahteve policijskih sindikatov po ustreznem ovrednotenju te prepovedi, torej po posebnem dodatku k plači. Vlada pa se je v sporazumu zavezala, da bo „proučila možnost ustreznega plačila omejitve članstva v političnih strankah ali proučila možnost odprave te omejitve najkasneje do konca leta 2013“. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pravi, da so zahtevali zgolj ovrednotenje omejitve človekove pravice, ki jo imajo vsi, razen policistov in vojakov. Ustavno prepoved še naprej podpirajo, zamisel o spremembi ustave pa je kot odziv na predlog sindikatov prišla z vladne strani.

Prepoved članstva v političnih strankah za policiste vsaj v postkomunističnih državah sicer izvira iz časov padcev tega sistema in naj bi preprečevala nadaljnjo politično motiviranost policije. O tem je na blogu pred časom nekaj napisal tudi resorni, notranji minister Vinko Gorenak, ki sicer ni sodeloval pri pogajanjih policijskih sindikatov z vlado. Z dodatkom, ki ga želijo sindikati, se ni ukvarjal, s posegom v ustavo pač. Meni, da je bila prepoved članstva v strankah za policiste ob sprejetju ustave nujna. Verjetno zaradi zaskrbljenosti, da bi večina policistov, prej - tako kot tudi Gorenak v svojih miličniških časih - članov komunistične partije, potem prestopila v kako stranko na levici.

Zdaj, ko se je zamenjala celotna generacija policistov, po Gorenakovem mnenju takšna prepoved ni več potrebna, zdi se mu celo nesmiselna. Ugotavlja pa tudi, da je še vedno preveč policistov levo politično usmerjenih. Računa na nadaljnjo menjavo generacij v policiji, saj bi ta „tudi v policijo prinesla normalno politično pluralno miselnost, ki pa mora biti tudi v bodoče strogo ločena od policijskega dela“.

Argumentacija za spremembo ustave je torej že napisana, zdaj koalicija potrebuje le še 60 poslanskih glasov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.