Peter Petrovčič

 |  Mladina 24  |  Politika

Nagrada za premierovega odvetnika

Matoz, potem ko ni postal minister za pravosodje, vodi skupščino državnega podjetja

Neodvisni in strokovni odvetnik Franci Matoz na predvolilnem televizijskem soočenju

Neodvisni in strokovni odvetnik Franci Matoz na predvolilnem televizijskem soočenju
© Miha Fras

Pred dnevi so v Pozitivni Sloveniji vlado obtožili, da v gospodarstvu kadruje v nasprotju s strokovnostjo. Kot primer so posebej omenili odvetnika Francija Matoza, ki menda vodi skupščine podjetij v večinski državni lasti, in se vprašali, ali morda ne gre za plačilo Matozu za opravljeno delo v kakih drugih postopkih.

Matoz naj bi bil tako vodil letošnjo skupščino zavarovalniške skupine Pozavarovalnica Sava, ki prek hčerinskih družb storitve ponuja v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Tam pojasnjujejo, da izbire Matoza za predsedujočega na skupščini ne morejo podrobneje komentirati, saj se zanj niso odločili oni. Za predsednika skupščine je bil imenovan na predlog države in v nasprotju z željo Pozavarovalnice Sava. Bil je kandidat Slovenske odškodninske družbe (SOD), prek katere je država največji, 25-odstotni lastnik podjetja.

V SOD-u niso želeli pojasniti razlogov, ki so jih vodili, da so Matoza predlagali za predsednika skupščine. Prav tako se niso želeli opredeliti do pomisleka o primernosti izbire, saj so za vodenje skupščine gospodarskega subjekta, ki se ukvarja z zavarovalništvom, predlagali za kazensko pravo specializiranega odvetnika. Odgovorili so zgolj, da je podajanje nasprotnega predloga za položaj predsednika skupščine njihova pravica delničarja podjetja in da so Matoza v tem primeru predlagali prvič.

Obtožbe Pozitivne Slovenije torej vsaj delno držijo. Odvetnik premiera Janeza Janše je skupščino vodil na željo vlade oziroma njej podrejene Slovenske odškodninske družbe. Ali gre za plačilo kakih drugih storitev, kot namigujejo v največji parlamentarni stranki, pa ostaja nejasno. Matozova urna postavka za vodenje skupščine znaša 250 evrov neto, letošnja skupščina Pozavarovalnice Sava je trajala dve uri in pol.

Ni sicer položaj ministra za pravosodje, nekaj pa vendarle je.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.