Staš Zgonik

 |  Mladina 30  |  Politika

Nedorasleži

Fantki, ki bi bili radi pravi moški

Prehitro po avtocesti - Zoran Janković

Prehitro po avtocesti - Zoran Janković
© Borut Peterlin

Hitrost ubija. Hitrost - počasneje je varneje. Hvala, ker ne voziš prehitro. Prevelika hitrost je, kot nenehno poslušamo iz akcije v akcijo, še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. In zdi se, da ljudje počasi vendarle začenjajo dojemati sporočilo. V zadnjih letih se je denimo povprečna hitrost na avtocestah opazno zmanjšala.

Nekaterih pa se to ne dotakne. Zorana Jankovića so tako posneli, kako po avtocesti divja s hitrostjo 200 kilometrov na uro. Župan pristnosti posnetka sicer ni potrdil in ga, kot kaže, niti ne namerava, a tudi molk pove dovolj. Tako hitra vožnja ni nič drugega kot znak nedoraslosti. In povzročanje splošne nevarnosti. Seveda za avtorja posnetka velja povsem enako.

Velja pa iz minulih dni omeniti še dva dogodka, ki kažeta na nedoraslo dojemanje prehitre vožnje med politiki. Borut Pahor je tako začutil potrebo, da se s svojo prehitro vožnjo, ki so ji naredili konec šele policisti, celo pohvali na Twitterju. Češ, poglejte, vozil sem 16 kilometrov na uro prehitro, ampak sem vzorno plačal kazen, dobil kazenske točke in tudi alkotest je pokazal 0,0. Po moško sem kršil omejitev in tudi kazen sem sprejel po moško. Kakšen vzornik!

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, sicer strasten navijač Michaela Schumacherja, pa je v petkovem Večeru „sramežljivo“ priznal, da včasih pelje kakšen kilometer hitreje, kot je treba. „V naselju sicer vozim po omejitvah, tudi na avtocesti ne divjam, na osamelih cestah pa si rad dam duška.“

Seveda, za osamele ceste omejitev ne velja, fantek pa je izpadel moški. Sicer pa, kaj naj bi pričakovali od države, v kateri minister, ki odstopi po tem, ko ga dobijo mrtvo pijanega za volanom, obvelja za zgled moralnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.